Saksøkt for 100.000 – slik svarer skistjernen

Petter Northug jr. sier at han ikke leste sin egen bok før den ble utgitt, og at det som kom frem om Aylar var «snadder for pressen».

Mandag møttes Aylar Lie og Petter Northug i Oslo tingrett. Lie har saksøkt skistjernen for å ha utlevert private detaljer om henne i sin biografi «Min Historie» fra 2018.

Lie mener innholdet som kommer frem er en krenkelse av privatlivets fred, og krever 100.000 kroner i erstatning.

Striden står rundt detaljerte påstander rundt Lies abort - en abort hun selv var åpen om i media i 2012.

– Leste ikke boken

Arbeidet med boken kom i gang i 2017. Da hadde Northug sitt første møte med forfatter Jonas Forsang, som boken er ført i pennen av.

– Jeg hadde hatt en innholdsrik karriere og liv, og de rundt meg mente det var smart av meg å gjøre det nå, sier Northug.

Skistjernen sier at han ikke la noen særlige premisser for hva som skulle komme frem i boken.

– Jeg hadde dialog med mine to managere om at de gikk god for det som ble skrevet. Jeg hadde fokus mot å jobbe mot en ny sesong, og leste ikke boken før den ble utgitt, sier han i retten.

– Snadder for pressen

Skistjernen forklarer at han ikke leste intervjuet til Lie i magasinet Det Nye, hvor hun fortalte at hun hadde tatt abort, da det kom ut i 2012. Før han skulle kommentere forholdet til pokerspilleren i boken, gikk Northug imidlertid gjennom artikkelen.

Lies advokat, John Christian Elden, ønsket å vite om det var et ønske fra Northug selv at påstandene om Lie ble tatt med i boken. Dette avkreftet skistjernen.

– Hvorfor ble det likevel et tema?

– Det er vel snadder for pressen. Når mediene får en bok i fanget, vil de skape overskrifter, svarte Northug.

– Helt greit

Boken er ført i pennen av forfatter og forlegger Jonas Forsang.

I retten sier Forsang at omtalen av detaljene rundt Lie i Northugs bok, var et direkte tilsvar på Lies intervju i Det Nye i 2012.

– Jeg så på det som kom frem som helt greit. Det var ikke noen intensjon å såre noen. Innholdet var ikke viktig for boken i sin helhet, forklarer forfatteren.

I sin prosedyre sier John Christian Elden at forlaget og Petter Northug faller på sin egen argumentasjon og begrunnelse.

– De hadde ikke behov for å ha det med, og trakk sitatet. Da kan de ikke bruke ytringsfrihet som argumentasjon, slår Elden fast.

– Særs krenkende

Han mener det er svært krenkende for sin klient at private opplysninger blir offentliggjort, og at det ikke er relevant for boken.

– Det er også særs krenkende at akkurat Northug kommer med denne opplysningen uten at han selv har lest boken, når han vet om relasjonen mellom han og Aylar, sier Elden.

Elden ber om at Northug og forlaget betaler 100.000 kroner i erstatning, som han påpeker skal gå til et veldedig formål.

– Allerede kjent

Northug og forlagets advokat Halvard Helle står imidlertid fast på i sin prosedyre, at informasjonen som kommer frem i Northugs bok allerede er kjent i offentligheten. Og at han derfor har rett til å komme med et tilsvar.

– Aylar Lie har ingen legitim interesse om å holde disse opplysningene hemmelig, siden de allerede er kjent. Hverken forlaget er Northug har utvist uaktsomhet. Aylar ble til og med varslet og orientert om omtalen. Det var ikke noe absolutt krav, men det var god forlagsskikk, sier Helle.

Han mener Northug og forlaget dermed ikke skal dømmes til å betale erstatning, men krever heller at Lie betaler deres saksomkostninger.