Bruno Fernandes ble en målmaskin etter de utrolige scenene som utspilte seg på Sportings treningsfelt i 2018.
Bruno Fernandes ble en målmaskin etter de utrolige scenene som utspilte seg på Sportings treningsfelt i 2018. Foto: Filipe Amorim

Forlot klubben etter å ha blitt angrepet av fans – så slo Uniteds nye stjernekjøp tilbake

I 2018 ble Sporting rystet av et brutalt angrep fra sine egne fans. Bruno Fernandes var en av spillerne som returnerte til klubben og da tok karrieren fart.

Onsdag bekreftet Manchester United at de henter den offensive midtbanespilleren Bruno Fernandes (25) for 800 millioner kroner.

Men det er ikke første gang den portugisiske landslagsspilleren forlater Sporting CP.

I mai 2018 ble Sportings treningsanlegg angrepet av en gjeng med 50 maskerte supportere, rasende etter at laget misset Champions League og kom på tredjeplass i ligaen. De tok seg inn idet laget skulle trene og slo spillerne med belter og knyttnever.

Sporting-spillerne måtte flykte inn i garderoben og lagets toppscorer den sesongen Bas Dost ble kastet i bakken og hadde tydelige sår i hodet og på beina.

Ifølge vitneforklaringer fra spillerne ble angrepet skildret som en krigssone.

Ifølge Bleacher Reports kilder mente flere spillere at Sporting-president Bruno De Carvalho stod bak angrepet. Han nektet for det, men aviser som A Bola og Record rapporterte de samme spekulasjonene.

Stjernene forlot klubben i krise

I kjølvannet av det brutale angrepet og kontroversene i etterkant valgte flere av spillerne og trener Jorge Jesus å forlate klubben. Blant spillerne var Rui Patricio, Bas Dost, Daniel Podence, Gelson Martins, William Carvalho, Rafael Leao og Manchester Uniteds nye kjøp Bruno Fernandes.

Flere fant seg raskt nye klubber, men en av få spillere som signerte for Sporting på nytt var Bruno Fernandes.

– Det betyr ingenting om hvem som har skylden, det er over nå. Sporting starter på et nytt kapittel og jeg tror det blir bra, sa Fernandes under en pressekonferanse, ifølge ESPN.

Etter å ha spilt fotball-VM med Portugal i 2018, hvor han fikk to kamper returnerte Bruno Fernandes til Sporting. Da slo den offensive midtbanespilleren tilbake.

Sammenlignet med Lampard etter målrekorder

I den kommende 18/19-sesongen scoret Bruno Fernandes utrolige 32 mål i alle turneringer. Dermed slo han klubbrekorden til Antonio Oliveira fra 1981/1982-sesongen (23 mål) og ble den mestscorende portugisiske midtbanespilleren i løpet av én sesong gjennom tidene.

20 av målene kom i ligaen, i tillegg til 13 målgivende pasninger samme sesong.

Bruno Fernandes har ofte blitt sammenlignet med Frank Lampard som er den mestscorende spilleren i Chelseas historie med 211 scoringer (177 i Premier League) fra sin midtbaneposisjon.

– Han er fra en annen planet. Han er en komplett spiller og om jeg må sammenligne Bruno med en annen spiller, så må det bli Frank Lampard, sa tidligere Sporting-trener Carlos Carvalhal til TalkSport.

Denne sesongen har Bruno Fernandes holdt frem i samme stil. Så langt denne sesongen har 25-åringen 14 mål og ti målgivende pasninger i alle turneringer. Før han ble hentet av Manchester United har han scoret 63 mål på 137 kamper for Sporting.

– Så ikke en 800 millioner-mann

Som 17-åring forlot Bruno Fernandes Portugal og ble med i klubben Novaro Calcio i Italia. Året etter signerte han for Serie A-klubben Udinese. Der spilte portugiseren frem til 15/16-sesongen før han gikk på lån til Sampdoria i en sesong. Sommeren 2017 signerte han for Sporting CP.

TV 2s fotballekspert Simen Stamsø-Møller har følgt Serie A tett de siste sesongene og kommenterte flere kamper der en ung Bruno Fernandes var involvert.

– Da var han ung og omtrent 20 år. Jeg så en bra spiller, men ikke i det formatet, jeg så ikke noe verdensstjerne da. Han trengte åpenbart litt tid og jeg har sett noen kvaliteter i Sporting nå som United absolutt har bruk for. Men da så jeg ikke noen potensielt 800 millioners-mann, sier Stamsø-Møller.

– Tror han erstatter Pogba

TV 2s fotballekspert tror Bruno Fernandes kan bli erstatteren til Paul Pogba i Manchester United.

– Han minner litt om en Pogba-«light». Det er en stor mulighet for at Pogba forsvinner til sommeren. Det er en bra signering på kort sikt og vel så viktig på lang sikt, som kan lappe over om Pogba forsvinner. Den ekte Pogba har ikke vært i spill på år og dag, så noe måtte gjøres i United og jeg tror de håper at han skal erstatte Pogba, mener Simen Stamsø-Møller.

Den første sjansen til å se Bruno Fernandes i Manchester United-drakt kommer på lørdag. Da tar United og Ole Gunnar Solskjær imot Wolverhampton på Old Trafford i Premier League.

Kampen ser du fra kl.18.00 på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no.