– De kalte det en hestekur. Det er jo litt skremmende

Taekwondo-utøver Julie Ramsey kjempet mot kreften i to år og vant. I comebacket i januar imponerte hun stort.

Julie Ramsey hadde begynt å etablere seg i Europa og håvet inn medaljer i taekwondo. Men medaljefangsten tok en brå slutt da hun fikk påvist kreft i livmorhalsen i 2018. Hun var fire ganger juniormester i taekwondo da den vonde beskjeden kom.

– Det første man tenker er jo at nå skal jeg dø. Bare ordet kreft er utrolig skremmende, og man forbinder masse fælt med det. Syke folk, skallede folk, og ja, jeg tenkte jeg skulle miste håret, forteller Ramsey til TV 2.

– De kalte jo det en hestekur, så det var litt skremmende da. Det var mye kurer og én operasjon, forklarer hun videre.

Selv etter flere cellegiftkurer som preget kroppen, var Ramsey klar på at hun ville tilbake til idretten.

Slo tilbake

I april 2019 ble Ramsey erklært kreftfri og i comebacket i nordisk mesterskap tidligere i januar, kjempet hun seg til en sølvmedalje, ett og et halvt år etter hun konkurrerte sist. Det var Adresseavisen som først omtalte comebacket.

– Jeg ville jo helst ha gull da, men ja, det er helt greit, sier kampsporthåpet og ler.

Hun trener nå samme mengde som før sykdommen.

– Det å være med og trene igjen er jo fantastisk. Det er en sykt god følelse, sier 19-åringen noe andpusten etter en gjennomført treningsøkt.

Julie Ramsey tilbake i trening.
Julie Ramsey tilbake i trening.

Trener Ståle Børseth spår en lysende fremtid for Ramsey.

– Fremtiden er helt opp til henne, alle muligheter er åpne. Så hvis hun har lyst når hun så langt som hun vil, sier Børseth til TV 2.

Hverandres støttespillere

Etter å ha blitt erklært kreftfri i 2017, fikk mamma Tone Helgesen Ramsey påvist tilbakefall av den svært sjeldne krefttypen gallegangskreft i februar 2018. Midt i sin egen kamp mot kreften kom sjokkbeskjeden om at datteren hadde fått kreft i livmoren.

Les den sterke historien her: – Man tenker det verste med en gang. Vi tenkte vi skulle dø.

Mamma Tone kjemper fremdeles mot sin egen kreftsykdom, og finner mye glede i datterens comeback-suksess. De to er hverandres støttespillere.

– Det er vel ikke noe som gleder foreldrene og mammahjertet mer, spesielt når man står i den situasjonen som man gjør selv, sier mamma Ramsey med et smil mens hun ser på datteren på taekwondo-trening.

Mamma Tone Ramsey og Julie Ramsey er hverandres støttespillere.
Mamma Tone Ramsey og Julie Ramsey er hverandres støttespillere.