VIRUS: UD har vært i kontakt med et lite antall norske borgere som befinner seg i Hubei-provinsen i Kina.
VIRUS: UD har vært i kontakt med et lite antall norske borgere som befinner seg i Hubei-provinsen i Kina. Foto: Mladen Antonov

UD legger til rette for å hente hjem nordmenn fra Kina

HONGKONG/OSLO (TV 2): Torsdag opplyser SAS i en pressemelding at de innstiller langdistanseflygningene til Beijing og Shanghai. Samtidig tilrettelegger UD for å hente hjem nordmenn fra Kina.

Utenriksdepartementet opplyser at de har kontakt med et lite antall norske borgere i Hubei-provinsen i Kina, som er provinsen hvor viruset herjer som verst.

– Sammen med andre europeiske land arbeides det med å legge til rette for assistert utreise fra Wuhan for de som har uttrykt ønske om dette, sier Siri Svendsen i UD til TV 2.

Innstiller fly

Tidligere torsdag opplyste SAS at de innstiller flyvninger til Beijing og Shanghai, fra og med 30. januar til 9. februar.

Torsdagens flyvninger går derfor som normalt.

– Avgjørelsen er tatt etter en helhetsvurdering og sikkerhetsvurderinger knyttet til våre reisende og vårt eget personell. Vi er i tett, løpende dialog med myndigheter, både Utenriksdepartementet og helsemyndigheter, og vi får god rådgivning fra kompetent hold, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NTB.

170 personer er bekreftet døde etter å ha blitt smittet av viruset.

Følger etter andre land

Flyselskapet stanser også salg av alle billetter til de to storbyene fram til 29. februar.

– Vi har jo dessverre litt erfaring med slike tilfeller fra tidligere, med utbrudd av Sars, Ebola og svineinfluensa. Vi har rutiner for slikt, sa pressesjef Knut Morten Johansen i SAS til TV 2 torsdag morgen.

Selskapets flyvninger til Hongkong vil foreløpig gå som normalt.

SAS har totalt 12 ukentlige avganger til Shanghai og Beijing, og tilbyr refusjoner og muligheter for å booke om billettene til berørte passasjerer.

Avgjørelsen til SAS kommer etter at flere flyselskaper verden over innstiller sine fly til Kina.

British Airways, Finnair og Lufthansa er blant flyselskapene som innstiller alle flyavganger til og fra byer i Kina.

7000 er smittet

Wuhan-viruset er en hittil ukjent type coronavirus som først ble påvist i den kinesiske millionbyen Wuhan. Sykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse, gi vanlige influensasymptomer eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. I Kina har viruset tatt 170 liv, og over 7.000 mennesker er smittet.

Torsdag ettermiddag skal Verdens helseorganisasjon (WHO) holde et møte for å beslutte om virusutbruddet skal erklæres en internasjonal helsekrise.