KLIMAFLYKTNINGER: Klimakrisen er vår tids største solidaritetsutfordring og rammer fattige land hardest, mener MDG. Foto: Nils-Inge Kruhaug / SCANPIX
KLIMAFLYKTNINGER: Klimakrisen er vår tids største solidaritetsutfordring og rammer fattige land hardest, mener MDG. Foto: Nils-Inge Kruhaug / SCANPIX

MDG mener Norge bør ta imot klimaflyktninger

Norge bør ta imot minst 250 klimaflyktninger i neste stortingsperiode, mener Miljøpartiet De Grønne. Helt uaktuelt, sier Frp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Retur av flyktninger til land som er alvorlig påvirket av klimaendringer, kan være brudd på menneskerettighetene, advarte FNs menneskerettighetskomité tidligere i måneden.

Land som vurderer å deportere asylsøkere som har fått avslag, bør ta klimaendringer i landene de kommer fra med i vurderingen. Dersom så ikke skjer, risikerer man å krenke asylsøkerens rett til liv, slo komiteen fast.

Miljøpartiet De Grønne er enig og mener Norge årlig bør ta imot minst 250 klimaflyktninger.

– Det er på høy tid at det internasjonale samfunnet finner felles løsninger som gir beskyttelse til mennesker som flykter på grunn av naturkatastrofer, sier partiets utenrikspolitisk talsperson, Sigrid Z. Heiberg, til NTB.

Humanitært grunnlag

– Samtidig må Norge kutte egne utslipp, gi massiv klimabistand, og selv gi opphold på humanitært grunnlag til mennesker som ikke kan returnere til hjemlandet på grunn av miljøkatastrofer, mener hun.

Heiberg viser til at klimaendringene forsterker seg stadig raskere og at verden står overfor en enorm humanitær katastrofe.

– Klimakrisen er vår tids største solidaritetsutfordring, og den rammer fattige land hardest. Det er allerede flere som flykter fra miljøkatastrofer, enn fra krig og konflikt, sier hun.

Helt uaktuelt

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim er ikke enig i at Norge bør ta imot klimaflyktninger.

– For Frp er det selvsagt helt uaktuelt å gjøre noe sånt. Verden er inne i en positiv utvikling, hvor flere kommer ut av fattigdom og flere får arbeid. Det produseres mer mat, og langt færre dør av ekstremvær og naturkatastrofer, sier han til NTB.

– MDG er et knallrødt parti som benytter enhver anledning til å øke innvandringen, sier Helgheim.

(©NTB)