FORTVILER: Eva Britt Howard og Coby Shain Howard kjemper mot staten etter at sistnevnte har fått ny fødselsdato.
FORTVILER: Eva Britt Howard og Coby Shain Howard kjemper mot staten etter at sistnevnte har fått ny fødselsdato. Foto: Privat

Norge har gitt Coby (33) ny fødselsdato – nå får han verken medisiner, førerkort, bankkonto eller jobb

Amerikanske Coby Shain Howard (33) har fått store problemer etter at han flyttet til Bardufoss og plutselig fikk en helt ny fødselsdato av Folkeregisteret. – Heia Norge, sier kona.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si, jeg, men jeg begynner å le hver gang jeg tenker på saken. Heia Norge, sier Eva Britt Howard til TV 2.

Etter at den amerikanske ektemannen hennes, Coby Shain Howard, flyttet til Setermoen, har paret fått et stort problem:

Folkeregisteret har gitt Coby ny fødselsdato.

Det var Nordlys som først omtalte saken.

Dette gjør at han ikke får norsk førerkort, ikke kan betale skatt eller opprette bankkonto. Han får heller ikke hentet ut astmamedisinen sin på apoteket.

Han er født 5. mai 1986, men Folkeregisteret har tildelt ham fødselsdatoen 7. januar 1986.

Årsaken er ifølge Folkeregisteret at fødselsdatoen hans er overbefolket.

– Dette er helt forferdelig. Jeg elsker Norge, men jeg elsker ikke dette systemet. Jeg overlever på astmamedisinen jeg tok med meg fra USA, for jeg får ikke hentet ut ny medisin på apoteket. Informasjonen i passet mitt, som er det eneste ID-papiret mitt her, matcher jo ikke informasjonen apoteket har om meg i sine systemer, sier han til TV 2.

Flere problematiske datoer

I et brev Coby har fått fra Folkeregisteret, som de ifølge ekteparet mener skal brukes som et vedlegg til passet hans, står det at utlendingsmyndighetene har registrert fødselsdatoen 05.05.1986.

«FASTSETTELSE AV FØDSELSDATO»: Slik så brevet som Coby Shain Howard fikk i posten ut. Foto: Privat
«FASTSETTELSE AV FØDSELSDATO»: Slik så brevet som Coby Shain Howard fikk i posten ut. Foto: Privat

«Siden det er få tilgjengelige personnumre på denne datoen har vi benyttet registreringsdato – og måned for din innflytting til Norge, 07.01. ved registrering av fødselsnummeret ditt,» står det.

I brevet opplyses det om at datoene 1. januar, 1. mars og 1. juli også er problematiske når det kommer til personnummer.

– Vi har fått så mange problemer etter dette. Coby får ikke norsk førerkort fordi personnummeret på passet hans, som scannes hos Biltilsynet, ikke matcher med fødselsdatoen han har oppgitt, sier Eva Britt Howard.

Siden Folkeregisteret, ifølge paret, har glemt å stemple og signere brevet, er det ifølge Eva Britt Howard ugyldig som vedlegg til Cobys pass.

– Jeg ba Folkeregisteret å sende meg et brev med stempel og signatur på, men de sendte meg et nytt brev uten verken stempel eller signatur, påstår hun.

– I praksis umyndiggjort

Eva Britt sier at hun flere ganger har ringt til Folkeregisteret for å få dem til å gi ektemannen et nytt personnummer.

– I praksis er han umyndiggjort, sier hun.

Hun forklarer at for å opprette bankkonto, må man hente ut en såkalt Personlig utlevering mottakingsbevis (PUM). For å få hente ut en PUM, må Coby vise frem passet sitt. Matcher ikke datoene i passet og datoene i PUM-meldingen, så får ikke Coby hentet den ut.

– Det føles som om jeg er blitt frarøvet menneskerettighetene mine, som å kunne ha en bankkonto, hente ut medisiner og ha et førerkort, sier han, og fortsetter:

Siden jeg ikke har førerkort, får jeg ikke jobb her i Bardufoss. Og får jeg ikke meg et norsk førerkort innen fem måneder, må jeg ta kjøretimer og kjøre opp på nytt. Det koster 20.000-30.000. Og gjett hva? Jeg har ikke de pengene, fordi jeg ikke har en jobb. Jeg får jo ikke tatt opp lån heller, fordi jeg ikke er bankkunde, sier han.

Må klage

Han forteller at det lengste han har kommet med Folkeregisteret i denne saken, var å få en beskjed om at han kunne sende en skriftlig klage.

– Det virket ikke som det var store sjanser for å få endret dette. Det er ufattelig firkantet, sier han.

– Det er helt umulig å kjempe mot staten, sier Eva Britt.

Paret sier at de mandag sender en klage til Skatteetaten, hvor de ber om at Coby får et personnummer som matcher fødselsdatoen hans.

«Det burde ikke under noen omstendighet være så enkelt å endre et menneskes identitet. At den kan forandres med et tastetrykk uten å på forhånd så mye som snakke med vedkommende, er absurd. At det nå skal vise seg å være så vanskelig å rydde opp i, er også totalt uakseptabelt,» skriver Eva Britt i klagen.

Videre skriver hun at Coby føler seg uglesett og «som en kriminell med falske papirer og pass».

«Dere har egentlig fratatt han muligheten og retten til et liv her i Norge, når han ikke kan legitimere seg med hans eneste offentlige ID-bevis. Han vil ikke få noen annen form for ID-bevis så lenge han er registrert hos Folkeregisteret med feil fødselsdato,» skriver hun.

Skatteetaten: – En belastet dato

Skattetaten sier til TV 2 at brevet er ment å skulle brukes overfor for eksempel andre offentlige myndigheter.

– Hvis problemer oppstår som følge av at fødselsnummer avviker fra fødselsdato, kan det vises til brevet fra Skatteetaten, sier Elin Imsland, avdelingsdirektør i Skatteetaten.

Hun forklarer at Skatteetaten fra tid til annen må tildele fødselsnummer som avviker fra fødselsdato.

– Det er fordi det på noen datoer nesten ikke finnes tilgjengelige numre. Den omtalte datoen, 5.mai 1986, er en slik presset dato for hankjønn. Muligheten til å gjøre dette er regulert i § 3-3 i folkeregisterloven (siste setning i andre avsnitt). Når det ikke er tilgjengelige numre for en aktuell dato, benytter vi datoen for når vi mottar meldingen som grunnlag. Dette fremgår av forskriften § 3-3-1, sier hun.

Og:

– På sikt vil situasjonen bli bedre. Skatteetaten moderniserer nå Folkeregisteret, og det nye Folkeregisteret vil ha to felt: Ett der fødselsnummer fremkommer og ett der kun fødselsdato fremkommer. Konsumentene av Folkeregisteret kan da lese fødselsdatoen når de slår opp i systemet.