VENNER IGJEN: Trine Skei Grande (V) og Abid Raja (V) da Raja fikk sin drøm oppfylt.
VENNER IGJEN: Trine Skei Grande (V) og Abid Raja (V) da Raja fikk sin drøm oppfylt. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Kilder til Tv 2:

Skei Grandes maktgrep har trolig stanset utfordrerne

Sentrale politikere og medlemmer av valgkomiteen i Venstre mener Trine Skei Grandes grep under statsrådkabalen i realiteten har sikret henne gjenvalg som leder. I dag møtes valgkomiteen for første gang etter endringene i regjering.

Sveinung Rotevatn og Abid Raja fikk i forrige uke hver sin statsrådspost.

Det sier kilder har sikret ro rundt Skei Grande, og at hun har lyttet til grasrota i partiet. I tillegg har Guri Melby fått rollen som finanspolitisk talsperson på Stortinget, som er det viktigste vervet ved siden av parlamentarisk leder.

Alle tre er aktuelle kandidater til en plass i Venstres ledelse. Hele ledertrioen i Venstre, partileder Trine Skei Grande og nestlederne Terje Breivik og Ola Elvestuen – som forrige fredag ble takket av som klima- og miljøminister – er på valg til våren.

– Det har skapt begeistring i partiet. Trine har styrket seg betraktelig. I tillegg er partiet splittet om de to mest fremtredende kandidatene og det styrker gjenvalget av Trine, sier en kilde.

Hele landet

Kilder peker også på at sammensetningen av regjeringsapparatet med rådgivere og statssekretærer i mye større grad gjenspeiler hele landet og bredden i Venstres organisasjon, som betyr en kraftig fornyelse.

– Hun gjorde noen smarte valg, det er jeg helt enig i. Trine er ei fantastisk dame, som jeg unner alt vel, så ønsker jeg ikke å si noe som kan oppfattes som en forkludring av prosessen som nå foregår mot valget på landsmøtet, sier Lena Landsverk, ordfører i Vanylven i Møre og Romsdal.

Hun er av flere lokale Venstre-topper på Vestlandet som har ønsket seg Abid Raja inn i Venstre-ledelsen.

Samtidig vet TV 2 at det er misnøye i Oslo Venstre.

To av Venstres Oslo-politikere røk ut av regjering, klimaminister Ola Elvestuen og politisk rådgiver Marit Vea.

– Hun har gjort dette for å skape ro i to måneder. De som lager bråk får mer makt, mens de som gjør gode valg mister makt, sier en kilde i Oslo.

Etter det TV 2 erfarer ser alle de mulige lederkandidatene det nå som helt utenkelig å utfordre eller erstatte Trine Skei Grande på landsmøtet i april.

Etter valget har flere tatt til orde for å skifte ut Skei Grande. Samtidig har hun vært klar på at hun er den beste til å lede partiet.

– Partiet trenger fornyelse og dette er også de navnene som er løftet frem i organisasjonen, da er det min jobb som leder å løfte frem dem som organisasjonen tror vi skal bygge fremtiden i partiet på, sa Skei Grande etter hun overga nøkkelen i kulturdepartementet til Abid Raja.

– Så dette handler ikke bare om hvem som er best som statsråder, men om partiets fremtid?

– Dette handler om hvem som kan være med på å tegne Venstre fremover, da har jeg satt frem en ganske bra gjeng i dag, sa Venstre-lederen til TV 2.

Valgkomité-leder: Blir tema på møte

MØTES I KVELD: Leder Per A. Thorbjørnsen i Venstre sin valgkomite møter resten av valgkomiteen.
MØTES I KVELD: Leder Per A. Thorbjørnsen i Venstre sin valgkomite møter resten av valgkomiteen. Foto: Terje Bendiksby

Valgkomiteen har ikke møttes etter statsrådendringene, men skal møtes fredag og lørdag.

– Fra valgkomiteen siste møte i januar og møtet i dag har det skjedd ting, men eventuelle konsekvenser for kabaltenkningen blir et tema på møte når vi møtes. Det er naturlig at valgkomiteen tar innover seg den nye regjeringskabalen, sier valgkomiteens leder Per A. Thorbjørnsen.

Valgkomiteen skal legge fram sin innstilling senest 6. mars.