Blomster og bilde står på plassen der Said Bassam Chataya ble knivdrept i et masseslagsmål i Bergen fredag 15. februar 2019.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Blomster og bilde står på plassen der Said Bassam Chataya ble knivdrept i et masseslagsmål i Bergen fredag 15. februar 2019. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

ber om 11,5 år fengsel for knivdrap:

– Han gyver løs og hogger til

Aktor ber om 11 år og seks måneder i fengsel etter at Said Bassam Chataya ble knivdrept i Bergen 15. februar i fjor.

På rettsakens sjette dag etter Circle K-drapet, var det tid for aktor sin prosedyre.

Det var 15. februar i fjor at 28 år gamle Said Bassam Chataya ble knivdrept av sin egen fetter ved en Circle K-stasjon i Bergen.

I løpet av rettssaken, har tiltalte forklart at han var sterkt ruset, redd, og verken visste eller husker hva han gjorde da han begikk drapshandlingen.

Ni knivstikk

Fredag ble det klart at statsadvokat og Aktor Ellen Cathrine Greve krever 11 år og seks måneder ubetinget fengsel for den tiltalte 22-åringen.

– Det er spesielt at drapet skjer på en bensinstasjon blant folk som vasker bilen eller fyller bensin. Vi har derfor mange vitner til knivstikkingen. Og også flere overvåkningsbilder, sa Greve i sin prosedyre ifølge Bergens Tidende.

28 år gamle Said Bassam Chataya ble påført ni knivstikk denne kvelden.

– Antall stikk og grovheten i det bør få betydning for straffeutmålingen. Det er snakk om mange knivstikk, sa Greve før hun fortsatte:

– Han gyver løs på han og hogger til. Flere har også fortalt at knivstikkingen kommer ut av det blå.

– Dramatisk

Hun mener drapet ble gjort med forsett, men ikke at tiltalte nødvendigvis hadde til hensikt å drepe.

– Det at han (tiltalte) møtte opp på Circle K-stasjonen, er ikke nok til å si at han drepte med hensikt. Det er likevel dramatisk når man møter opp med kniv. Hva som er motivet for selve drapet er kanskje noe uklart. Tiltalte har hatt uenighet med avdøde som har vart over tid, men konflikten denne dagen var mellom tiltalte og en annen bekjent, sa Greve videre i sin prosedyre.

I tillegg til drapet, var 22-åringen også tiltalt for vold og trusler mot sin tidligere samboer og tre andre personer.

Krever over en million i erstatning

I tillegg krever bistandsadvokatene erstatning for både oppreisning og tap av forsørger.

Morens bistandsadvokat, Thomas Støer, sier de krever 200.000 kroner i oppreisning for tap av sønnen.

Bistandsadvokat Alexander Gonzalo Sele bistår kjæresten og barna til avdøde Said Bassam Chataya. De krever oppreisning og erstatning for tap av forsørger. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2.
Bistandsadvokat Alexander Gonzalo Sele bistår kjæresten og barna til avdøde Said Bassam Chataya. De krever oppreisning og erstatning for tap av forsørger. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2.

Alexander Gonzalo Sele representerer kjæresten til Said, og sier de krever 400.000 kroner i oppreisning på vegne av de to barna. I tillegg krever de 450.000 kroner for tap av forsørger.

Til sammen utgjør erstatningskravet fra de etterlatte 1.050.000 kroner.

Slik skjedde drapet

Både tiltalte og en rekke vitner har i løpet av rettssaken forklart seg om hva som skjedde drapskvelden. Tiltalte forteller om en kveld preget av mye rus og kaotiske tilstander.

Mens Said og to av hans bekjente var i området rundt Circle K-stasjonen, var tiltalte på fest i en leilighet i nærheten. Den kvelden oppsto det en krangel mellom tiltalte og en bekjent, som følge av noe hans samboer skal ha sagt til denne vennen.

– Det går trusler begge veier. Hvis man blir truet på livet, så truer man tilbake. Det er slik det blir når man er beruset og lurer på hvorfor hun har betrodd seg til ham, sa tiltalte.

Stemningen ble amper, og det ble snakk om at man skulle møtes og «gjøre opp». Tiltalte sier han var redd, men ingen hadde lyst til å miste ansikt.

