klemmeposer med grøt:

Kjøpte babygrøt – føler seg lurt

MATKONTROLLEN (TV 2): Selv om det står «grøt» i stor skrift på fremsiden av klemmeposene, inneholder de lite grøtmel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Matbutikkene bugner over av nye produkter rettet mot de aller minste. Klemmeposer har blitt populært å kjøpe til barna, men hva inneholder de egentlig?

Helsekontrollen har tidligere avslørt at en klemmepose med smoothie inneholder sukker tilsvarende seks sukkerbiter.

Se Matkontrollen på TV 2 torsdag kl. 20:00, eller gratis på TV 2 Sumo.

Føler seg lurt

Nå har det også kommet klemmeposer med grøt og frukt i butikkhyllene. En av de som kjøper disse til barnet sitt, er Ida Ørbekk.

– Jeg har ofte valgt å kjøpe de som inneholder grøt, for jeg har tenkt at da er det litt mer mat i dem, forklarer hun da Matkontrollen besøker henne hjemme på Torshov i Oslo.

Etter å ha gitt de til sønnen sin en stund, kikket Ørbekk på baksiden av klemmeposen. Da kontaktet hun Matkontrollen.

– Det var da jeg så at det var veldig veldig lite mel i. At melet kom langt bak på ingredienslista, og det synes jeg er litt rart når det heter grøt, forteller den unge moren og legger til:

– Man føler seg nesten litt lurt. Man tenker at man gir et annet produkt enn det som står.

Seks prosent mel

Ørbekk er ikke den eneste som reagerer på innholdet i klemmeposene. Christine Henriksen, førsteamanuensis i klinisk ernæring ved Universitetet i Oslo (UiO), har tatt en nærmere kikk på klemmeposer fra fire produsenter.

KONTAKTET MATKONTROLLEN: Ida Ørbekk følte seg lurt da hun så hvor lite mel klemmeposene med grøt inneholdt. Foto: Marit Eide / Matkontrollen
KONTAKTET MATKONTROLLEN: Ida Ørbekk følte seg lurt da hun så hvor lite mel klemmeposene med grøt inneholdt. Foto: Marit Eide / Matkontrollen

– Det står på pakken at det heter grøt, men når man ser på baksiden så inneholder de aller fleste lite grøt. De inneholder mest fruktpuré, seier hun.

– Så da kan du fort bli lurt, fortsetter Henriksen.

Noen av klemmeposene inneholder så lite som seks prosent mel. Og i likhet med smoothieposene, er sukkernivået høyt.

– Dette er jo oppkonsentrert fruktpuré, og da blir det jo en liten sukkerbombe. I tillegg er det lite fiber og mindre næringsstoffer sammenlignet med annen grøt.

Verre enn forventet

Også Maiken Walle, ernæringsrådgiver for sunnstart.no, reagerer på klemmeposene.

– Jeg var klar over at fruktinnholdet var høyt i slike klemmeposer, selv de som blir kalt «grøt». Men jeg må innrømme at dette var verre enn forventet, sier hun til Matkontrollen.

Walle mener at det er lett for foreldre å tro at produktet de gir er et annet enn det som faktisk er i posen.

– Jeg ville definitivt ikke kalt disse produktene for grøt. Dette er fruktposer med litt mel i. Mange av produktene inneholder heller ikke hel frukt, men fruktpureer eller fruktjuice.

– Når man gir babyen sin et produkt som er merket med ordet «grøt», tror jeg det av mange blir tolket som et fullverdig måltid. Jeg synes ingen av disse produktene kan kalles for et ordentlig måltid, sier Walle.

Villedende markedsføring

Også Henriksen ved UiO er redd for at foreldre skal bli lurt når de skal velge mat til barna.

– Foreldre vil tro at dette her er akkurat like bra som vanlig barnegrøt, men det er det ikke, sier Henriksen.

