Blomster og bilde lagt ned på stedet der Said Bassam Chataya ble knivdrept i et masseslagsmål i Bergen fredag 15. februar 2019.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Blomster og bilde lagt ned på stedet der Said Bassam Chataya ble knivdrept i et masseslagsmål i Bergen fredag 15. februar 2019. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Dømt til 11 års fengsel for Circle K-drapet

Dommeren gir medhold i aktors påstand om 11 år og seks måneders fengsel for 22-åringen som er tiltalt for drapet på Said Bassam Chataya (28).

Det var 15. februar i fjor at 28 år gamle Said Bassam Chataya ble knivdrept ved en Circle K-stasjon i Bergen.

Gjerningsmannen var hans egen fetter, og den tiltalte 22-åringen har sagt at han var sterkt ruset og ikke husker drapshandlingen.

På slutten av den seks dager lange rettssaken i januar, ba aktor Ellen Cathrine Greve om 11 år og seks måneders fengsel for gjerningsmannen.

Nå er dommen fra Bergen tingrett klar. Den slår fast at den tiltalte 22-åringen dømmes til samme straff som nettopp aktors påstand.

– Det er spesielt at drapet skjer på en bensinstasjon blant folk som vasker bilen eller fyller bensin. Vi har derfor mange vitner til knivstikkingen. Og også flere overvåkningsbilder, sa Greve i sin prosedyre på siste dag av rettssaken.

– Ingen nødvergesituasjon

I selve dommen legger retten vekt på at tiltalte tok med seg kniv til en situasjon han visste kunne bli konfliktfylt, og at han burde visst at knivstikkene kunne medføre tap av liv.

– Det er bevist ut over enhver rimelig tvil at tiltalte regnet det som sikkert eller overveiende sannsynlig at fornærmede ville bli drept som følge av knivstikkene tiltalte påførte ham. Vilkåret om subjektiv skyld er oppfylt, står det i dommen.

– Det forelå åpenbart ingen nødvergesituasjon som foranlediget tiltaltes angrep. Bedømt som edru er det utvilsomt at tiltalte heller ikke oppfattet det slik, skrives det.

Må betale erstatning

Familien sørger over tapet av Said Bassam Chataya (28), og mener straffen for drapet burde vært strengere.
Familien sørger over tapet av Said Bassam Chataya (28), og mener straffen for drapet burde vært strengere. Foto: Marit Hommedal

Tiltalte dømmes også til å betale totalt 1.170.000 kroner i erstatning til avdøde sin mor, hans kjæreste, de to barna og to andre personer.

I dommen fremgår det at tiltalte må betale 200.000 kroner i oppreisning til Said sin mor for tap av sønnen.

22-åringen må også betale 400.000 kroner i oppreisning til de to etterlatte barna, i tillegg til 450.000 kroner for tap av forsørger.

I tillegg til selve drapet, var mannen også tiltalt for trusler og vold mot to personer. Tiltalte må betale 80.000 kroner til sin tidligere kjæreste, og 40.000 kroner for trusler mot en annen person.

– Synes straffen er altfor lav

Bistandsadvokat Thomas Støer representerer moren til avdøde Said. Ifølge ham, synes moren straffen er altfor mild.

– På generelt grunnlag synes hun straffen for drap i Norge er altfor lav. Hun synes drap burde vært straffet hardere, sier Støer.

Han sier moren er fornøyd med å ha fått erstatningen hun har krav på, men også denne mener hun burde vært høyere.

– Det var ingen stor overraskelse at vi fikk selve erstatningen, men hun mener kompensasjonen er for lav sett opp mot tapet av sin sønn, sier bistandsadvokaten.

SIktedes forsvarer, Jørgen Riple, sier han ikke har noe problemer med å forstå at moren synes straffen er lav.
SIktedes forsvarer, Jørgen Riple, sier han ikke har noe problemer med å forstå at moren synes straffen er lav. Foto: Hommedal, Marit

– Full forståelse for moren

Tiltalte sin forsvarer, Jørgen Riple, sier han forstår at moren mener straffen er for lav.

– Jeg er helt sikker på at hver eneste mor som har mistet en sønn er enig med henne. Samtidig har straffenivået for drap gått opp, og i denne saken mener jeg retten har lagt seg på en straffeutmåling som er forsvarlig, sier Riple.

Han sier at hans klient som nå er dømt for drapet på Said, skulle ønske straffen var 6-12 måneder lavere. Samtidig er han fornøyd med at retten har slått fast at han faktisk ble utsatt for alvorlige trusler i forkant av drapet.

