NEDSTEMT: Rett før midnatt fredag kveld stemte senatorene om hvorvidt det skulle kalles inn vitner eller nye beviser i riksrettssaken.
NEDSTEMT: Rett før midnatt fredag kveld stemte senatorene om hvorvidt det skulle kalles inn vitner eller nye beviser i riksrettssaken. Foto: Senate Television via AP

Republikanerne har stemt ned forslag om å kalle inn vitner i riksrettssaken

Et flertall av senatorene har satt foten ned for Demokratenes forsøk på å kalle inn vitner i riksrettssaken mot Donald Trump.

Da høringen begynte fredag kveld norsk tid, var det ingenting som tydet på at demokratene vil nå gjennom med sitt krav om å kalle inn vitner og legge fram nye bevis i saken.

– Skuffet

Forslaget fikk 51 stemmer mot, og 49 stemmer for. Susan Collins og Mitt Romney var de eneste to republikanerne som stemte for, ifølge New York Times' oversikt.

Demokratene trengte fire republikanske stemmer for å få gjennomslag.

På demokratisk side har det vært et særlig sterkt ønske om å få John Bolton til å forklare seg i Senatet. Han var USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver i perioden der president Donald Trump anklages for maktmisbruk.

Den demokratiske senatoren Amy Kloubachar uttaler til CNN at hun er skuffet over resultatet.

– Vi er så skuffet over at vi mislykkes med én stemme, 51-49. Det er ikke det vi ville skje når det hver eneste time kommer nye saker i media om hva Mr. Bolton har sagt, sier hun.

Kan avsluttes onsdag

I en ny bok som ennå ikke er utgitt, bekrefter Bolton ifølge lekkasjer at Trump ønsket å stanse militær bistand til Ukraina inntil ukrainerne startet en etterforskning som ville involvert USAs tidligere visepresident Joe Biden.

Riksrettssaken kan ende med frikjennelse av Trump om få dager, skriver New York Times, men sent fredag kveld er planen videre fortsatt ikke spikret.

– Ingen vet noe som helst, sier den demokratiske senatoren Joe Manchin kort tid etter kveldens avstemming var ferdig.

Republikanerens leder i Senatet, Mitch McConnell, besluttet at det skulle tas en pause i etterkant av avstemmingen. Det er uklart hvor lenge den vil pågå.

Ifølge republikanske senatorer CNN har snakket med, kan en avstemming om skyldspørsmålet skje allerede onsdag i neste uke.