DIREKTE FRA WUHAN: Charterflyet landet på militærbasen Brize Norton i Oxfordshire fredag ettermiddag. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)
DIREKTE FRA WUHAN: Charterflyet landet på militærbasen Brize Norton i Oxfordshire fredag ettermiddag. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)

Her lander flyet med evakuert nordmann

Flyet som blant annet fraktet en norsk borger fra Wuhan i Kina, landet fredag ettermiddag i Oxfordshire i England. Samtidig har viruset nå blitt påvist i Sverige.

Det opplyser Folkhälsomyndigheten på sine egne nettsider.

En person er bekreftet smittet ved et sykehus i Jönköping, ifølge myndighetene.

– Det er ikke uventet med tanke på at vi reiser mye, og det inngikk i våre vurderinger at det kunne skje, sier avdelingssjef Karin Tegmark Wisell i Folkhälsomyndigheten.

Det er en kvinne som hadde vært i Wuhan, og landet i Sverige 24. januar, som er smittet. Hun har dermed vært hjemme i én uke før viruset ble oppdaget.

Hun pådro seg hoste den 28. januar, og kontaktet selv helsemyndighetene torsdag 30. januar. Det positive prøveresultatet ble klart etter lunsjtid fredag.

Kvinnen opplyses å ikke være alvorlig syk, og er nå isolert på infeksjonsklinikken på sykehuset Ryhov i Jönköping. I løpet av uken hun har vært hjemme, skal ingen andre personer ha kommet i fare for å bli smittet av henne.

Et 20-talls personer i Sverige har blitt testet etter å ha pådratt seg luftveissykdommer, men dette er foreløpig det eneste positive prøveresultatet.

– Det er viktig å opplyse om at ett tilfelle ikke betyr at vi har smittespredning i Sverige. Den risikoen regner vi som liten utifra erfaringer fra andre land. Helse- og sykeomsorgen har rutiner for å ta hånd om tilfeller som dette på et bra og sikkert vis, sier Wisell.

Folkehelseinstituttet opplyser fredag ettermiddag at 11 personer er testet. Ingen av prøvene er positive, skriver instituttet på sine nettsider.

Evakuert nordmann

Fredag ettermiddag landet et fly med flere evakuerte fra Wuhan på britisk jord. Om bord i Boeing 747-maskinen var nordmannen sammen med 109 evakuerte fra flere land.

De 83 britiske statsborgerne som var med, får gå av i Storbritannia. De fraktes til et sykehus der de vil bli holdt i karantene i 14 dager.

Ingen av dem viser så langt symptomer på sykdom, ifølge Sky News. Alle passasjerene ble sjekket for feber før avgang.

Ifølge Reuters skal den norske borgeren og de andre ikke-britiske statsborgerne flys videre til Spania med samme fly. Derfra er det hjemlandene til de evakuerte som tar over ansvaret.

Pressevakt Mari Bangstad i Utenriksdepartementet opplyser til TV 2 at den norske borgeren etter planen skal videre til Norge, men vil ikke gå nærmere inn på reisedetaljene.

Samarbeid

Utenriksdepartementet bekreftet tidligere fredag overfor TV 2 at en norsk borger var om bord på det britiske flyet som hadde avreise fra Wuhan i Hubei-provinsen fredag morgen.

– Vi har lagt opp til å evakuere den personen som hadde bedt om hjelp til å komme ut. Det gjør vi i nært samarbeid med europeiske land og i dette tilfelle britene. De behandler nordmenn som EU-borgere i denne sammenheng, og vi er helt avhengig av et godt internasjonalt samarbeid om dette, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til TV 2.

Søreide sa det har vært knyttet usikkerhet til hvorvidt det var mulig for chartret fly å få landingstillatelse i Wuhan, siden all transport til og fra byen stengt.

– Det har da blitt tillatt, og det betyr også at vi kunne komme i gang med denne evakueringen, sa Søreide.

Større enn SARS-utbruddet

Det hittil ukjente coronaviruset ble først konstatert i Wuhan i Kina og har siden spredt seg til minst 20 land. Mer enn 50 millioner mennesker i Kina er nå underlagt restriksjoner som i praksis betyr at de er satt i karantene.

Kinesiske myndigheter opplyser fredag at antallet smittede er 9692. 213 er hittil døde av viruset. Dermed er flere mennesker smittet av det nye coronaviruset enn de som ble smittet under SARS-utbruddet i 2003.

I Italia er det erklært unntakstilstand etter at to personer i Roma har fått påvist Wuhan-viruset.