Virusfast nordmann har blitt evakuert fra Kina

En nordmann som har oppholdt seg i områdene der coronaviruset har herjet, har blitt evakuert.

Utenriksdepartementet bekreftet til TV 2 at en norsk borger var om bord på det britiske flyet som hadde avreise fra Wuhan i Hubei-provinsen fredag morgen.

– Vi har lagt opp til å evakuere den personen som hadde bedt om hjelp til å komme ut. Det gjør vi i nært samarbeid med europeiske land og i dette tilfelle britene. De behandler nordmenn som EU-borgere i denne sammenheng, og vi er helt avhengig av et godt internasjonalt samarbeid om dette, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til TV 2.

– Vært usikkerhet

Fredag bekreftet utenriksdepartementet i Storbritannia at 110 passasjerer er om bord i et fly som har forlatt Wuhan i Kina. Også 27 utenlandske nasjonaliteter er om bord i flyet.

– Det har vært usikkerhet knyttet til hvorvidt det var mulig for chartret fly å få landingstillatelse i Wuhan, for der er all transport til og fra stengt. Det har da blitt tillatt, og det betyr også at vi kunne komme i gang med denne evakueringen, utdyper Søreide.

Utenriksministeren forteller at UD ikke har full oversikt over hvor mange nordmenn som befinner seg i de mest virusutsatte områdene i Kina.

– Det er ingen plikt å fortelle hvor man reiser eller oppholder seg, men vi har sterkt oppfordret alle som er i området om å melde seg på Reiseregistrering.no. Det betyr at UD får informasjon om hvor de er, og vi kan også komme i kontakt med dem, sier hun.

Karantene

Ifølge Sky News skal de britiske statsborgerne om bord i flyet settes i karantene i to uker etter landing.

Det er ikke bekreftet om nordmannen også vil settes i karantene.

– Ved ankomst til Norge, vil den enkelte bli fulgt opp av lokalt helsevesen etter de rådene vi har gitt til helsetjenesten og oppfølgingen av den enkelte vil være individuelt tilpasset, sier avdelingsdirektør for smittevern og beredskap ved Folkehelseinstituttet (FHI), Line Vold til TV 2.

Hvilke tiltak som blir gjort er avhengig av en rekke forhold, blant annet risikoen for at personen har vært utsatt for smitte.

FHI ønsker ikke å kommentere helsetilstanden til personen.

Global folkehelsekrise

Torsdag uttalte utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til TV 2 at UD følger situasjonen tett.

– Vi har vært i kontakt med et lite antall norske borgere i Hubei-provinsen i Kina. Vi har tilbudt konsulær bistand og lagt til rette for assistert utreise fra Wuhan for dem som har ønsket dette, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Verdens helseorganisasjon har erklært global folkehelsekrise på grunn av viruset fra Wuhan i Kina, og Beijing har erklært krisetilstand. 213 mennesker er bekreftet døde.