Festen ble avsluttet rundt 21.00, og deltakerne beveget seg deretter opp mot Circle K-stasjonen.

Saken fortsetter under bildet

DØDE: Flere menn ble pågrepet etter slagsmålet.
DØDE: Flere menn ble pågrepet etter slagsmålet. Foto: Hege Herfindal/TV 2

– Jeg prøvde å komme meg vekk

Da tiltalte ankom stasjonen, var det slagsmål og kaotiske tilstander. På politiets overvåkningsvideo ser man personer slåss.

– Jeg blir sjokkert og redd. Skjønner ikke hva som foregår. Folk skriker, og jeg ser kniver og forskjellige våpen. Jeg vet ikke hvem som er hvem, eller hva som er hva. Folk har hetter, det er mørkt og det er en mengde med folk, sa tiltalte.

Han fortalte at han plutselig får øye på fetteren, Said.

– Jeg ser at to stykker kommer mot meg, og jeg prøver å rygge unna. Jeg vet ikke hva som foregår. Det eneste jeg prøver å gjøre er å komme meg vekk, og jeg sier at de skal la meg være i fred.

Husker ingenting

Overvåkningsvideoen viser at tiltalte og fetteren går tett. Said går fremover mens tiltalte rygger. Som fortalt av politibetjent Frode Malt, ser man at fornærmede tar tak i skulderen til tiltalte, før sistnevnte går til angrep.

– Det er umulig å huske hva som skjer. Jeg prøver å rive meg unna og kniven, som jeg har i hånda, går alle veier. Jeg får adrenalin, og det er umulig å si noe mer om selve handlingen. Det varer i 12-13 sekunder, og det er helt umulig å huske dette, sa tiltalte.

Han forteller at han hadde drukket en halv helflaske konjakk, en sider og tatt noen piller denne kvelden.

Familiens bistandsadvokat, Thomas Støer, har tidligere sagt til TV 2 at de mener Said prøvde å roe ned situasjonen og at han aldri ville ment å true sin fetter.

Saken fortsetter under bildet

Bistandsadvokatene Thomas Støer og Beate Hamre under Circle K-rettssaken etter drapet på Said Bassam Chataya.
Bistandsadvokatene Thomas Støer og Beate Hamre under Circle K-rettssaken etter drapet på Said Bassam Chataya. Foto: Ivar Lid Riise

Tenkte «hva holder han på med?»

12 personer ble pågrepet etter Circle K-hendelsen denne februarkvelden. Alle unntatt tiltalte ble løslatt i etterkant, men påtalemyndigheten valgte å føre mange vitner for å kaste lys over hva som skjedde.

Et av vitnene sa i sin forklaring at han befant seg inne på Circle K-stasjonen samtidig som Said.

– Da jeg så tiltalte komme mot stasjonen, tenke jeg «hva holder han på med? Han har kniv i hånden».

Vitnet forteller at Said gikk ut til ham, og at de snakket sammen før drapshandlingen skjedde.

DRAPSVÅPENET: Dette er kniven påtalemyndighetene mener tiltalte brukte for å drepe Said Bassam Chataya (28) ved Circle K-stasjonen.
DRAPSVÅPENET: Dette er kniven påtalemyndighetene mener tiltalte brukte for å drepe Said Bassam Chataya (28) ved Circle K-stasjonen. Foto: Politiet / Privat

– Said virket aldri bekymret over kniven. Det virket som at «det skulle ordne seg», fortalte vitnet.

– Tror ikke han skjønte alvoret

Et annet vitne sa de var på stasjonen for å fylle bensin. Plutselig ser de en gjeng som etterhvert blir svært oppfarende.

– Det var skriking og hyling, og de virket ganske sure på hverandre.

Vitnet fortalte også at det var høylydt diskusjon mellom tiltalte og fornærmede, og at Said skrek mot ham.

– Jeg tror ikke han skjønte alvoret.

En tredje person fortalte også om det samme. I politiforklaringen til det aktuelle vitnet, leste statsadvokat Ellen Cathrine Greve opp det vedkommende sa til politiet dagen etter drapet.

– Det så ut som fornærmede prøvde å dra tiltalte vekk fra stedet. Det så ikke ut som han hadde noe våpen på seg, leste Greve fra forklaringen.