VIRUS: Virusutbruddet har spredt seg til flere land i Europa.
VIRUS: Virusutbruddet har spredt seg til flere land i Europa. Foto: Str / AFP

Coronaviruset blir meldepliktig sykdom i Norge

Helsetjenesten må melde eventuelle tilfeller av det nye coronaviruset inn i registeret for smittsomme sykdommer. Forskriftsendringen trer i kraft 31. januar.

Det nye viruset gjøres meldepliktig til dette registeret og defineres som en allmennfarlig smittsom sykdom.

– Dette gjør vi for å kunne oppdage smittetilfeller tidlig og identifisere smittemåter gjennom smitteoppsporing. Dette kan begrense smitten og forhindre et større utbrudd i Norge, sier helseminister Bent Høie (H) til NTB.

To påvist i Storbritannia

Flere personer har fått påvist corona-viruset i Europa. Fredag ble viruset bekreftet hos to pasienter i både Storbritannia og Russland.

De to personene som er smittet i Storbritannia er i samme familie, skriver Press Association.

– Vi kan bekrefte at to pasienter i England, begge medlemmer av den samme familien, har testet positivt for coronavirus, sier professor og helsedirektør Chris Witty.

– Forberedt på alt

De to personene mottar nå spesialbehandling fra det engelske helsevesenet NHS i Newcastle.

– Vi samarbeider tett med Verdens helseorganisasjon (WHO) og det internasjonale samfunnet for å forsikre oss om at vi er forberedt på alt, sier Witty.

Nyheten kommer like etter det ble kjent at en nordmann er om bord i et britisk fly fra Wuhan i Kina fredag.

Unntakstilstand

Torsdag ble det også påvist smitte hos to personer i Italia. Fredag har regjeringen erklært unntakstilstand som følge av smitten.

I Thailand er det nå påvist smitte fra menneske til menneske innad i landet for første gang. En taxisjåfør som ikke har opplyst å ha reist til Kina har nå fått bekreftet viruset. Vedkommende skal ha blitt smittet av en kinesisk turist, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Risikoen for smitte i Thailand er fortsatt lav, men folk burde ta forholdsregler for å beskytte seg selv, sier Tanarak Pipat i thailandske myndigheter.

Totalt 19 personer er nå smittet i Thailand, det nest høyeste antallet etter Kina, hvor drøyt 10.000 mennesker så langt er smittet av viruset.

(©NTB/TV 2)