Fotballproff Guro Pettersen (28) hetses etter TikTok-video: – Har aldri opplevd lignende

Piteå-spiller Guro Pettersen (28) skulle bare vise frem en herlig scoring – og endte opp med å få sterk kritikk av kvinnefotball. Nå slår hun tilbake, og ber folk tenke seg om.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg forstår ikke hva som får folk til å skrive slike ting som det der, sier fotballproff Guro Pettersen (28) til TV 2.

Onsdag la den tidligere Vålerenga- og Stabæk-spilleren ut et klipp på det sosiale nettverket TikTok.

Videoen viser en kvinnelig fotballspiller som scorer.

«Hver gang jeg leser 'jenter kan ikke spille fotball',» skrev Pettersen på TikTok, og brukte emneknagger som #girlpower og #whoruntheworld.

Få sekunder etter begynte de kritiske kommentarene å tikke inn, og Pettersen, som i fjor meldte overgang til den svenske toppklubben Piteå, ble sjokkert over reaksjonene.

– Jeg har aldri gjennom min karriere som fotballspiller opplevd noen form for kritikk. Det er utrolig hva folk får seg til å skrive når de kan være anonyme, sier hun til TV 2.

«Jenter kan ikke spille fotball»

«Det der kunne jeg ha gjort i blinde,» skriver en på TikTok-siden hennes.

– DET ER ENKELT: Slik er noen av kommentarene Guro Pettersen fikk på TikTok. Foto: Skjermdump
– DET ER ENKELT: Slik er noen av kommentarene Guro Pettersen fikk på TikTok. Foto: Skjermdump

«Jenter kan ikke spille fotball,» skriver en annen.

«Jeg trodde at dette var en video som gjorde narr av kvinnefotball,» kommenterer en mann.

«Det kjedeligste jeg har sett. Jenter har ingenting med fotball å gjøre,» skriver en.

Guro Pettersen har svart på mange av kommentarene, og sier til TV 2 at hun har valgt å være positiv.

– Når folk skriver «det kunne jeg ha gjort i blinde», svarer jeg at de kan filme det og tagge meg i videoen, sier hun og ler.

Hun ber foreldre om å gå foran som gode forbilder for barna sine.

PÅ BANEN: Guro Pettersen poserer før Vålerenga Fotball Damer tar imot Manchester United Women på Intility Arena i Oslo i fjor.
PÅ BANEN: Guro Pettersen poserer før Vålerenga Fotball Damer tar imot Manchester United Women på Intility Arena i Oslo i fjor. Foto: Ole Berg-Rusten/Scanpix

– Jeg har aldri blitt kritisert for å være en kvinnelig fotballspiller – ikke før nå. Folk kan skrive de kjipeste ting når de får være anonyme. Det må vi snakke om. Folk må tenke seg om, og huske på at barn tar etter de voksne. Det de skrev til meg på TikTok har de jo hørt et sted, sier Pettersen.

– Du er rollemodellen

Også på Twitter langer Pettersen ut mot den anonyme hetsen av kvinnelige fotballspillere.

«Jeg er i sjokk over alle de fæle kommentarene. Til alle som ikke «liker» kvinnefotball: Vær så snill og hold deg for deg selv. Du er rollemodellen for barna dine, og jeg synes synd på unge fotballspillere som må lese disse kommentarene,» skriver hun på engelsk.

Topplag og landslag

Pettersen var målvakt for Stabæk Fotball Kvinner i Toppserien, og fra 2018 til 2019 spilte hun for Vålerenga Fotball Damer. I desember meldte hun overgang til den svenske toppklubben Piteå.

Pettersen har tidligere spilt kamper for både J17-, J19- og U23-landslaget.