FRED? Donald Trump og Israels Benjamin Netanyahu presenterte det de mener skal bli fredsløsningen for Midtøsten fremover.
FRED? Donald Trump og Israels Benjamin Netanyahu presenterte det de mener skal bli fredsløsningen for Midtøsten fremover. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB scanpix

Trumps fredsplan:

Fredsforsker slakter avtalen: – Dette er mye verre enn fryktet

Donald Trump lar Israel beholde ulovlige bosetninger i sin nye fredsplan for Midtøsten. – Palestinerne får absolutt ingenting. Helt utenkelig med fred, sier fredsforsker.

President Donald Trump presenterte tirsdag en plan for fredsløsning mellom Israel og Palestina, utarbeidet i samarbeid med israelerne.

Planen innebærer at Israel får beholde bosetningene i de okkuperte palestinske områdene som i dag huser nærmere 800.000 israelere.

Dette til tross for at FNs sikkerhetsråd har slått fast at bosetningene er ulovlige og i strid med folkeretten.

– Ingenting for palestinerne

Jørgen Jensehaugen, seniorforsker ved Institutt for fredsforskning i Oslo (PRIO) kan garantere at det ikke blir noe fred i Midtøsten.

– Det er verre enn fryktet. Denne avtalen gir Palestina absolutt ingenting. Det er helt tydelig at Trump tar fullstendig Israels side i konflikten, sier forskeren.

– De mister hovedstaden. De mister territoriet. De mister grensene. Flyktningene får ikke komme tilbake, dette er det som er viktigst for Palestina. Selv om Trump bruker ordet «tostatsløsning», blir det ikke noe fred eller palestinsk stat med denne avtalen, forklarer Jensehaugen.

Tar fra Palestina alt de har kjempet for

I avtalen som Trump presenterte lovte den amerikanske presidenten full suverenitet over de ulovlige israelske bosetningene inne på palestinsk territorium. Det vil ødelegge den palestinske staten helt, ifølge fredsforskeren.

– Om Israel får bosetningene som sitt eget land, er det ikke nok palestinsk territorium igjen til at det finnes noen stat for Palestina, forklarer Jensehaugen.

Avviser avtalen

President i Palestina, Mahmoud Abbas avviser avtalen blankt.

– Dette viser USAs sanne ansikt i konflikten. De blir styrt av den jødiske lobbyen i USA. Det er ingen mening i denne avtalen. Vi kategorisk avviser denne avtalen, sa Abbas i en direktesendt pressekonferanse etter at avtalen ble kjent.

Landene i Den arabiske liga møtes lørdag for å diskutere president Donald Trumps plan for fred i Midtøsten.

Det hastig sammenkalte møtet kommer i stand på oppfordring fra palestinske myndigheter.

Gir Palestinerne 50 milliarder dollar

I avtalen loves det 50 milliarder dollar til Palestinerne om de aksepterer denne avtalen.

– Dette er et forsøk på å kjøpe Palestina. De får penger, men ikke noe politisk. Pengene høres mye ut, men Israel fikk 38 milliarder av Obama-administrasjonen, så det hjelper lite, forteller fredsforskeren.

Får lov til å annektere deler av Palestina

Den 80 sider lange planen innebærer også at Israel får annektere store deler av Palestina. Blant annet i Jordandalen, som omtales som palestinernes kornkammer.

Annektering av Jordandalen, gjør også at Palestina mister grensene sine, og blir innelåst i Israel.

Israel skal i løpet av en overgangsperiode på fire år ikke etablere nye bosetninger, men angivelig kunne bygge flere boenheter i de eksisterende.

Får ikke lov til å inngå allianser med andre land

Trumps plan legger også opp til etablering av en palestinskdemilitarisert og uten kontroll over eget luftrom og egne grenser, og med høyst begrenset kontroll over vannressursene.

Denne «staten», som på grunn av bosetningene blir som et lappeteppe som knapt nok henger sammen, får ifølge Trumps plan ikke inngå allianser med andre land.

Deler hovedstad

Palestinerne får ifølge Trump også etablere hovedstad i Øst-Jerusalem, rett nok i Shuafat som ligger 5 kilometer nord for Jerusalems gamleby.

Jerusalem forblir Israel udelelige hovedstad, sa han da han presenterte planen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu ved sin side tirsdag.

– Dette er en plan for å beskytte Trump fra riksrett og Netanyahu fra fengsel. Dette er ingen fredsplan for Midtøsten. Denne planen gir Israel suverenitet over palestinsk territorium, sa palestinernes statsminister Mohammed Shtayyeh mandag.