Tottenhams nye helt senket City etter straffekaos

Nysigneringen med drømmedebut da Tottenham slo Manchester City 2-0.

Tottenham – Manchester City 2-0

Se sammendrag i vinduet øverst!

Steven Bergwijn og Son Heung-min sørget for 2-0-seier mot Manchester City.

Tottenhams nysignering, Steven Bergwijn, ble hentet fra PSV Eindhoven forrige måned og fikk sin første kamp i Spurs-trøya.

– Det er en drøm som går i oppfyllelse. Jeg er så glad for å være her og score for Spurs, sier debutanten til Sky Sports.

Nederlenderen hadde hatt en anonym aften, helt til det var spilt 62 minutter. Da ladet 22-åringen børsen utenfor gjestenes sekstenmeter, og klinket ballen i venstre hjørne for Ederson.

– Tottenham-fansen har fått en ny helt. 22-åringen fra PSV debuterer og scorer foran egne supportere, sier TV 2s kommentator Øyvind Alsaker.

Åtte minutter senere punkterte Son Heung-min kampen da Sør-Koreaneren hamret inn 2-0 bak en sjanseløs Ederson.

Dermed kunne Tottenham juble for sin første seier mot Manchester City på syv kamper.

– Jeg er veldig fornøyd på guttenes vegne, sier Mourinho til Sky Sports.

– Du kan se det på den siden at vi var litt heldige i noen situasjoner, de traff stolpen og bommet på noen gode sjanser. Men du kan også se det på den siden at vi var veldig uheldige fordi VAR ikke valgte å gi Sterling rødt kort, sier Tottenham-sjefen til Sky Sports.

City-press og straffebom

Sergio Agüero var bare et stolpetreff unna å gi Pep Guardiolas menn ledelsen etter 26 minutter. Den beinrappe argentineren, som har scoret i sine fem siste seriekamper, ble spilt fri av Riyad Mahrez, men satte avslutningen i stolpen.

Gjestene fra Manchester styrte det meste av spillet de første 45 minuttene. Sakte men sikkert spilte de seg inn i Tottenhams sekstenmeter, men vertene forsvarte seg godt.

Men etter 36 minutter fikk Manchester City belønning for det vedvarende presset. Tottenham-høyreback Serge Aurier taklet Agüero innenfor egen sekstenmeter.

Først valgte Mike Dean å la den gå, men to minutter senere fikk den anerkjente kampdommeren beskjed på øret av VAR-bussen om at det var straffespark.

– Se på Mourinho. Han ler av den beslutningen. Det er nok litt fordi man spiller så lenge. Det er et eller annet med hele VAR-systemet som gjør at det blir klønete alt for mange ganger, sier ekspertkommentator Nils Johan Semb fra kommentatorboksen.

Ilkay Gündogan stilte seg opp, men klarte ikke å overliste Hugo Lloris. Den franske keeperen måtte gi en farlig retur, som Raheem Sterling var var raskt med å plukke opp, men Lloris klarte akkurat å få en hånd på ballen som også dro Sterling med i dragsuget. Gjestene ropte på nok en straffe, men denne gang dømte VAR i favør Tottenham.

– Sterling er nesten i bakken før han berører ballen. Så jeg synes det er helt rett av dommer å la den gå. Hugo Lloris er nok borti ham, men i mine øyne så er ikke det nok til å gi et straffespark, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen i Premier League-studio.

Sterling i sentrum

Like før kvarteret var spilt ble Raheem Sterling tildelt det gule kortet etter en stygg takling på Dele Alli. Manchester City-stjernen satte knottene i ankelen på sin landsmann. VAR kikket på taklingen, og var enig i dommer Mike Deans avgjørelse.

– Det stinker rødt kort. Når vi ser den i reprise kan jeg ikke fatte og begripe hvordan det ikke er et rødt kort. Se på ankelen til Dele Alli! Den er i ferd med å deles i to. Det var kanskje ikke meningen, men han kommer inn med både kraft og fart, og i min bok er det rødt kort syv dager i uken, utbryter Mathisen i Premier League-studio.

Spurs-scoring, rødt kort og drømmedebut

Etter hvilen fortsatte gjestene å spille seg inn i Tottenhams sekstenmeter.

– De spiller ut Tottenham etter alle kunstens regler, men mangler bare den siste pasningen, sier TV 2s kommentator Øyvind Alsaker fra kommentatorbua.

Da 60 minutter var spilt fikk vertene en gyllen kontringsmulighet. Oleksandr Zintsjenko, som allerede hadde gult kort, gikk rett i kroppen på Harry Winks og ble tildelt sitt andre gule.

Og med én mann mindre tok Tottenham affære. Debutant Steven Bergwijn fikk ballen like utenfor Citys sekstenmeter. Nederlenderen viste herlig teknikk da han lynraskt dempet ballen, før han feide den i hjørnet. Debutanten roses av sjefen.

– Han er så skarp, teknisk og så komfortabel. Det var ustoppelig, selv for en så god keeper som Éderson, sier Mourinho til Sky Sports.

Der Manchester City strevde, viste Tottenham klasse. Son Heung-min fikk både tid og rom utenfor City-boksen. Sør-Koreaneren var iskald og bredsidet inn sin syvende scoring for sesongen.

– Hvilken effektivitet på dette Tottenham-laget. To muligheter og to scoringer, sier Nils Johan Semb.

Dermed klatrer Tottenham opp på femteplass med 37 poeng, med fire poeng opp til fjerdeplass, mens Manchester City forblir på andreplass – 22 poeng bak Liverpool.