– Men han er litt skuffet over at han ikke har blitt møtt med større forståelse for situasjonen i sekundene før han brukte kniven.

I sin forklaring sa tiltalte blant annet at han var redd, ruset og ikke visste hva som skjedde.

Saken fortsetter under bildet

RETTSSAK: Bistandsadvokatene Thomas Støer og Beate Hamre under Circle K-rettssaken etter drapet på Said Bassam Chataya.
RETTSSAK: Bistandsadvokatene Thomas Støer og Beate Hamre under Circle K-rettssaken etter drapet på Said Bassam Chataya. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2.

Ni knivstikk

I løpet av deg seks dager lange rettssaken i januar, forklarte både tiltalte og en rekke vitner om hva som skjedde denne kvelden da 28 år gamle Said Bassam Chataya ble drept.

Påtalemyndighetene viste frem kniven de mener er drapsvåpenet. Ifølge aktor Greve ble Said påført ni knivstikk, og ett av dem skal ha vært dødelig.

– Antall stikk og grovheten i det bør få betydning for straffeutmålingen. Det er snakk om mange knivstikk, sa Greve i sin prosedyre før hun la til:

DRAPSVÅPENET: Påtalemyndighetene mener Said Bassam Chataya (28) ble drept på Circle K med denne kniven.
DRAPSVÅPENET: Påtalemyndighetene mener Said Bassam Chataya (28) ble drept på Circle K med denne kniven. Foto: Politiet / Privat

– Han gyver løs på han og hogger til. Flere har også fortalt at knivstikkingen kommer ut av det blå.

Slik skjedde drapet

Selv forklarte tiltalte om en kveld preget av mye rus og kaotiske tilstander.

Mens Said og to av hans bekjente var i området rundt Circle K-stasjonen, var tiltalte på fest i en leilighet i nærheten. Den kvelden oppsto det en krangel mellom tiltalte og en bekjent, som følge av noe hans samboer skal ha sagt til denne vennen.

– Det går trusler begge veier. Hvis man blir truet på livet, så truer man tilbake. Det er slik det blir når man er beruset og lurer på hvorfor hun har betrodd seg til ham, sa tiltalte.

Stemningen ble amper, og det ble snakk om at man skulle møtes og «gjøre opp». Tiltalte sier han var redd, men ingen hadde lyst til å miste ansikt.

Festen ble avsluttet rundt 21.00, og deltakerne beveget seg deretter opp mot Circle K-stasjonen.

– Jeg prøvde å komme meg vekk

Da tiltalte ankom stasjonen, var det slagsmål og kaotiske tilstander. På politiets overvåkningsvideo ser man personer slåss.

– Jeg blir sjokkert og redd. Skjønner ikke hva som foregår. Folk skriker, og jeg ser kniver og forskjellige våpen. Jeg vet ikke hvem som er hvem, eller hva som er hva. Folk har hetter, det er mørkt og det er en mengde med folk, sa tiltalte.

DØDE: Det var her ved denne Circle K-stasjonen i Bergen det oppsto et slagsmål som fikk fatale følger.
DØDE: Det var her ved denne Circle K-stasjonen i Bergen det oppsto et slagsmål som fikk fatale følger. Foto: Hege Herfindal/TV 2

Han fortalte at han plutselig får øye på fetteren, Said.

– Jeg ser at to stykker kommer mot meg, og jeg prøver å rygge unna. Jeg vet ikke hva som foregår. Det eneste jeg prøver å gjøre er å komme meg vekk, og jeg sier at de skal la meg være i fred.

Husker ingenting

Overvåkningsvideoen viser at tiltalte og fetteren går tett. Said går fremover mens tiltalte rygger. Som fortalt av politibetjent Frode Malt, ser man at fornærmede tar tak i skulderen til tiltalte, før sistnevnte går til angrep.

– Det er umulig å huske hva som skjer. Jeg prøver å rive meg unna og kniven, som jeg har i hånda, går alle veier. Jeg får adrenalin, og det er umulig å si noe mer om selve handlingen. Det varer i 12-13 sekunder, og det er helt umulig å huske dette, sa tiltalte.

Han forteller at han hadde drukket en halv helflaske konjakk, en sider og tatt noen piller denne kvelden.

Familiens bistandsadvokat, Thomas Støer, har tidligere sagt til TV 2 at de mener Said prøvde å roe ned situasjonen og at han aldri ville ment å true sin fetter.