Wenche lærer Trondheims-studenter å lage hverdagsfrokost

I anledning God morgen Norges 25-årsjubileum i fjor, kunne noen heldige seere vinne en morgen med «hele Norges» Wenche.

Det var studentene Emma Berdal, Grete Karlsaune, Marte Hårstad og Therese Eide i Trondheim som fikk gleden av det gjeve besøket.

Wenche lager havregrynsgrøt, smoothie, proteinbarer- og lapper til dem.

Grønn frokostsmoothie

  • 1/2 slangeagurk
  • 1 stilk stangselleri
  • 1 revet eple eller 1 pære
  • 1/2-1 banan, gjerne brun / godt moden
  • 2 ts linfrø -eller solsikkeolje (gode fettsyrer)
  • frisk ingefær (1-2 ts hakket)
  • eple eller appelsinjuice til passe konsistens (eventuelt vann)
  • saft av lime eller sitron

Del frukt/grønt i biter. Har du blender bruk den eller legg frukt, grønt og juice i et litermål og kjør sammen med en stavmikser. Tilsett juice eller vann til passe konsistens. Smak til med saft fra lime eller sitron.

Frokostlapper med cottage cheese og havregryn

(lapper er små, litt tykke pannekaker)

  • 4 egg
  • 1-2 ts honning/sukker (kan sløyfes)
  • 1/5 ts salt
  • 2 dl havregryn
  • ca. 300 g grovbakst mel eller en blanding av fint og grovt hvetemel
  • 1 ts natron (har du ikke natron, bruk ½ ts bakepulver)
  • ½ ts bakepulver
  • ½ dl nøytral olje for eksempel rapsolje, solsikke -eller soyaolje
  • 2 dl cottage cheese
  • ca. 3 dl cultura eller yoghurt til passe konsistens

Tips: Revet eple eller most banan kan også tilsettes i røren.

Rør sammen alle ingrediensene til en glatt røre og la røren hvile ca 20 min.

Stek lapper i en panne med belegg (da trenger du ikke bruke fett når du steker). En takke er også fin å steke lapper på.

Denne røren kan også brukes i vaffeljern.

Server med med frisk frukt biter/bær og ringle over litt honning (kan sløyfes).

Havregrøt fra kjøleskapet – en god, enkel og rask start på dagen

Lages på kvelden og spises neste dag. Eller kok i 8-10 min og server varm.

For glutenfri, bruk glutenfri havregryn. Melkefri: Bruk vann, juice (for eksempel eplejuice), mandelmelk, rismelk eller havremelk (ikke glutenfri).

Kjøleskapsgrøt settes minst 5 timer i kjøleskap. Kjøleskapsgrøten holder flere dager i kjøleskapet. Tilsett eventuelt litt mer melk/yoghurt/juice hvis den er blitt for fast.

  • 2 dl havregryn eller 6 ss chiafrø
  • ca. 3 dl vann eller melk
  • 1-2 ts flytende honning
  • 1 dl yoghurt naturell eller med smak (kan sløyfes)

Garnityr:

  • litt mer yoghurt (med eller uten smak)
  • friske bær eller frukt i biter/skiver
  • hakkede/nøtter/mandler
  • tørket frukt
  • 2-3 ss «krønsj», for eksempel hakkede nøtter, knust knekkebrød eller frokostblanding

Ha havregryn, vann/melk, honning og eventuelt yoghurt i et glass med lokk eller i en liten boks/bolle med lokk. Rør godt sammen og sett det i kjøleskapet over natten (minst 5 timer).

Rør litt i grøten før servering og tilsett eventuelt litt mer yoghurt dersom du ønsker en mykere konsistens på grøten din. Strø deretter nøtter eller «krønsj» over sammen med friske bær eller frukt om du ønsker det.

Tips til hva du kan tilsette av andre smaker

  • grovt revet eple og kanel
  • frukt eller bær
  • hakkede nøtter, tørket frukt

Energibiter: Havrebarer med tørket frukt

…og litt mørk sjokolade for de som ønsker det.

  • 100 g mykt smør/margarin/olje
  • 1 dl flytende honning
  • 1/4 dl brunt sukker (kan sløyfes)
  • 2 egg
  • 2 ss vann
  • ½ ts salt
  • ca. 7 dl havregryn
  • 2 ½ dl sammalt hvete grov/fin eller fibramel
  • 2 ½ dl rosiner og tørkede tranebær
  • 2-3 ss hakket mørk (70%) sjokolade (kan sløyfes)

Visp sammen mykt smør/margarin, sukker, honning, egg og vann. Tilsett det tørre og bland sammen til en fast, men litt klissete deig. Bruk 2 spiseskjeer og form til boller.

Sett på bakepapirkledet stekebrett.

Stek på midterste rille i varm stekeovn 200 grader i 12-15 min. Avkjøl før de legges i bokser/poser. Egner seg godt til frysing.