SYKE: Tusenvis av mennesker er blitt syke av coronaviruset. Bildet er fra behandling ved et sykehus i Beijing.
SYKE: Tusenvis av mennesker er blitt syke av coronaviruset. Bildet er fra behandling ved et sykehus i Beijing. Foto: AP / NTB scanpix

Coronaviruset:

Leger mener de har gjort gjennombrudd

Ifølge flere nyhetskilder har nå thailandske leger funnet medisiner som gir gode resultater i behandlingen av pasienter med coronavirus.

Det melder både Bloomberg og Reuters søndag ettermiddag.

En kombinasjon av medisiner som vanligvis brukes mot AIDS og influensa kan hjelpe pasienter som er smittet av coronaviruset.

Thailandske leger ved Rajavithi sykehus i Bangkok brukte disse medisinene på en 71 år gammel kinesisk kvinne smittet av viruset, med god effekt.

Kvinnen skal ha hatt alvorlige symptomer før behandlingen ble startet.

I ti dager testet hun positivt for viruset, men innen 48 timer etter at de begynte med den nye behandlingen, testet 71-åringen negativt.

– Dette er ikke kuren mot viruset, men pasientens tilstand har forbedret seg betydelig, sier lungespesialist Kriangska Atipornwanich ved Rajavithi sykehuset i Thailand, der kvinnen er innlagt.

Over 300 døde

Den nye typen coronavirus ble påvist i byen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i desember.

Totalt er 14.300 personer bekreftet smittet av viruset. Sannsynligvis er tallet langt høyere. Over 300 mennesker er døde.

Kriangska Atipornwanich understreker at det kreves ytterligere tester for å finne ut om behandlingen som ser ut til å ha hjulpet den 71 år gamle kvinnen, kan brukes som en standardisert behandling for pasienter med coronaviruset.

I Kina har de allerede brukt samme type medisiner i behandlingen av pasienter, men legene i Thailand mener virkningen har blitt bedre av å gi dem sammen i en cocktail.

Helsemyndigheter i Thailand skal møtes mandag for å diskutere behandlingen. Foreløpig vil den kun brukes ved alvorlige tilfeller.

STENGT: Sikkerhetsvakter patruljerer utenfor sjømatmarkedet i Wuhan, der smitten begynte.
STENGT: Sikkerhetsvakter patruljerer utenfor sjømatmarkedet i Wuhan, der smitten begynte. Foto: Hector Retamal/AFP

Én død utenfor Kina

Viruset smittet opprinnelig fra dyr til mennesker ved et marked i Wuhan i Kina. Dette er blitt selve episenteret for sykdommen, og mange tusen er smittet her.

Myndighetene i Kina har innført en rekke tiltak for å hindre spredning av viruset og bedt innbyggerne utsette utenlandsreiser. Millioner er isolert i flere byer i Hubei-provinsen, inkludert i Wuhan. Til tross for dette er det registrert rundt 100 smittetilfeller utenfor Kina, samt ett dødsfall på Filippinene.

Flere land har iverksatt evakuering av egne borgere fra Kina, og en rekke flyselskaper har innstilt flygninger til det kinesiske fastlandet.

Så langt har viruset blitt påvist i en rekke europeiske land. 11 personer er blitt testet i Norge, men ingen har fått påvist viruset enda.