VARSLER SIN AVGANG: Arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng slutter i august. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VARSLER SIN AVGANG: Arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng slutter i august. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Vågeng går av som Nav-sjef i august

Nav-sjef Sigrun Vågeng (69) slutter som Nav-sjef etter sommeren. – Et naturlig tidspunkt for meg å overlate ansvaret til en ny direktør, sier Vågeng.

– Det er riktig for meg å få avklart dette nå, sier Vågeng i en pressemelding.

Vågeng fyller 70 år 29. oktober.

– Min åremålskontrakt går ut i oktober. Ved å si fra i god tid håper jeg å bidra til forutsigbarhet for virksomheten. Arbeidet med å finne min etterfølger er i gang. Til sommeren har jeg gjort det jeg har sagt jeg skal gjøre i EØS-saken, og direktoratet skal samles i nye lokaler i august. Det er derfor et naturlig tidspunkt for meg å overlate ansvaret til en ny direktør, sier hun.

78 uriktig dømt

Som sjef for Nav har Vågeng stått midt i stormen som har rammet etaten etter at den såkalte Nav-skandalen ble kjent høsten 2019.

Minst 78 personer er uriktig dømt, og mange tusen er rammet av at Nav i en årrekke har feiltolket en EU-forordning som gir rett til å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger til andre EØS-land.

Et eget ekspertutvalg er nedsatt for å granske saken.

Arbeidsministeren: – Glad for at hun fortsetter

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommenterer Vågengs avgang på denne måten:

– Sigrun Vågeng har i dag informert meg om at hun ønsker å slutte som Nav-direktør 1.august. Det er en stor jobb som gjenstår for å rydde opp i EØS-saken. Jeg er glad for at Vågeng fortsetter dette arbeidet til over sommeren, sier Isaksen.

Departementet opplyser at de har startet prosessen for å finne Vågengs etterfølger. Stillingen lyses ut om få uker.

– Feil person til å lede

Erlend Wiborg (Frp), leder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, mener det endrer lite at Vågeng går av noe tidligere enn planlagt.

– Jeg har vært tydelig fra dag én på at hun bør fratre umiddelbart, det mener jeg fortsatt. Det holder ikke at hun går av i august, sier Wiborg til TV 2.

Han mener Sigrun Vågeng er feil person til å lede opprydningsarbeidet etter Nav-skandalen.

– Da saken ble gjort kjent, skrev Vågeng i et brev til departementet at det var for tidkrevende å finne ut hvem som var uskyldig dømt. Det er ikke akseptabelt. Da er hun ikke den rette til å lede opprydningen, sier Wiborg.