Bentley (5) donerer blod til andre hunder: – Stort behov for flere donorer

Veterinærer har opplevd situasjoner hvor de ikke har nok blod. – Den eneste måten å redde disse dyrene på, er ved blodoverføring, sier veterinær Tina Marie Granås.

Boxeren Bentley (5) donerer blod til dyreklinikken AniCura omtrent to ganger årlig.

Som mange andre hunder, er han å anse som en del av familien han bor hos.

Derfor har det blitt mer og mer vanlig å søke helsehjelp for hunden sin, og i likhet med mennesker er det også en eldrebølge på gang blant kjæledyrene våre.

– Vi har definitivt behov for flere bloddonorer. Jo mer blod vi har, jo flere liv kan vi redde, sier veterinær Tina Marie Granås ved det døgnåpne dyresykehuset Evidensia i Oslo.

– Økende behov

Evidensia har 40 faste hunder som donerer blod, og tre faste katter som donerer blod. Antallet er likevel ikke så mange når de trenger å få inn bloddonorer jevnlig, og også å kunne kontakte dem akutt.

– Vi har sett at det blir mer og mer viktig med flere donorer på lista vår, rett og slett fordi det er et økende behov for det. Før var det mer vanlig å avlive en hund om den hadde en svulst i buken, men det er ikke nødvendigvis det man velger lenger, sier Granås.

Dyresykehuset holder åpent døgnet rundt, og det er ofte dit dyreeiere drar ved akutte hendelser.

– Hvis man har en helg hvor tre hunder har blitt påkjørt av en bil, og alle trenger blodoverføring, så kan vi havne i en situasjon hvor vi ikke har blod til den siste hunden, forteller veterinæren.

Avhengige av donorer

VETERINÆR: Tina Marie Granås i Evidensia opplever et økende behov for flere donorer. Foto: Erik Edland / TV 2
VETERINÆR: Tina Marie Granås i Evidensia opplever et økende behov for flere donorer. Foto: Erik Edland / TV 2

I slike situasjoner er de avhengige av at donorene kommer kjapt til sykehuset. Ofte blir det sendt en melding om at de helst må komme innen 20 minutter.

– Det er en utfordring å ringe eierne i en slik hast, men de stiller ofte opp. Og hvis ingen kan, så er det noen ansatte som har hunder vi vet kan donere blod, forteller hun.

Ifølge veterinæren er det umulig å forutse hvor mange dyr som vil trenge blodoverføring over en viss periode.

– Vi kan ha behov for opptil ti donasjoner én måned, mens neste måned har vi ingen. Vi har et visst antall poser i kjøleskapet, men det må kastes etter 28 dager, sier veterinæren.

Ettersom blodet er ferskvare må en ny donor komme inn for å fylle en ny pose. Utfordringen er at en hund maksimalt kan donere blod fire ganger årlig.

– Forhåpentligvis blir vi ikke nødt til å ringe noen akutt hvis vi har flere donorer. Vi har hatt situasjoner hvor vi ikke har hatt nok blod å gi til de som trenger det, sier hun.

– Vil hjelpe til

Klinikkene er helt avhengige av at donorene kan komme på kort varsel. En av de som har ofret nattesøvn for å hjelpe en annen hund er Kathrine Lund Pettersen (35) og hunden Bentley (5).

– Jeg vil veldig gjerne hjelpe til, og det er veldig fint å ha muligheten til det, forteller Pettersen.

Hun jobber som henvisningskoordinator ved dyreklinikken AniCura, og har derfor erfaring med hvilke akutte situasjoner som kan oppstå. Heldigvis har hun en hund som oppfyller kriteriene for å være blodgiver.

– Han har ikke vondt av det, snarere syns han det er topp med både kos og mat. Også kan det jo være han plutselig en dag vil trenge den hjelpen selv, sier hun.

Etter Bentley har gitt blod får han både godteri og mat som takk for hjelpen.

DONOR: Bentley (5) får kos fra eier Kathrine Lund Pettersen mens veterinær Hilde Heggen hos AniCura tapper blod. Foto: Erik Edland / TV 2

Brukes så lite som mulig

Hundene som eies av ansatte ved klinikkene blir brukt så lite som mulig, slik at de ikke må donere for ofte.

– Vi blir spurt hvis det er et akutt behov, så man kan plutselig få en telefon om at det trengs blod, forteller Bentleys matmor Pettersen.

Hun tror ikke så mange hundeeiere vet at hunden deres kan være en blodgiver, og sier det absolutt hadde hjulpet om flere ble det.

– Har Bentley reddet noen liv?

– Det håper vi da. Vi vet ihvertfall at blodet hans har blitt brukt før, sier hun.

Flere kriterier

For hver gang en hund donerer blod, samles det 450 milliliter blod fra hunden. Det er nesten det samme som fra et menneske. Derfor må hunden blant annet veie over 27 kilo, være frisk og ha et stabilt temperament.

GODTERI: Etter donasjonen får Bentley rikelig med kos og godteri. Foto: Erik Edland / TV 2
GODTERI: Etter donasjonen får Bentley rikelig med kos og godteri. Foto: Erik Edland / TV 2

– Han er både frisk, stor og rolig nok til at han kan hjelpe, og da føler jeg det er helt naturlig, sier Pettersen.

Veterinær Hilde Heggen hos AniCura forteller at de så langt det er mulig forsøker å ha hundene våkne mens de donerer blod.

– Hundene må være trygge. Vi vil ikke at de skal synes det er traumatisk å være her, forteller veterinær Heggen.

Veterinærene tester flere hunder årlig, for å se om de kan bli donorer. Det er dessverre ikke alle som har den muligheten.

– Det stresser mange hunder å ligge stille på siden, men selve stikket kjenner de ikke så mye av. Også er det noen som er så glade og energiske at de ikke klarer å ligge stille.

TV 2 har kontaktet AniCuras klinikker rundt om i landet. I Stavanger og Tromsø har klinikkene rundt én blodoverføring i måneden. I Oslo estimeres det at dyreklinikken har fra én til tre tilfeller, mens det i Moss er et snitt på to til tre månedlige tilfeller.

Hos den døgnåpne klinikken Evidensia har de et gjennomsnittlig behov for fem blodoverføringer i måneden.