MULIG COMEBACK: Trond Giske (Ap) under NHOs årskonferanse.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MULIG COMEBACK: Trond Giske (Ap) under NHOs årskonferanse. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald

trøndelag ap:

Fylkesleder tar ikke gjenvalg – åpner for Giske-comeback

Trøndelag Aps sittende fylkesleder Per Olav Skurdal Hopsø tar ikke gjenvalg. Dermed øker sjansene for et comeback for Trond Giske, som ifølge TV 2s kilder sterkt ønsker seg vervet. – Trond er dyktig, sier stortingsrepresentant Jorodd Asphjell fra Trøndelag.

Trøndelag Aps sittende fylkesleder Per Olav Skurdal Hopsø tar ikke gjenvalg. Det kan åpne veien for at tidligere Ap-nestleder Trond Giske blir fylkesleder.

– Jeg har i dag meddelt valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti at jeg ikke stiller til gjenvalg som leder av Trøndelag Arbeiderparti, sier Hopsø i en uttalelse til NTB.

Valgkomiteen, som ledes av Arild Grande, får dermed en delikat sak i fanget, nemlig hvordan den skal forholde seg til Giskes kandidatur til det ledige vervet.

Ifølge TV 2s kilder ønsker Giske seg vervet sterkt. Vurderingen skal ha vært at hvis Hopsø ønsket å fortsette, så ville ikke Giske stille til seg til disposisjon som fylkesleder. Nå ligger mye til rette for at Giske kan få maktvervet i Ap-bastionen.

– Jeg har tenkt nøye gjennom hvilket svar jeg skulle gi valgkomiteen. Dette har ikke vært en lett beslutning. Jeg har siden jeg ble leder av Trøndelag Arbeiderparti fått flere ansvarsfulle roller, senest i høst som gruppeleder for fylkestingsgruppa, sier Hopsø.

Trond Giske har ikke besvart TV 2s henvendelse fredag kveld.

– Trond er dyktig. Nå skal valgkomiteen møtes på mandag og diskutere dette, sier stortingsrepresentant Jorodd Asphjell fra Sør-Trøndelag til TV 2.

GIR SEG: Per Olav Skurdal Hopsø under fylkesårsmøte i Trøndelag Ap.
GIR SEG: Per Olav Skurdal Hopsø under fylkesårsmøte i Trøndelag Ap. Foto: Ned Alley

Frist 1. februar

Hopsø viser også til at han har mange jern i ilden, både privat og som lokal- og fylkestingspolitiker. Han var nylig leder for europamesterskapet i håndball i Trondheim.

– Samlet sett er dette mye, og med samboer og to små gutter oppi det hele har jeg kommet til at jeg ved denne korsveien ikke stiller til gjenvalg. Det har vært en lærerik og begivenhetsfull tid som leder av Trøndelag Arbeiderparti. Jeg vil nå ønske valgkomiteen lykke til med sitt arbeid fram mot årsmøtet.

Hopsø hadde frist til 1. februar med å meddele valgkomiteen om han ville ta gjenvalg eller ikke.

Årsmøtet i Trøndelag Ap, som skal velge ny fylkesleder, holdes fra 20. til 22. mars. Valgkomiteens innstilling skal være klar 16. mars. Lokallagene får et par uker i starten av februar til å komme med sine innspill i saken.

Lokalt er det delte meninger om Giske, som har større støtte i Sør- enn i Nord-Trøndelag.

Valgkomiteen møtes for å diskutere saken mandag.

Fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik, regnes som en av Giskes nærmeste politisk og er en av de mektigste i Trøndelag Ap.

– Giske er en av Norges dyktigste politikere og kommer til også til å være viktig for Trøndelag. Det har han vært, og det kommer han til å være fremover, sa Sandvik nylig til Nettavisen.

I en sms til TV 2 fredag kveld, skriver Sandvik:

– Jeg er helt sikker på at Arild Grande og valgkomiteen kommer til å sette opp et godt lag for Trøndelag Ap.

Han vil ikke svare på om han personlig ønsker seg Giske som ny fylkesleder.

– Ikke i veien

Trond Giske gikk av som Arbeiderpartiets nestleder i januar 2018 i kjølvannet av varsler om seksuell trakassering og upassende oppførsel.

Ap konkluderte i etterkant med at Giske i flere av sakene hadde brutt partiets interne retningslinjer mot seksuell trakassering.

Giske selv har sagt at han er lei seg for hendelser som var upassende og ubehagelige. Men han har avvist anklagene om seksuell trakassering og karakterisert enkelte av varslene som grunnløse og falske.

Ap-leder Jonas Gahr Støre fremholdt nylig at Trøndelag selv må avgjøre hvem som skal fronte fylkeslaget videre.

– Trøndelag avgjør valg av sin ledelse og hvem de vil at skal fronte det fylket inn på 2020-tallet. Det er deres valg, sa han til NTB. (NTB)