LOVE ISLAND:

Love Island-Nate drømmer om å flytte tilbake til hjemlandet han flyktet fra

Buenos Aires, Argentina (TV 2): Nathan «Nate» Kahungu (23) kom til Norge som krigsflyktning da han var fem år.

Denne vinteren leter Nathan «Nate» Kahungu etter kjærligheten i TV 2s nye realityprogram Love Island.

23-åringen fra Sarpsborg har sjarmert både TV-seerne og Love Island-damene med sin sprudlende personlighet.

Da TV 2 møtte ham før han startet innspillingen av Love Island, fortalte han at han er lei av å være singel.

– Målet mitt med Love Island er å finne kjærligheten, men om det ikke går, så vil jeg uansett få minner for livet, sier han.

Se video av intervjuet i toppen av saken.

Krigsflyktning

Historien om Nates liv starter i Kongo, hvor han ble født og levde sine fem første år. Han kom til Norge i 2001 som krigsflyktning.

– Faren min er politiker i Kongo, og han var en politiker som var imot regjeringen, så det passet dårlig. Da var ikke Kongo et sted som familien min kunne være, forteller Nate.

I 1999 flyttet Nates far til Norge, etter at noen av hans politiske kamerater beskrev Norge som et fint land hvor de ville bli tatt godt imot. To år senere kom Nate, hans mor og to storesøstre.

Den demokratiske republikken Kongo har hatt mange navn og blir i dag ofte kalt «DR Kongo» eller bare «Kongo».

Den andre Kongo-krigen, også kjent som Afrikas første verdenskrig, startet i august 1998.

Lederen Laurent Kabila var blitt upopulær i Kongo, siden hans regime var autoritært og korrupt, og det levde ikke opp til løftene om demokrati.

Krigen ble utløst da Kabila vendte ryggen til Rwanda og Uganda, som hadde vært hans støttespillere i kampen mot landets tidligere diktator.

I august 1998 angrep Rwanda Kongo med mål om å styrte Kabila-regimet.

Åtte afrikanske land og over 25 væpnede grupper var involvert i krigen.

Det antas at opptil 5,5 millioner mennesker døde som et indirekte eller direkte resultat av krigen. De fleste mistet livet på grunn av sult, sykdommer og andre problemer som krigen skapte.

Krigen var offisielt over i juli 2003 da overgangsregjeringen tok makten i landet.

Til tross for at en fredsavtale er undertegnet, blusser det stadig opp harde kamper. Konflikten har endret seg fra å være en storkrig som involverte flere stater, til å bli en konflikt mellom Kongos regjeringsstyrker og omkring 80 væpnede grupper.

Tall fra 2019 viser at det er 4,5 millioner mennesker internt fordrevne i Kongo, mens over 880 000 kongolesere har flyktet til et annet afrikansk land.

Kilder: FN.no, Folk og forsvar, FNs høykommissær for flyktninger

– Ikke alltid lett

Til tross for at familien måtte flykte fra krigen, har Nate gode minner fra sine år i Kongo.

– Vi levde ganske fint. Vi hadde et stort hus, og vi hadde godt med penger. Men når alle er imot deg, så er det ikke så lett å leve i et land, sier han.

23-åringen beskriver oppveksten i Sarpsborg som fantastisk, selv om han også møtte på utfordringer.

– Jeg skal ikke sitte her og synes synd på meg selv, men det er jo ikke alltid lett å være den eneste mørkhudede på skolen. Det var ikke alltid slik at alle ville henge med meg. Og siden jeg kom hit som femåring, så det var problematisk med språket da jeg startet i førsteklasse, forteller han.

Takknemlig

I dag er han takknemlig for at foreldrene ofret mye for ham, og han er glad for at familien flyttet til Norge.

– Jeg har hatt et bra liv til nå, og jeg føler at familien min tok den riktige beslutningen, sier han.

– Jeg setter så stor pris på min mor i dag, fordi hun har ofret ganske mye for at jeg og resten av familien skal ha det bra. Derfor håper jeg at ting skal gå så bra med meg, slik at jeg etter hvert kan gi tilbake til henne på en eller annen måte, legger han til.

Drømmer om å flytte tilbake

Nate har vært tilbake i Kongo etter flukten, men han får ikke reist dit så ofte som han ønsker.

– Det blir en tur senere i år, hvor vi prøver å samle de fleste i familien. Pappa bor mesteparten av tiden i Kongo og jobber der nå, så det gjør det litt enklere. Det er ikke like anspent stemning der nå, som det har vært tidligere, sier han.

Han innrømmer at det har vært vanskelig å være så langt borte fra hjemlandet.

– Det er tungt, siden man vil jo helst bo der man kommer fra. Jeg har en drøm om å få stiftet en familie og flytte til Kongo. Jeg vil jo gjerne gi tilbake til fedrelandet, som jeg kaller det, sier Nate.

– Så nå må jeg bare få overtalt jentene på Love Island: «Hei, har du hørt om den fantastiske demokratiske republikken Kongo? La oss ta en tur ned dit!». Jeg tror ikke det blir det letteste, men vi får se, sier han og smiler.

Kulturkræsj

Det han lengter etter, er den kongolesiske kulturen.

– Jeg er jo vokst opp i Norge, så mange av verdiene mine er norske. Men jeg er fortsatt oppvokst i en kongolesisk familie, så det har blitt en kulturkræsj. Hjemme har jeg fått høre at du må sette deg selv først og at du kan få til alt, men så går jeg ut i verden og får høre janteloven: "Ikke tro at du er bedre enn noen andre”, sier han.

Han ønsker seg til et sted hvor folk heier mer på seg selv, forteller han.

– Jeg lengter etter at folk har mer tro på seg selv, fordi det får fram det beste i et menneske. Dersom Norge blir et slikt land, så har jeg null problem med å bli her, men slik det er i dag, så heier man ikke på individet, sier han.

PAR: Nathan «Nate» Kahungu og Thammy Dias har vært et par siden første stund på Love Island. Foto: Alex Iversen / TV 2
PAR: Nathan «Nate» Kahungu og Thammy Dias har vært et par siden første stund på Love Island. Foto: Alex Iversen / TV 2

Vil fremme musikken

Nate bor nå i Oslo, hvor han jobber som opplæringsansvarlig på et kundesenter. I tillegg brenner han for musikk, og han er både låtskriver og produsent i duoen Odd Fellows.

Han innrømmer at han tenkte at Love Island kunne hjelpe musikkarrièren hans da han takket ja til å være med på realityprogrammet.

– Jeg hadde det i tankene. Jeg er her først og fremst for samholdet og kjærligheten, men jeg vil også fremme musikken min her, sier han.

– Jeg håper at jeg vekker nok interesse til at folk vil ta kontakt i etterkant. Det hadde vært et pluss. Jeg er jo på TV fem ganger i uka, så klarer jeg å dytte inn at jeg lager musikk i hvert fall én gang i uka, så jeg håper at noen vil snappe det opp, legger han til.

Se Love Island søndag til torsdag kl. 15.30. på TV 2 Sumo. Programmet sendes også på TV 2 Livsstil kl. 21.30 og på TV 2 kl. 22.45.