Golberg rørte faren til tårer

Da Pål Golberg vant sprintduellen mot Martin Johnsrud Sundby tok pappa Gabriel Johannessen til tårene.

Se farens rørende reaksjon på sønnens gull i vinduet øverst.

Pål Golberg kunne juble for NM-gull og kongepokal etter herrenes 30 kilometer på Konnerud lørdag.

Ved målområdet stod en tydelig rørt far.

– Dette var jo i overkant. Det var det, sier Johannessen med skjelvende stemme til TV 2.

Han forteller at det var han som hadde fått ansvaret om å smøre skiene til sønnen til rennet.

– Det er litt sånn at når du skal spille ut en sønn og du har tatt sjansen på å smøre skiene hans også, så blir det litt familiært, sier Johannessen.

– Mange oppturer og nedturer

Lørdag kunne familien juble, men slik har det ikke alltid vært. Sykdom som meslinger, kyssesyken og virussykdom, og skader har satt Golberg tilbake i noen sesonger. Derfor smakte NM-gullet ekstra godt etter den tunge tiden de siste årene.

– Det ligger mange oppturer og nedturer så det holder over mange år. Han har hatt en veldig god sesong i år, og så viser det seg også med Pål at skal du henge med i verdenstoppen må du være frisk. Og han har ikke hatt noen avbrudd denne sesongen her, og det ser jeg nå gir resultater, sier Johannessen med tårer i øynene.

– Jeg vet hvor mye tid og krefter som han har lagt ned på å komme dit han er i dag. Når du ser at han står en distanse ut som han gjorde i dag, så er det en stor opplevelse, legger han til.

NM-gullet var naturligvis stort for Golberg selv.

– Nå er jo pappa i utgangspunktet ekstremt lettrørt, så i den lille boblen vi lever i, hvor dette er det største vi kan oppnå, så er det klart det betyr mye for både ham og meg, sier gullvinneren til TV 2.

Han forteller at han har prøvd å se situasjonen sin i et større bilde, noe som har hjulpet for å se fremover.

– Når man står i det føles det ekstremt vanskelig. Det har vært noen avbrudd de siste to-tre sesongene som har bremset progresjonen litt. Men jeg har kunnet trene greit og har ikke mistet talentet mitt. Det er bare det at det siste halvannet året har jeg kunne gjort alt jeg har planlagt, og forvaltet det på best mulig måte, forklarer Golberg.

Sundby i knallform

Så langt i sesongen har Martin Johnsrud Sundby vært plaget av skader og har måttet bryte renn. Lørdag viste 35-åringen at man ikke bør avskrive ham og kjempet om seieren på herrenes 30 kilometer under NM på Konnerud, kun slått i sprintduellen av Golberg.

– For min del er det en lettelse. Hadde jeg vært 21 og ung og sprek, så hadde jeg ikke tenkt over det. Når man er 35 og begynner å få problem med ryggen… Jeg er fornøyd med at ting fungerer fysisk, og at kroppen har lyst å være med å gå skirenn. Det hadde den ikke før jul, sier Sundby til NRK like etter målgang.

Til TV 2 forteller han at han forstod det ville bli vanskelig å slå Golberg.

– Jeg er fornøyd med løpet. Først og fremst er det en real konkurranse. Det går jevnt tøft. Det er ikke så ofte det skjer i sånne NM-distanser som dette her. Det gikk radig i 30 kilometer, synes jeg. En kjempe, kjempe bra treningsøkt og selvfølgelig når jeg sklir inn siste høyresvingen der side om side med Pål Golberg, så aner vel jeg også at her skal det bli tøft å kjempe om kongepokalen, sier Sundby med et smil.

Dannet tetgruppe

Sundby og åtte andre, deriblant Didrik Tønseth og Pål Golberg, dannet en tetgruppe etter de første ti kilometerne.

På de neste to kilometerne hadde tetgruppen økt avstanden med hele 16 sekunder og lå nå 28 sekunder foran resten.

Halvveis var tetgruppen redusert til syv da Eirik Mysen og Johan Hoel hadde falt av. Sundby lå i teten hele veien og med fem kilometer igjen var de nå seks i front.

Med tre kilometer igjen var det Sundby, Golberg, Tønseth og Martin Nyenget som ledet.

Det endte med en sprintduell mellom Sundby og Golberg, der Sundby måtte se seg slått på oppløpet.