LITE MEL: Det er Rema 1000 sitt merke Lev Vel som har minst mel i seg, med seks prosent mel og 74 prosent fruktpurè. Nå endrer de navnet på produktet. Foto: Marit Eide / Matkontrollen
LITE MEL: Det er Rema 1000 sitt merke Lev Vel som har minst mel i seg, med seks prosent mel og 74 prosent fruktpurè. Nå endrer de navnet på produktet. Foto: Marit Eide / Matkontrollen

Hun mener at det å spise innholdet i en slik klemmepose ikke tilsvarer næringsinnholdet man får ved å spise en porsjon med vanlig babygrøt.

– Jeg synes det er villedende markedsføring. De utnytter det at foreldre ønsker å gi barna sine en veldig god start, og da kan de få inntrykk av at dette er bedre å gi enn vanlig grøt.

Også Ørbekk mener at navnet gir inntrykk av et produkt som inneholder mest grøt.

– Jeg tenker det burde hete «frukt med fullkorn» eller «frukt med korn», så man vet litt mer hva man får.

Rema 1000 svarer

Av de fire produsentene er det Rema 1000 sitt merke, «Lev Vel», som kommer dårligst ut. Klemmeposene deres inneholder seks prosent mel. Etter at Matkontrollen tok kontakt, har de besluttet å skifte navn.

– Vi ser at det kan blir tydeligere, så vi kommer til å endre navnet til «fruktgrøt» på dette produktet, forteller Calle Hägg, PR- og kommunikasjonssjef for Rema 1000.

Hägg mener at sukkerinnholdet i en av deres klemmeposer sammenlignes med det man finner i en banan. Men han kan også informere om at de kommer til å gjøre endringer på innholdet i produktet.

– Banan er mye brukt, og det har et naturlig høyt sukkerinnhold. Vi skal se på om vi kan ha i litt mer eple, som har et lavere sukkerinnhold. Dessuten skal vi ha i litt mer fiber i produktet.

Dette svarer Nestlè

Axel Heiberg-Andersen, kommunikasjonssjef i Nestlè, forteller at deres klemmepose med grøt er laget på nøye utvalgte økologiske råvarer tilpasset barn.

– Vi har tilsatt syv prosent fullkornshavre for å gi et mer mettende mellommåltid med fullkornets positive egenskaper. Frukten kommer fra 100 prosent ren fruktpuré, og sukkeret kommer dermed naturlig fra epler, blåbær og banan.

Heiberg-Andersen forteller at produktet deres ikke er ment å skulle erstatte et tradisjonelt grøtmåltid, men er ment som et mellommåltid.

Dette svarer Semper

Anne Lindfeldt, kommunikasjonssjef i Semper Nordic, mener at grøten deres er et bra mellommåltid.

– Semper og Organix grøt i klemmepose inneholder samme mengde korn som i en porsjon babygrøt du koker hjemme. I tillegg inneholder de frukt, og er beriket med vitaminer og mineraler.

– Vi følger forskning og anbefalinger innen ernæring, og merkingen av grøten er i samsvar med lovgivningen i Norden.

Dette svarer LilleGo’

Kvalitets- og bærekraftssjef for Unil, Wibecke Johansen, mener at både navn og ingredienslisten på klemmeposen deres tydeliggjør innholdet.

– For å unngå å virke villedende har vi bevisst kalt produktene «Frukt & Grøt», med «frukt» først i navnet ettersom produktet inneholder mest frukt. Dette gjenspeiles også i ingredienslisten, hvor prosentandel er oppgitt bak hver ingrediens (70 % frukt og 30 % grøt).

Johansen informerer om at produktet deres ikke er tilsatt sukker, men at sukkeret kommer naturlig fra frukt, bær og korn.

– Vi mener at vi trygt kan si at LilleGo' Frukt & Grøt er et godt mellommåltid, både når det gjelder sukker- og fiberinnhold.