"ET ANNERLEDES PRESIDENTSKAP": Bernie Sanders vil trolig gi ut flere presidentordre for å få gjennomført politikken sin hvis han blir valgt som president. Foto: Sam Wolfe

Slik vil Bernie forandre USA

Bernie Sanders' team vurderer allerede flere titalls presidentordre han kan bruke hvis han blir valgt som USAs neste president i november.

Et dokument Washington Post har fått tilgang på viser at Sanders og hans kampanje allerede har begynt med omfattende planlegging skulle han vinne kampen om Det ovale kontor.

Sanders' er på vei oppover på meningsmålingene foran neste ukes primærvalg i delstaten Iowa. Klargjøringen av potensielle presidentordre skal demonstrere for velgerne hvordan Sanders kan jobbe rundt Kongressen skulle han bli valgt.

Den amerikanske avisen får informasjonen fra to kilder tett på kampanjen og fra et dokument avisen selv har fått se.

Presidentordrene vil ifølge avisens informasjon gå på saksområder som immigrasjon, klimaet og reseptbelagte medisiner.

Vil reversere Trump

Sanders' plutselige hopp på meningsmålingene har skapt bekymring innad i det demokratiske partiet. Flere partitopper frykter at han kan bygge videre på momentumet, men er samtidig bekymret for at ethvert forsøk på å stanse ham bare vil forverre situasjonen.

78-åringen er langt ute til venstre på den politiske skalaen sammenlignet med de fleste av hans partifeller, og frykten er at han vil slite med å overbevise velgere som sitter på gjerdet i kampen mot Trump i november.

Mye av politikken og forslagene Sanders har pratet om under valgkampen hittil møter naturlig nok motstand hos republikanerne, men også blant flere demokrater. En vilje til å gjennomføre forslagene uten godkjennelse hos Kongressen vil derfor være avgjørende, noe han kan gjøre gjennom presidentordre.

Blant listen over potensielle presidentordre Sanders har fått presentert fra sitt team, er å reversere store deler av immigrasjonspolitikken til Trump.

POPULÆR, MEN ... : Bernie Sanders er en populær mann blant mange demokrater som lener mer mot venstre, men det er stor bekymring innad i partiet om han kan overbevise ubestemte velgere. Her fra et valgkamparrangement i Perry, Iowa 26. januar.
POPULÆR, MEN ... : Bernie Sanders er en populær mann blant mange demokrater som lener mer mot venstre, men det er stor bekymring innad i partiet om han kan overbevise ubestemte velgere. Her fra et valgkamparrangement i Perry, Iowa 26. januar. Foto: Andrew Harnik

Det er blant annet foreslått å løfte taket på antall flyktninger som USA kan ta i mot, å umiddelbart stanse byggingen av den beryktede grensemuren mot Mexico, og å gjeninnføre et Obama-program som ga udokumenterte innvandrere som kom til USA som barn lovlig opphold.

Vil legalisere cannabis

Blant presidentordrene som ligger klare, er også en ordre om å legalisere cannabis på et føderalt nivå. Flere titalls delstater har allerede legalisert cannabis, enten medisinsk eller også rekreasjonelt, men føderalt er det fortsatt ulovlig.

Sanders vil også angivelig erklære klimaendringene som en nasjonal krise, samt bannlyse eksport av råolje.

Andre alternativer listet opp i dokumentet innebærer å kansellere kontrakter de føderale myndighetene har med firmaer som betaler sine ansatte mindre enn 15 dollar i timen, og å reversere føderale regler som hindrer myndighetene i å støtte organisasjoner som tilbyr abortrådgivning.

– Kan ikke akseptere forsinkelser

Den 78-årige senatoren har sett over flere av ordrene hans team har satt sammen, men har så langt ikke sagt verken når de kan slippes eller hvor stort ordrenes omfang skal være.

– Vi kan ikke akseptere forsinkelser fra Kongressen på noen av de mest presserende temaene, spesielt immigrasjon der Trump har styrt med rasisme og korrupsjon til fordel for ham selv, står det blant annet i dokumentet.

Mike Casca, Sanders-kampanjens talsperson, benektet ikke dokumentets eksistens eller innhold overfor Washington Post, men ville ikke kommentere presidentordrene som blir nevnt.

– Vi fokuserer på å få et stort velgeroppmøte i Iowa på mandag, sier han.

Tidligere i januar fikk Sanders spørsmål fra en kvinnelig velger under et valgkampmøte i Iowa om hvordan han skal klare å få gjennom sine ideer med republikansk motstand.

– Vi skal kjøre et annerledes presidentskap, svarte han kontant, og ga samtidig et tydelig signal om at det kan bli aktuelt med flere presidentordre skulle han bli valgt.

Et av Sanders' mest sentrale forslag i valgkampen har vært «Medicare for all» – altså gratis helsehjelp for samtlige amerikanere. Det krever imidlertid godkjennelse i Kongressen.