Unge dropper fisken

Tall fra sjømatrådet viser at unge voksne spiser 44 prosent mindre fisk enn for få år siden. – De unge gidder ikke lage fisk lenger, klager superkokk Eyvind Hellstrøm.

Fisk er sunt, godt og kortreist mat. Likevel har sjømatkonsumet i aldersgruppen 18 til 34 år stupt. Fallet siden 2012 er på hele 44 prosent, i følge en undersøkelse Norsk sjømatråd har gjort.

Flukten fra fisken i stor grad skyldes tidsklemmen i barnefamiliene, mener kommunikasjonsrådgiver Christina Neumann i sjømatrådet.

– Det som peker seg mest ut er hverdagspresset. Det er stressede småbarnsforeldre som kommer hjem fra barnehagen. De planlegger ofte ikke middagen, ungene er grinete, og selv er du sulten. Og så går de i butikken og så tar de noe som er lettvint, sier Christina Neumann, som også mener matvanene har endret seg, til det verre.

– De som er unge voksne nå, de som har barn, de er vokst opp med burgere og pasta, og da har fisken av en eller annen grunn falt litt ut av repertoaret.

– Ingen gidder lage fisk lenger

TV 2 treffer sjømatrådets representant hos en av de få ledende fiskebutikkene i Oslo; Georg A. NIlsen på Majorstuen. Kokkekunstner Eyvind Hellstrøm, som er innom, slutter opp om sjømatrådets betraktninger.

– Ungdom og unge voksne, de spiser bare kebab, burger pølser og pizza, og hvorfor gjør de det? Jo, det er det de har fått i hele oppveksten, så det er ingen som gidder å lage fisk lenger, og det er jo helt krise, sier Hellstrøm, som heller ikke er imponert over de unges «kjøttskam».

Eyvind Hellstrøm synes det er krise at så mange unge voksne spiser to:
Eyvind Hellstrøm synes det er krise at så mange unge voksne spiser to: Foto: Larsen, Håkon Mosvold

– De unge skal jo jobbe for miljøet og tenke på klimaet. Det snakkes så mye om flyskam og bilskam. Når det gjelder kosthold er det kjøttskam som gjelder, men det stopper der, med snakket.

Svak krone gir dyr fisk

Tidsklemmen kan forklare mye når det gjelder mange unges lave fiskeforbruk, men det forklarer ikke den skarpe nedgangen fra 2012 til 2018, som er det siste året man har tall fra.

– Kanskje folk er enda mer stresset nå enn tidligere, men det kan også være prisoppgangen har mye å si, sier Christina Neumann i sjømatrådet, og hun får støtte av daglig leder Tor Schanke i Georg A. Nilsen. Prisen på laks, som for mange er favorittfisken, har nemlig steget kraftig de siste årene.

– Prisene har på sjømat har gått vesentlig opp, fordi vi konkurrerer med med eksporten, sier fiskehandleren.

– Så når kronen svekker seg kraftig i forhold til euro og dollar, må vi betale mer får å få vår del av fisken og skalldyrene som fanges.

Kan trenden snus?

Etter et dramatisk fall i unges fiskekonsum fra 2012 til 2017, økte forbruket litt igjen i 2018, og sjømatrådet håper at trenden kan være snudd.

– Vi må bare lære at fisk og skalldyr er digg, og at det er enkelt og raskt å lage, sier Christina Neumann.

– Og så er det viktig å lage flere alternativer som kan puttes rett i ovnen. I dag vinner ofte kjøttalternativer som kylling, kjøttdeig, og pizza, så vi trenger flere lettlagede fisk- og skalldyralternativer, sier hun.