GLOBAL KRISE: Smitte av Wuhan-viruset kan skje etter minst 15 minutter ansikt til ansikt, eller om man befinner seg i et lukket rom med en smittet person i over to timer, opplyser helsemyndighetene i New South Wales. Foto: Jae C. Hong / AP / NTB scanpix
GLOBAL KRISE: Smitte av Wuhan-viruset kan skje etter minst 15 minutter ansikt til ansikt, eller om man befinner seg i et lukket rom med en smittet person i over to timer, opplyser helsemyndighetene i New South Wales. Foto: Jae C. Hong / AP / NTB scanpix

Coronaviruset kan smitte på 15 minutter

15 minutter ansikt til ansikt med en annen person kan være nok til å spre det nye coronaviruset, ifølge australske myndigheter.

213 mennesker er døde etter utbruddet, og over 9500 smittetilfeller er bekreftet i Kina. Utenfor Kina er det så langt bekreftet 98 tilfeller, men foreløpig ingen dødsfall.

Helsemyndighetene i den australske delstaten New South Wales har opprettet en egen side hvor de gir råd og opplysninger om smittefare etter at ni personer i Australia har fått viruset påvist.

Samtidig undersøkes flere titalls personer som har vist symptomer som kan knyttes til Wuhan-viruset.

– Smitte kan skje ved å være ansikt til ansikt med en person i minst 15 minutter, eller om man i over to timer befinner seg i samme lukkede rom som en person som er smittet, skriver helsemyndighetene i NSW.

– Om din kontakt med personen var kortere tid enn dette, er det mye mindre risiko for at du har blitt smittet, opplyser de.

NSW ber mennesker som har vært i kontakt med mulige smittede personer om å isolere seg selv i 14 dager. Samtidig oppfordrer de til hygiene, blant annet å dekke munnen om man hoster eller nyser, og å vaske hendene med desinfiserende middel.

Onsdag markerte skolestart etter sommerferien i store deler av Australia. Foreldre ble på forhånd og ved ankomst ved skolene første dag gitt beskjed om å holde barna hjemme fra skolen i 14 dager dersom de hadde besøkt Kina i løpet av ferien.

Fikk forlate isolasjon

Ifølge Daily Mail ankom alle de mulige smittede til Australia med ulike fly fra Wuhan i Kina hvor utbruddet startet. Det skal ha vært tusenvis av passasjerer på de forskjellige flyene, og det tok minst én dag etter ankomst før personene som nå undersøkes opplevde forkjølelseslignende symptomer og oppsøkte sykehuset.

På den tiden hadde pasientene vært i kontakt med hundrevis av mennesker som potensielt kan ha blitt smittet.

Ifølge Daily Mail fikk en person forlate isolasjon for å spise middag på en restaurant med familien sin på Australias nasjonaldag, mens han ventet på testresultatene.

Landets myndigheter bruker en tidligere interneringsleir på øya Christmas Island i Det indiske hav som karantenestasjon for personer som hentes ut at Wuhan-området.

Dyrket fram viruset

Australia meldte onsdag at de har klart å isolere og dyrke fram Wuhan-viruset, og ble dermed første land utenfor Kina til å gjøre det.

Forskerne ved Peter Doherty-instituttet i Melbourne deler det isolerte viruset med Verdens helseorganisasjon (WHO) som vil distribuere det til laboratorier verden rundt som arbeider med å utvikle en vaksine mot Wuhan-viruset.

Funnet kan også gjøre det mulig å utvikle en test som kan avsløre om personer er smittet av viruset før de eventuelt begynner å vise symptomer på smitte.

Fraråder reise

På grunn av virus-utbruddet fraråder USA, Tyskland og Japan reiser til Kina og Hubei-provinsen. Kina vil på sin side hente borgere som er flyfaste i utlandet.

Amerikanske og japanske myndigheter rådet fredag folk fra å reise til Kina etter at WHO har erklært global krise grunnet utbruddet av det nye coronaviruset. Også Tyskland skjerpet reiserådene fredag, men var noe mer moderate enn USA.

Det amerikanske utenriksdepartementet anbefaler også amerikanske borgere i Kina til å vurdere å forlate landet samt at alle «ikke-viktige» tjenestereiser planlagt av amerikanske offentlig ansatte blir utsatt på grunn av virusutbruddet.

(©NTB)