SNUR VEDUM RYGGEN: Fremskrittspartiet og Siv Jensen vil ikke følge Senterpartiet i Stortinget.
SNUR VEDUM RYGGEN: Fremskrittspartiet og Siv Jensen vil ikke følge Senterpartiet i Stortinget. Foto: Berg-rusten, Ole

TV 2 ERFARER:

Nær enighet om pelsdyr

TV 2 får opplyst at Frp nå har forhandlet om en forbedret erstatningsordning for pelsdyrbønder. Det gjenstår at Frps stortingsgruppe godtar skissen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 vet at det i helgen har vært heftig møtevirksomhet mellom Fremskrittspartiet og Landsbruksdepartementet og statsråd Olaug Bollestad (KrF).

TV 2 får opplyst av kilder at regjeringen og Frp de siste dagene har drøftet en ny kompensasjonsordning for pelsdyrbøndene.

Skissen skulle etter planen diskuteres på et ekstraordinært gruppemøte tirsdag, men dette blir ikke noe av. Fremskrittspartiet har etter planen ordinært gruppemøte på onsdag.

Partiets landbrukspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen sier i en kommentar til TV 2 følgende:

– Frp har ingen avtale med regjeringen om pelsdyrkompensasjon.

Han opplyser også at det ikke blir noe ekstraordinært gruppemøte på tirsdag, men etter det TV 2 erfarer har Frp og regjeringen fremarbeidet en skisse.

Vond sak for Frp, Høyre og KrF

Det var Venstre som i regjeringsforhandlingene, først på Jeløya i 2018 og så på Granavolden i fjor, fikk gjennomslag for å avvikle pelsdyrnæringen innen 2025.

Regjeringen høstet mye kritikk for sitt første forslag til erstatning for bøndene som blir rammet av pelsdyrforbudet. I november la Landbruksdepartementet fram den endelige forskriften. Ordningen ble da ansett til å koste mellom 800 og 850 millioner kroner, men det er ikke satt noen øvre ramme.

Det har særlig vært diskusjon rundt at bokført verdi skal ligge til grunn for beregningene av erstatningsgrunnlaget, og ikke takstverdi.

I erstatningsforslaget ble rev tilsynelatende kompensert dårligere enn mink. Kompensasjonen for rev skal være betydelig høyere nå, etter det TV 2 erfarer.

Snur Sp ryggen

I Stortinget har Senterpartiet fremmet forslag om «full erstatning» til bøndene som er rammet av at pelsdyravl blir forbudt fra 2025. Det kunne bli en av de første sakene der Frp gikk sammen med andre opposisjonspartier og påførte den borgerlige mindretallsregjeringen et nederlag. Avgivelsesfristen er 4. februar, og saken skal debatteres i salen 11. februar.

– Dessverre virker det som om Frp er mer opptatt av å imøtekomme statsministeren og landbruksministeren enn pelsdyrbøndene, sa næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp) til NTB søndag kveld.

– Vi har ikke fått noen respons fra Frp i løpet av helgen om at de vil bli enige med Ap og Sp. Det er skuffende. Vi har en åpen dør om Frp mener alvor med å gi pelsdyrbøndene full erstatning, sa Pollestad.

Rettelse: TV 2 skrev først at Frp og regjeringen var enige om en skisse.