TAP: Flyprodusenten Boeing gikk med et gigantisk underskudd i fjor.
TAP: Flyprodusenten Boeing gikk med et gigantisk underskudd i fjor. Foto: Ted S. Warren

Flygigant med massivt underskudd

Boeing rapporterer et tap på 5,8 milliarder kroner i fjor. Det er første gang siden 1997 at den amerikanske industrigiganten går i underskudd i årsresultatet.

Da Boeing la fram sitt årsresultat onsdag, ble det også klart at selskapet igjen kutter i produksjonen av selskapets 787 Dreamliner-fly.

Den amerikanske flyprodusenten har slitt kraftig etter to ulykker med selskapets 737 MAX 8-fly som krevde til sammen 346 menneskeliv.

Etter den siste ulykken ble nye passasjerflyet ble satt på bakken verden over.

Boeing har siden arbeidet med å finne og utbedre feil ved flyet og venter fortsatt på tillatelse fra amerikanske luftfartsmyndigheter (FAA) til å ta flytypen i bruk igjen.

Boeing anslår i onsdagens rapport tilleggskostnader knyttet til kompensasjon til 737 Max-kunder og økte produksjonskostnader. Den totale anslåtte ekstrakostnaden knyttet til ulykkesflyet anslås dermed å være på 18,6 milliarder dollar – tilsvarende 170 milliarder kroner.

Hele 5.000 fly av denne typen var i bestilling da 737 Max ble satt på bakken.

Dreamliner-flyene har vært en bestselger som har gitt inntekter for Boeing mens 737 Max-flyene har stått på bakken. Nå varsler selskapet at produksjonen av Dreamliner skal reduseres til ti fly i måneden fra starten av 2021 og ut 2023.

Planen var opprinnelig å produsere 14 fly i måneden i perioden.

(©NTB)