Font Romeu, Frankrike 20190904. 
Finn Hågen Krogh under treningsleiren til langrennslandslaget menn i franske Font Romeu.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Font Romeu, Frankrike 20190904. 
Niklas Dyrhaug under treningsleiren til langrennslandslaget menn i franske Font Romeu.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Kommentar

Disse landslagsløperne må prestere i NM

TV 2s langrennsekspert ser nærmere på løperne som må levere under NM på Konnerud.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norgesmesterskapet i langrenn starter i dag. Selv om et nasjonalt mesterskap i verdens beste langrennsnasjon selvsagt innebærer en del prestisje også blant de beste, er det ingen tvil om at NM betyr aller mest for løperne utenfor landslag.

Så langt i årets sesong er det imidlertid overraskende mange landslagsløpere som har slitt. Det betyr at en rekke mindre kjente løpere har fått sjansen i verdenscupen. Denne har flere av dem grepet med begge hendene.

Se bare på navn som Anne Kjersti Kalvå, Julie Myhre, Magni Smedås og Anniken Gjerde Alnæs, eller ta en titt på herrene og navn som Pål Trøan Aune, Gjøran Tefre, Jan Thomas Jenssen, Martin Løwstrøm Nyenget og Håvard Solås Taugbøl. Alle har levert på nasjonalt nivå, men viktigst av alt; de har gått fort når de har fått sjansen i verdenscup.

Dette gir årets NM på Konnerud en ekstra dimensjon. Her står nemlig ikke bare heder, ære og kanskje en verdenscupplass eller to på spill. I denne mesterskapsfrie sesongen kjempes det også om landslagsplasser inn mot en ny runde med mesterskap. Her er landslagsløperne som har kniven på strupen og må prestere i NM, i hvert fall om de ønsker å være med på moroa resten av sesongen.

Niklas Dyrhaug: Med både individuell medalje og stafettgull fra VM er det ingen tvil om toppnivået til trønderen. Etter et par sesonger preget av sykdom og skader sliter imidlertid Dyrhaug med å finne tilbake til toppformen. I verdenscupen leverte han riktignok en 16. plass da han fikk sjansen på Lillehammer, men i Skandinavisk Cup og nasjonale renn har det imidlertid gått langt tyngre. I NM går kanskje Dyrhaug for fremtiden som landslagsløper. Da kan endringen til 30 kilometer klassisk fellesstart vise seg å være en gavepakke.

Finn Hågen Krogh: I 2017 sørget han for norsk gull og en av de mest spennende VM-stafettene i nyere tid. Siden den gang har det vært langt mellom høydepunktene for Finn Hågen Krogh. NM-gullet i fjor sørget riktignok for både VM-plass og fornyet tillit på landslaget, og skal finnmarkingen gjøre comeback i verdenscupen vil en ny NM-medalje komme svært godt med. Endringen til skøytesprint i NM passer ingen bedre enn Krogh. Så langt i årets sesong har det stort sett gått tungt, med unntak av en overlegen seier på 30 kilometer i Skandinavisk Cup. Dagen før røk han imidlertid i prologen i skøytesprinten. I NM er han forhåpentligvis påskrudd, for ellers kan det spøke for fremtiden som landslagsløper.

Eirik Brandsdal: Det er ikke mange løpere som har hengt med i verdenstoppen i sprint i flere år enn Kjelsås-løperen Eirik Brandsdal. De siste sesongene har det imidlertid vært lengre mellom høydepunktene, og Oslo-gutten har vurdert å legge opp flere ganger. Kanskje er årets sesong hans siste, og lite hadde vel da passet bedre enn å avslutte på topp i verdenscupen. Da må han klare å holde unggutta bak seg, og første mulighet til å forsvare verdenscupplassen kommer i NM. Så langt har sesongen vært skuffende og preget av sykdom før jul, men forhåpentligvis finner veteranen formen til NM.

Mattis Stenshagen: Etter at rekruttlandslaget for herrene ble lagt ned, var gausdølen Mattis Stenshagen den eneste som tok steget opp på elitelaget. På tross av at han har levert toppresultater i nasjonale renn har det buttet i verdenscupen. Skal han få sjansen til å forsvare landslagsplassen i sesongens andre halvdel er han pent nødt til å levere i NM. Stenshagen er den soleklart yngste av landslagsløperne med kniven på strupen, og har mange gode år foran seg. NM-løpene kan imidlertid avgjøre om de neste årene blir på landslaget eller ikke.

Mari Eide: I fjorårets VM i Seefeld var Mari Eides bronsemedalje den store positive overraskelsen, en overraskelse som rørte ved følelsene til både lagvenninner og TV-publikummet. Så langt i årets sesong har det imidlertid manglet litt i både semi- og kvartfinaler, og det har stort sett blitt exit allerede i første heat. I sprint er det flere ungjenter som banker på døra både på og utenfor landslaget, og i NM bør Eide vise seg verdenscupplassen verdig. Lykkes hun ikke med det, kan det bli krevende for 30-åringen å få plass på laget når landslagene skal slankes før neste sesong.

Kari Øyre Slind: Den landslagsløperen som har slitt aller mest blant damene i år, er Kari Øyre Slind. Sesongen startet tungt på Beitostølen, der den yngste av de tre Slind-søstrene ble slått av flere løpere utenfor landslaget. I ettertid har det stort sett blitt plasseringer mellom 20 og 30 i verdenscupen, ofte slått av yngre, norske konkurrenter. Skal Oppdals landslagsjente være med i Ski Tour 2020 og beholde landslagsplassen, er NM en utmerket anledning til å sette ungjentene på plass.

Lotta Udnes Weng: Mens tvillingsøsteren Tiril leverte varene i både minitouren i Kuusamo og Tour de Ski, har første halvdel av årets sesong vært en nedtur for Lotta Udnes Weng. Fjorårets NM-vinner har vært preget av sykdom, og viste i Oberstdorf at hun er i stigende form. Med trange kvoter i verdenscupen og et landslag som etter rapportene skal slankes etter årets sesong er hun imidlertid avhengig av å prestere i NM for å få spise kirsebær med de store resten av sesongen. Kan vi vente oss et nytt NM-gull?