Skiløpere i Oslo-området har ikke fått det januarværet de har ønsket seg. Bildet viser Norges første innendørs skianlegg, som åpnet i Lørenskog utenfor Oslo i januar. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix
Skiløpere i Oslo-området har ikke fått det januarværet de har ønsket seg. Bildet viser Norges første innendørs skianlegg, som åpnet i Lørenskog utenfor Oslo i januar. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix

Rekordvarm januar i Norden og Moskva

For første gang siden 1911 falt det ikke målbar snø i januar i Finlands hovedstad.

Januar har vært den nest varmeste januarmåneden som noensinne er målt i Norge. I hele ni fylker ble det satt nye varmerekorder, ifølge Meteorologisk institutt.

På Østlandet har måneden vært den varmeste noensinne siden målingene startet for 120 år siden.

Ifølge StormGeo ble årets første måned rekordvarm, nesten uten dager med minusgrader.

Det har vært snøfritt i lavlandet frem til 31. januar, og Bergen hadde bare ett døgn med under 0 grader.

Varmerekorden ble satt i Sunndalsøra med 19 grader som ble målt 2. januar.

– Vintrene blir mildere

I alle fylkene sør for Nordland og Troms og Finnmark har det blitt satt nye rekorder – mange av dem på landets eldste målestasjoner. I Trøndelag ble det satt ny rekord 20. januar – med 14 varmegrader på Rissa.

I Oslo har gjennomsnittstemperaturen ligget på 2,8 varmegrader, noe som er hele 7,1 grader over normalen.

– Tendensen er klar. Vintrene blir mildere, og selv om vi fra tid til annen får en god, gammeldags vinter, vil det gå lengre tid mellom disse, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

Samtidig som januar har bydd på mange varmerekorder, har fire fylker satt nye nedbørsrekorder.

Meteorologisk institutt har sett på de stedene med lengst måleserier, altså 30 år eller mer.

I Trøndelag har fem målestasjoner registrert ny januarrekord for månedsnedbør. Mest ble det registrert i Nærøysund med 592,7 millimeter.

I Innlandet satte målestasjonen Bøverdal ny rekord med 121,2 millimeter. I Nordland var det tre målestasjoner som satte ny rekord, hvor det meste var i Bindal med 432,3 millimeter.

Troms og Finnmark satte Karasjok ny rekord med 44,9 millimeter nedbør.

Rekordvarmt i Danmark og Moskva

Ikke bare i ni norske fylker, men også i Danmark og den russiske hovedstaden Moskva var forrige måned den varmeste januarmåned som noen gang er målt.

– Vi setter rekord med 5,5 grader i gjennomsnitt. Det er det varmeste siden vi begynte å måle i 1873, sier vakthavende meteorolog Henning Gisselø ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Den forrige rekorden var fra 2007, da gjennomsnittstemperaturen i Danmark var 5,0 grader i årets første måned.

I Russlands hovedstad Moskva lå temperaturen i januar i snitt på om lag 0 grader. Også her var været det varmeste siden målingene begynte på 1870-tallet.

I den finske hovedstaden Helsingfors har det for første gang siden målingene startet i 1911, ikke falt målbar snø i januar.

(NTB/TV 2)