FINGERTRØBBEL: Johannes Høsflot Klæbo har pådratt seg et brudd ved fingeren.
FINGERTRØBBEL: Johannes Høsflot Klæbo har pådratt seg et brudd ved fingeren. Foto: Terje Pedersen

Sesongens hovedmål kan ryke for Klæbo etter boksemaskin-ulykke

Johannes Høsflot Klæbo kan miste SkiTour i Sverige og Norge, i tillegg til verdenscupen i Falun, på grunn av fingerbruddet han pådro seg da han prøvde seg på en boksemaskin.

Brudd ved en finger er grunnen til at Klæbo mandag opplyste om at han ikke går i Falun til helgen.

I vlogen sin senere mandag kveld, utdypet han skaden.

Legens beskjed er at han må holde hånden i ro i tre uker. Det ødelegger for sesongens hovedmål, som er SkiTour 2020. Den går i både Norge og Sverige. Start der er i Östersund helgen om to uker, mens avslutningen er i Trondheim helgen etterpå.

– Nå er det ny sjekk den 13. februar. Da finner jeg ut om fingeren er så bra at jeg kan gå touren. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre om den ryker, sier en nedbrutt Klæbo i vlogen sin.

Boksemaskin

Han frykter også at kampen om verdenscupen sammenlagt er over.

Skaden kom da han hadde vært og bowlet med to kamerater, og de etterpå skulle teste hvor hardt de kunne bokse i en boksemaskin.

– Jeg fikk først høyest score. Da vi skulle prøve igjen, slo jeg alt jeg kunne, men hånden skled av og traff en metallmaskin ved siden av. Da kjente jeg at jeg kanskje hadde brukket fingeren, forteller Klæbo.

Trøblete sesong

Trønderen ligger på andreplass i verdenscupen sammenlagt, 235 poeng bak Aleksandr Bolsjunov.

Nå kan han mest sannsynlig glemme å ta igjen russeren.

Landslagslege Øystein Andersen sier at Klæbo vil trene alternativt mens verdenscupsirkuset ruller videre i Sverige.

– Johannes har pådratt seg brudd i et lite bein ved en finger, og må trene alternativt hjemme når verdenscupen i Falun går til helgen. Vi håper og tror SkiTour 2020 fortsatt er innen rekkevidde, sier Andersen til Skiforbundets hjemmeside.

Sprint-esset sto over NM-rennene på Konnerud fordi han ikke følte seg i form.

I Falun står klassisk sprint og 15 km fellesstart i fri teknikk på programmet, to øvelser som ville passet Klæbo ypperlig.

– Det finnes ikke et godt tidspunkt for en toppidrettsutøver å få en skade, men å få det midt i sesongen er særdeles ubeleilig. Det er hell i uhell at det er i en mesterskapsfri sesong, men det er omtrent der flaksen stopper, sier TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad.

Han tror Klæbo hadde kjempet om seieren både i sprint og på 15 km til helgen. Skinstad påpeker at herrene etter planen skulle gå 30 km individuell start i fri teknikk, men at snømangel gjorde at arrangøren endret til 15 km fellesstart.

– Det gjør det enda verre, sier Skinstad.

Han tror og håper at Klæbo er tilbake til Ski Tour.

– Man må ha staver for å konkurrere. Dette er en filleskade som vil sette ham tilbake, men jeg vil tro det vil kunne funke med skinner. Det blir spennende å se hva de finner på, sier langrennseksperten.

MENN SPRINT KLASSISK LØRDAG 8.2: Pål Golberg, Erik Valnes, Eirik Brandsdal, Gjøran Tefre, Håvard Solås Taugbøl, Pål Trøan Aune, Fredrik Riseth

MENN 15 KM FRISTIL SØNDAG 9.2: Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe, Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund, Finn Hågen Krogh, Gjøran Tefre, Jan Thomas Jenssen.

KVINNER SPRINT KLASSISK LØRDAG 8.2: Maiken Caspersen Falla, Tiril Udnes Weng, Ane Appelkvist Stenseth, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Anna Svendsen, Heidi Weng, Therese Johaug, Julie Myhre.

KVINNER 10 KM FRISTIL SØNDAG 9.2: Therese Johaug, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ragnhild Haga, Tiril Udnes Weng, Julie Myhre, Helene Marie Fossesholm.