RIKSRETTSSAKEN: Dersom det ikke åpnes for vitner i riksrettssaken vil trolig Trump bli frikjent og saken ender fredag.
RIKSRETTSSAKEN: Dersom det ikke åpnes for vitner i riksrettssaken vil trolig Trump bli frikjent og saken ender fredag. Foto: Drew Angerer / AFP / NTB scanpix

Riksrettssaken:

Senator sier nei til vitner – riksrettssaken kan være over tidligere enn ventet

En nøkkelspiller for Demokratene i kampen om å innkalle flere vitner i riksrettssaken mot Donald Trump, senator Lamar Alexander, sier nei til mer vitneførsel.

Demokratene har vært avhengige av å få minst fire republikanske senatorers stemme med dem i kravet om at presidentens tidligere sikkerhetsrådgiver, John Bolton, skal få vitne i riksrettssaken.

Det skal stemmes over spørsmålet når prosessen starter igjen fredag. En av de fire senatorene på republikansk side som kunne vært aktuelle for å stemme med demokratenes krav, Lamar Alexander fra Tennessee, uttalte fredag at han likevel ikke vil stemme for demokratenes krav.

Avsluttes trolig fredag

Republikanerne har 53 plasser i Senatet mot demokratenes 47. Dermed må fire republikanere slutte seg til demokratenes krav for at forslaget om å innkalle Bolton og andre vitner skal få flertall.

Dersom det ikke åpnes for vitner i riksrettssaken, ender den trolig med frifinnelse og avsluttes alt fredag.

«Ikke behov»

Alexander sier han «ikke ser behovet for informasjon for å bevise noe som det allerede er avklart at ikke tilfredsstiller de høye kravene til å fastslå brudd på den amerikanske grunnloven».

Fra tidligere var det kjent at den republikanske senatoren Susan Collins fra Maine og Lisa Murkowski fra Alaska ville stemme for å få flere vitnemål hørt i riksrettsprosessen mot Donald Trump. Det samme hadde også senator Mitt Romney fra Utah varslet.

Boltons bok

Bakgrunnen for saken er at Trump anklages for å ha forsøkt å presse Ukraina til å starte en etterforskning som ville involvert Joe Biden, som forsøker å bli Demokratenes kandidat i presidentvalget til høsten.

Ifølge New York Times har USAs tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton i et bokutkast skrevet at Trump i fjor sa at han ønsket å holde tilbake militærhjelp til Ukraina inntil ukrainske myndigheter startet en etterforskning av Biden. Han kan bli Trumps motkandidat i høstens presidentvalg.

Demokratene argumenterte onsdag for at Boltons bok ikke kan ignoreres, og de presset på for å få Senatet til å innkalle flere vitner i riksrettssaken.

(©NTB)