Mener Braut Haaland overgår både Messi, Mbappé og Ronaldo som tenåringer

Erling Braut Haalands utrolige scoringssnitt får TV 2-ekspert til å bruke store ord.

Erling Braut Haaland (19) har scoret sju mål på tre kamper i Bundesliga siden debuten i januar. Det gir et snitt på ett mål per 19. minutt spilt. Sist lørdag ble det to scoringer da Union Berlin ble slått 5-0 på Signal Iduna Park.

Se scoringene i Sportsnyhetene øverst!

Haaland har scoret 35 mål på totalt 25 kamper så langt denne sesongen. Åtte av dem er kommet i Champions League.

TV 2-ekspert Simen Stamsø-Møller mener 19-åringen fra Jæren allerede har overgått både Lionel Messi, Kylian Mbappé og Cristiano Ronaldo da de tre stjernene var tenåringer.

– Jeg har aldri sett en norsk fotballspiller med et sånt killerinstinkt foran mål. Appetitten for scoringer …Cristiano Ronaldo har den nå, men han hadde ikke den på Brauts alder. Heller ikke Mbappé eller Lionel Messi. Jeg kommer ikke på en tenåring som har hatt en sånn appetitt og teft for å score mål som Braut Haaland på, opp i mot, det øverste nivået man finner, slår han fast.

Enkelte har imidlertid påpekt at Braut Haalands sju scoringer for Dortmund har kommet mot de svakere lagene Augsburg, Köln og Union Berlin – og at stjerneskuddet vil få det vanskeligere med å score når Dortmund møter bedre motstand.

Den oppfatningen deler ikke Stamsø-Møller.

– Jeg registrerer at det har vært godt landskap for ham, men det kommer til å være ganske mye sånn. Det blir mange mål i Dortmund-kampene. Det er ikke slik at motstanderne står ukritisk høyt heller. De mørner i stykker lag, og så kommer Braut, poengterer han.

Tror ikke Braut Haaland blir toppscorer i Champions League
Dortmund møter som kjent PSG i åttedelsfinalen i Champions League 18. februar og 11. mars.

Med åtte scoringer hittil i turneringen har Braut Haaland kun Bayern Münchens Robert Lewandowski foran seg på toppscorerlisten. Polakken har hittil scoret ti mål på fem kamper.

Stamsø-Møller tror ikke Braut Haaland stikker av med toppscorertittelen i Europas gjeveste klubbturnering allerede nå.

– Jeg tror Bayern går lenger enn Dortmund. Bayern er favoritter mot Chelsea, og PSG er favoritter mot Dortmund. Det er ikke dermed sagt at det ikke kommer til å bli scoret mange mål i de kampene. Det er ikke helt urealistisk, men det er større sjanse for at Haaland blir Champions League-toppscorer senere i karrieren enn akkurat nå, sier TV 2-eksperten, og legger til:

– Dortmund-laget har møtt en annen type motstand i de siste kampene enn de møter i Champions League. Selv om Haaland scoret både mot Liverpool og Napoli, var det mye vanskeligere for ham i de kampene enn i kampene mot Genk. Nå møter han Marquinhos og Thiago Silva. Det er ikke bare-bare. Jeg tror ikke han blir toppscorer i Champions Legaue, men det hadde ikke overrasket meg om han ble det, sier han.

– Tror du Braut Haaland kan bli en av verdens tre beste spisser i fremtiden?

– Det er helt umulig å si. Det kommer veldig an på valg av klubb og om han holder seg skadefri. Det er også mange andre spillere som kan dukke opp i løpet av den tiden. Det var ingen som visste om Harry Kane og Jamie Vardy da de var på Braut Haalands alder. Jeg har ikke lyst til å spekulere i det, men synes det er sykt moro å følge med på det han holder på med. Selv om press og forventninger ser ut til å prelle av på Haaland, er ikke jeg så interessert i å bygge opp mer enn det som er kommet nå. Alle snakker om Braut Haaland og alle aviser skriver om ham. Han kunne gått inn og scoret mål for hvilket som helst lag i verden nå, svarer eksperten.

Han mener at valget om å vrake Manchester United til fordel for Dortmund var helt riktig.

Årsaken er enkel, ifølge eksperten:

– Borussia Dortmund er et bedre lag enn Manchester United, og de spiller i en dårligere liga. I desember sa jeg at han gjorde lurt i å gå til Dortmund foran Manchester United. Jeg står fast ved det. Det var ganske åpenbart da, og det er i hvert fall åpenbart nå, konkluderer han.

– Alle sjekket telefonen etter kampen vår
I gamleklubben RB Salzburg følger de godt med på det Erling Braut Haaland presterer i Dortmund om dagen.

19-åringens tidligere trener Jesse Marsch røper at flere av spillerne knapt nok trodde det de leste da de sjekket telefonen etter RB Salzburg hadde spilt kamp, og nordmannen scoret hat trick mot Augsburg i Dortmund-debuten.

– Han kom inn som innbytter i den kampen rett etter at vår kamp var over. Så begynte vi å sjekke telefonene, og plutselig hadde han scoret ett mål, så to og tre mål, sier Jesse Marsch i et intervju med tyske Transfermarkt.

RB Salzburg-treneren mener imidlertid at Braut Haaland burde blitt i den østerrikske klubben ut sesongen.

– Alt skjedde så raskt, og han forlot oss litt raskere enn det vi ønsket, innrømmer treneren.

Haaland rakk å score 28 mål på 22 kamper for RB Salzburg – inkludert åtte mål i Champions League – før han ble solgt til Dortmund i begynnelsen av januar.

Marsch roser klubbens speiderteam for å ha funnet en spiller som Braut Haaland.

– Vårt speiderteam har gjort en fremragende jobb med tanke på å finne talenter. Det er flott at denne klubben har fått et godt rykte på seg for å utvikle talenter. Selv i overgangsvinduet i januar så var det mange talenter som ville til oss. En rekke svært talentfulle spillere ønsker seg til Salzburg fremfor større klubber, fordi de vet at de gjennom denne klubben kan utvikle seg og ta nye steg i karrieren, påpeker han.