Flere hundre skoletrusler bekymrer:

– Anbefaler at skoler gjennomfører øvelser

Elever, foreldre og fagpersoner er bekymret etter flere hundre skoletrusler den siste tiden. Politidirektoratet oppfordrer skoler til å gjennomføre øvelser.

Den siste måneden har det vært rettet en rekke trusler mot skoler over store deler av landet.

De første truslene kom på Østlandet, der det blant annet ble hintet om at det kunne komme folk med våpen eller sprengstoff til skolene.

Det ble i disse tilfellene brukt en hacket Facebook-profil til å rette trusler mot skolene.

Også i andre nettforum ble det sendt trusler, og til skolenes forskjellige sosiale medier-kontoer.

Bare dager etter de første truslene ble det rettet en rekke trusler mot forskjellige skoler i Sør-Norge, blant annet mot videregående skoler i Hamar, Gjøvik, på Gran, i Kongsvinger og i Brumunddal. Også i Rogaland og Nordland har en rekke skoler mottatt trusler.

Totalt har det i januar vært over 200 trusler mot norske skoler.

Etterforskes samlet

Nå er det Sør-Øst politidistrikt som etterforsker alle truslene som har kommet mot skolene samlet.

De har dermed ansvaret for etterforskningen av saker fra hele landet.

– Status nå er at truslene fremdeles kommer inn, sier Geir Oustorp, leder for forebyggende enhet ved politiet i Drammen.

– Når det kommer inn nye trusler, sender de forskjellige politidistriktene dem til oss. Det er samme type meldinger som har kommet inn til skoler i hele landet, så det kan tyde på at de kommer fra samme avsender, sier han.

– Trist

Politiet har rådet skolene som har blitt truet om å holde åpent og drive undervisning som vanlig.

Flere ganger har politiet hatt væpnede politipatruljer ved skolene etter trusler.

– Det er trist at disse truslene kommer og stjeler fokus. Jeg kan forstå at elever og foreldre blir urolige, sier Oustorp.

Han sier det er vanskelig å slå fast hvorvidt det kan være noe i truslene eller ikke.

– Fordi vi ikke kjenner motparten er det vanskelig å vurdere helt sikkert, sier han.

Politidirektoratet sier til TV 2 at de anbefaler skoler å gjennomføre øvelser på skoleskytinger etter de flere hundre truslene.

– Vi mener man bør trene på disse situasjonene. Samtidig bør man ha et trygghetsskapende budskap, så de involverte ikke blir for urolige når man har øvelser, sier Jørn Schelderup, beredskapsdirektør i Politidirektoratet.

Både Kripos, PST og politiet i Sør-Øst etterforsker saken, og forsøker å finne ut hvor truslene kommer fra.

– Men det er veldig teknisk. Og vi vet ikke hvor i verden personen sitter. Den eller de som står bak er flink til å gjemme seg, sier Oustorp.

Redde

Tidligere i januar var en 17 år gammel gutt mistenkt i trusselsakene i Drammen. Han er nå sjekket ut av saken.

– Han ble tatt inn til avhør, men det viste seg at det han hadde publisert var noe i et helt lukket forum med noen kamerater, sier Oustorp.

Bryne videregående skole er blant skolene som har mottatt trusler. Der er mange bekymret.

– Det var veldig ekkelt, jeg holdt meg hjemme. Du vet ikke om dette faktisk kan skje, sier elev ved Bryne videregående skole, Viktoria Holm Skaug Bruknapp, til TV 2.

HOLDT SEG HJEMME: Elev ved Bryne videregående skole, Viktoria Holm Skaug Bruknapp. Foto: TV 2
HOLDT SEG HJEMME: Elev ved Bryne videregående skole, Viktoria Holm Skaug Bruknapp. Foto: TV 2

– Kan skje

Psykologspesialist Svein Øverland sier det kun er et tidsspørsmål før vi kan få en dramatisk situasjon, som en skoleskyting, i Norge. Han er blant dem som er bekymret for de stadig flere trusselmeldingen.

– Det har kommet til nabolandene våre, Finland og Sverige, jeg ser ikke hvorfor Norge skal være noe annerledes. Vi er relativt like land, sier han.

Øverland er spesialist innen barne- og ungdomspsykologi, samt rettspsykologi.

BEKYMRET: Psykologspesialist Svein Øverland. Foto: TV 2
BEKYMRET: Psykologspesialist Svein Øverland. Foto: TV 2

Han opplever at desperate unge mennesker påvirkes av sosiale medier, og kan fristet til drastiske tiltak, som for eksempel en skoleskyting.

– Vi får flere og flere eksempler på folk som truer om det, og situasjoner der det kunne gått galt. Det er økningen i antall nesten-tilfeller som gjør at vi er bekymret for det, sier han.

Alvorlig

Politiet over hele landet er bekymret for truslene.

– Vi ser veldig alvorlig på de truslene som har kommet, men ut fra de opplysningene vi har nå, er det ingen grunn til å tro at dette er noe som vil skje, sier Steffen Thesen, ved Sør-Vest politidistrikt.

Også Oustorp tror truslene først og fremst handler om å få oppmerksomhet, men er bekymret for trenden med å true skoler.

– Jeg tenker at når folk blir redde, og når de får omtale i mediene, så oppnår de det de ønsker. Men som sagt er det vanskelig å vite hva som ligger bak, sier han.

Han har tro på at de kommer til å finne den eller de som står bak.

– Gå på skolen

Beredskapsdirektør Schjelderup i Politidirektoratet sier til TV 2 at han har stor forståelse for at truslene fører til frykt og utrygghet, men maner til ro tross økningen i trusler.

– Vi mener det er liten sannsynlighet for at intensjonen om gjennomføring av disse er tilstede. Derfor ønsker vi at man skal gå på skolen, man skal jobbe på skolen og man skal ikke være for bekymret for disse meldingene, som viser seg å være falske, sier Schjelderup.

Han påpeker også at dette ikke er et norsk fenomen.

– Vi ser at andre europeiske land mottar samme type trusler om skoleskyting og bomber, sier han.