VELGERFLUKT: Erna Solberg og Høyre får sin laveste oppslutning siden 2009 på en fersk TV 2-gallup.
VELGERFLUKT: Erna Solberg og Høyre får sin laveste oppslutning siden 2009 på en fersk TV 2-gallup. Foto: Berit Roald/NTB scanpix

TV 2-GALLUP:

Ny smell for Erna Solberg

Høyre får sin laveste oppslutning på over 10 år på en fersk TV 2-gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens fremgangen til Fremskrittspartiet fortsetter, får Høyre får sin laveste oppslutning på over 10 år på den ordinære februarmålingen Kantar har laget for TV 2.

– Det er vi ikke fornøyd med

Ikke siden før stortingsvalget i 2009 har oppslutningen om Høyre vært lavere enn nå. Partiet får bare 17,8 prosents oppslutning.

– Det er vi ikke fornøyd med. Vi skal slåss for at ikke blir videreutviklingen. Forrige uke da denne målingen ble tatt opp var en veldig turbulent uke, da skjer det store svingninger, sier Erna Solberg (H).

Sammenlignet med den ordinære målingen i januar går Høyre tilbake 4,6 prosentpoeng. Deler av fallet kom umiddelbart etter at Frp vedtok å gå ut av regjering, men fallet har fortsatt også i den første uken med trepartiregjering.

Sammenligner vi med målingen Kantar gjorde for TV 2 dagen etter at Frp vedtok å gå ut av regjering, er tilbakegangen på 2,6 prosentpoeng. Denne målingen ga et øyeblikksbilde dagen etter exiten, mens den ordinære februarmålingen er tatt opp som vanlig gjennom en hel arbeidsuke.

– Det er veldig viktig for denne regjeringen at vi skaffer oss et borgerlig flertall, men at Høyre som er tyngdepunket faktisk blir stort nok, sier Solberg.

Bakgrunnstallene viser at andelen tidligere høyrevelgere som sier de vil stemme på partiet faller, samtidig som Høyre mister 77.000 flere velgere til Frp enn de henter tilbake.

– Det er nok en reaksjon på at veldig mange velgere som ligger mellom Høyre og Frp, som har ønsket seg at vi skal være kjernepunktet i en regjering, og som kanskje også har vært mer enig med Frp i noen av de sakene som regjeringen har diskutert. Men samtidig så mener jeg at dette er velgere vi kommer til å slåss om helt frem til valgdagen.

Frp vokser videre

Samtidig som Høyre faller, fortsetter fremgangen til Fremskrittspartiet. Partiet får nå 15,7 prosent, en fremgang på hele 7,0 fra den ordinære januarmålingen.

Sammenlignet med målingen tatt opp dagen etter at partiet bestemte seg for å gå ut av regjering, øker Frp med 1,1 prosentpoeng.

– Det er veldig hyggelig. Det viktigste med målingen er at den viser en veldig positiv utvikling for Fremskrittspartiet. Det gir oss en skikkelig vitamininnsprøyting, sier partileder Siv Jensen (Frp).

– Hva er det som gjør at dere går så mye frem?

– Jeg tror mange setter pris på at Frp har en veldig klar og tydelig tale. Det er åpenbart lettere å gjøre i opposisjon enn i regjering. Jeg tror mange kjente på det jeg sa som begrunnelse på hvorfor vi gikk ut av regjering, nemlig at vi satt i en regjering som var blitt grå og utydelig.

– Vil du genierklære deg selv etter at du tok partiet ut av regjering?

– Nei, på ingen som helst måte. Men jeg er veldig glad for det. Det gjør at vi får bekreftet grunnen til at vi gikk ut av regjering. Men vi må jobbe hardt. Velgerne fortjener at vi tar dem på alvor. Det bør vi gjøre hver dag.

– Kan dere bli større enn Høyre?

– Alt er mulig, men det er fortsatt slik at det må jobbes hardt hver dag frem mot valget i 2021, nå er vi tidlig i 2020.

Bakgrunnstallene viser at tidligere Frp-velgere vender tilbake til partiet, samtidig som partiet nå henter mange tidligere høyrevelgere. De henter nå også noen velgere som tidligere har stemt Arbeiderpartiet.

Ikke rødgrønt flertall

I ett år har Senterpartiet vært større enn Fremskrittspartiet på TV 2s målinger. Hurtigmålingen gjort dagen etter regjeringsexiten var den første som viste at Frp var tilbake som tredje største parti.

Den ordinære februarmålingen bekrefter dette. Fremskrittspartiet får 15,7, mens Senterpartiet måles til 15,0, en tilbakegang på 2,9 prosentpoeng siden januar.

Arbeiderpartiet får 24,2 (- 0,7), mens SV får 7,7 (- 1,1) på målingen.

De tre rødgrønne partiene som styrte landet fra 2005 til 2013 har dermed ikke lenger flertall, men ville vært avhengige av enten Rødt eller De Grønne.

Rødt får 4,3 (- 0,4) og De Grønne 5,9 (- 0,6). Andre partier og lister får 1,1. Her utgjør bomlistene 0,3, De kristne 0,3, Piratpartiet 0,2 og Liberalistene 0,2.

Om målingen:

Målingen er laget av Kantar for TV 2 med telefonintervjuer av 990 personer i tidsrommet 27. - 31. januar. Mandatberegningen er foretatt av TV 2.

80,3 prosent oppga preferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.

Partibarometeret gir en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge, med utgangspunkt i partienes tilslutning ved Stortingsvalget 2017. Endringene vurderes i forhold til velgermobilisering, samt i forhold til de enkelte partienes evne til å rekruttere gamle og nye velgere.

KrF over, Venstre svært nær

Målingen viser at kampen om sperregrensen på 4,0 kan bli avgjørende også ved valget i 2021. Den avgjør hvilke partier som er med å kjempe om de 19 utjevningsmandatene på Stortinget.

Kristelig Folkeparti ligger over streken med 4,3 prosent (+ 1,1) og ville dermed fått 7 mandater på Stortinget.

Venstre ligger rett under med 3,95 prosent, som blir rundet opp til 4,0. Det er en fremgang på 1,8 fra forrige måling. Likevel vil et tall under 4,0 ikke gi partiet rett til å delta i kampen om utjevningsmandater og dermed bare to på tinget.