Dansk influenser langer ut:

– Kristin Gjelsvik, hold kjeft!

GOD KVELD NORGE (TV 2): Blogg-bråket fortsetter. Nå tar Fie Laursen (23) et knallhardt oppgjør med Kristin Gjelsvik.

Det gikk hett for seg da årets Vixen Awards ble arrangert fredag kveld på Gamle Logen i Oslo sentrum.

Kristin Gjelsvik (33) vant prisen for «Årets sterke mening», og takketalen hennes gikk hardt ut over tidligere blogger Sophie Elise Isachsen (25).

– Dette handler om et kynisk apparat som utnytter og tjener fett på unge menneskers usikkerhet, sa hun blant annet i talen fra scenen.

God kveld Norge har kontaktet Isachsen, som ikke ønsker å kommentere takketalen.

– Lovløse tilstander

Gjelsvik har tidligere vært en forkjemper mot kroppspress, og mener at påvirkerne har et stor ansvar når det kommer til nettopp dette.

Selv om Isachsen er den som har fått gjennomgå mest, er det èn person Gjelsvik mener at er hakket verre.

For det haglet mye kritikk da den danske influenseren Fie Laursen (23) delte en konkurranse på Instagram hvor man kunne vinne en gratis kirurgisk operasjon.

Det fikk mange til å se rødt, og Gjelsvik var en av dem.

– Det har vært helt lovløse tilstander alt for lenge. Det verste tilfellet vi har sett til nå er Fie Lausen fra Danmark, som er ambassadør for en kirurgisk klinikk nede i Tyrkia. Hun delte en konkurranse på sosiale medier hvor premien var en valgfri plastisk operasjon, noe som er helt sinnssykt, sa hun til God kveld Norge da vi møtte henne på premierefesten til «I lomma på Silje».

– Hold kjeft!

God kveld Norge har tatt en prat med Laursen, som mener Gjelsvik har gått for langt når det kommer til uttalelsene sine.

– For å være ærlig tror jeg det er på tide at Kristin holder kjeft! Hun angriper kvinner som velger å ikke være naturlige, og i hennes lille verden er det bare hennes mening som stemmer. Hun er hverken tolerant eller respektfull når det kommer til valg andre kvinner gjør med kroppen sin, sier hun.

Laursen snakker også om Isachsen, og nevner takketalen Gjelsvik hadde på Vixen-utdelingen.

– Hun tror hun kan slippe unna med å snakke andre ned, som hun gjorde på prisutdelingen her om dagen. Sophie Elise er en smart og veldig undervurdert forretningskvinne. Hun vet innerst inne at jenter som nettopp Sophie Elise er smarte og vellykkede, og bare fordi hun har tatt plastisk kirurgi så fortjener hun ikke applaus? Kom igjen, sier Laursen.

Inviterer til debatt

Dansken legger ikke skjul på at hun gjerne skulle møtt Gjelsvik til en debatt, hvor hun kunne opplyst mer om temaet.

– Jeg har bedt henne diskutere med meg, men snakker bare om meg på nettet og i magasiner. Jeg synes hun burde være tøff nok til å ta en debatt og møte meg. Dette er 2020, og plastisk kirurgi er livsforandrende for mange mennesker. Hvorfor se ned på folk som ønsker det? Slutt å snakk om navnet mitt hvis du ikke har mot til å snakke med ansiktet mitt, avslutter Laursen med klar adresse til Gjelsvik.

Gjelsvik selv er uenig i kritikken, men sier hun gjerne stiller til debatt med Laursen.

– For det første: Jeg rakker ikke ned på kvinner som ønsker å endre utseendet. Jeg kritiserer normaliseringen av plastisk kirurgi, og hvordan enkelte profiler tjener penger på å promotere kropp. Jeg tar gjerne en debatt med Fie, med tviler på at den kan bli noe særlig saklig etter at hun sa på Insta-story: «Kristin, shut your vegan mouth. I hope you choke on a fucking carrot», etterfulgt av at hun hentet en finger opp fra buksa, skriver Gjelsvik i en e-post til God kveld Norge.

– Om jeg kan være garantert en mer voksen fremtoning, stiller jeg selvfølgelig til en debatt med henne.

Gjelsvik forteller videre at hun aldri har kritisert Isachsen som forretningskvinne, men heller måten hun fremstiller ting på.

– Sophie Elise er en dyktig forretningskvinne - det har jeg aldri vært uenig i. Men om forretningen drives på en etisk og moralsk måte, kan jo diskuteres, sier hun.

Nye regler

I september i fjor ble det kjent at det skal komme nye reklameregler for påvirkere.

En av representantene for påvirkere i utvalget er Kristin Gjelsvik, og hun forteller at de allerede er godt i gang med å gå igjennom innsendte klager.

– Nå fungerer det sånn at hvem som helst kan sende inn klager på ting de ser på som ikke så veldig hyggelige å bli presentert for, sier hun.

Gjelsvik mener at påvirkerne har et stort ansvar når det gjelder kroppspress, og at dette er et veldig viktig tiltak.

– Vi ønsker å redusere det kroppspresset vi ser i dag, og da regulere spesielt den markedsføringen som er rettet mot unge, sårbare jenter og gutter. Spesielt det som går på produkter man skal kjøpe for å bli finere, eller bli lik et falskt ideal som har blitt skapt på Internett, forteller hun.

– Men det fungerer veldig bra og vi er en veldig god gjeng som jobber aktivt med det. Så det er en stor ære å få lov til å være en del av det.

– Bransjen har stor skyld

Selv om bloggeren går hardt ut mot påvirkere og ting de velger å reklamere for, mener hun at det ikke bare er de som har en jobb å gjøre.

– Det er en haug av influensere som blir utnyttet av bransjen etter å ha vært med på et realityprogram. Et av hovedproblemene er jo at klinikker som tilbyr disse inngrepene utnytter unge, sårbare jenter som gjerne er i en posisjon hvor de har fått veldig mange følgere på kort tid, sier hun.

Hun forteller også videre at hun er lei av unnskyldninger som omhandler påvirkernes valg når det kommer til plastiske operasjoner.

– Man er en influenser for en grunn, og man blir et forbilde uansett. Man kan ikke si at man aldri har bedt om å være det, for det blir du enten du vil eller ikke. Om ikke dette er noe for deg eller et ansvar du ikke ønsker å ha, så får du bare komme deg ut av denne bransjen. For da er ikke det et sted du bør være, avslutter Gjelsvik.