REAGerer på merking av ferdigsalater:

– Kan ikke kalles salat

Matkontrollen (TV 2): Hvor mye grønt må det være i pakka for at det skal kunne kalles en salat? Overraskende lite, viser Matkontrollens undersøkelse. Det får flere til å reagere.

Butikkene bugner over av tilsynelatende friske, sunne ferdigsalater. Når man er på farta og skal ha et sunt måltid, er det derfor mange som velger en ferdiglaget salat fra butikken.

– Jeg tror de fleste gjør det fordi de vil spise sunt, og de vil passe på at de ikke får i seg for mye kalorier. Mange tenker sikkert at de får i seg mye grønnsaker, sier Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog hos Bramat.no.

– Synd

Hun mener forbrukeren blir lurt.

– Det er veldig mange av disse som ikke har så mye grønnsaker. Du får faktisk mer grønnsaker ved å spise en gulrot, sier hun til Matkontrollen.

Se Matkontrollen på TV 2 torsdag kl.20, eller gratis på TV 2 Sumo

Helsedirektoratets anbefaling er å spise minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag. Én porsjon tilsvarer 100 gram, og kan for eksempel være en liten bolle med salat, en gulrot eller en middels stor frukt.

12 av salatene Matkontrollen har undersøkt har mindre enn 100 gram grønnsaker eller belgfrukter. Bare fire av salattypene kan inngå som en av fem om dagen.

Cathrine Borchsenius synes det er synd.

– Jeg tror mange får god samvittighet og føler at de har spist mye grønnsaker når de spiser en sånn salat, sier hun.

SJEKKET INNHOLD: Cathrine Borchsenius i Bramat.no har på oppdrag fra Matkontrollen vurdert salatypene man får kjøpt i butikken. Foto: Renold T. Christopher.
SJEKKET INNHOLD: Cathrine Borchsenius i Bramat.no har på oppdrag fra Matkontrollen vurdert salatypene man får kjøpt i butikken. Foto: Renold T. Christopher.

– Sunnvasker produktene

Forbrukerrådet reagerer og sier at bransjen ikke gjør det lettere å spise sunnere.

Det kommer også frem i Forbrukerrådets rapport «Vet vi hva vi kjøper?»

SUNT: Disse fire ferdigsalatene har mye grønnsaker. Spiser du en av disse får du dekket en av fem om dagen. Foto: Renold T. Christopher.
SUNT: Disse fire ferdigsalatene har mye grønnsaker. Spiser du en av disse får du dekket en av fem om dagen. Foto: Renold T. Christopher.

– Flere av disse produktene er ikke et fullverdig grønnsaksmåltid, sier Gunstein Instefjord, fungerende forbrukerpolitisk direktør i Forbrukerrådet.

– Jeg tror de fleste av oss forventer en betydelig andel grønnsaker og belgfrukter når en bruker ordet salat om et måltid. Her er det opplagt at enkelte produsenter bør gå gjennom både oppskriften og merkingen av produktet. Dette synes ikke vi er bra nok, sier han til Matkontrollen.

Ti prosent grønnsaker

LITE: Denne ferdigsalaten inneholder mest pasta. Grønnsaksandelen tilsvarer 34 gram totalt. Foto: Renold T. Christopher.
LITE: Denne ferdigsalaten inneholder mest pasta. Grønnsaksandelen tilsvarer 34 gram totalt. Foto: Renold T. Christopher.

Grønnsaksgiganten Bama produserer det meste av ferdigsalatene som finnes i butikken. Pia Gulbrandsen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt, sier at de produserer 50 ulike ferdigsalater i løpet av et år.

– Innholdet varier fra de som inneholder mye grønnsaker til de som er rene pastasalater, som inneholder mest pasta, sier hun til Matkontrollen.

Det er Bama som produserer REMA 1000 sin ferske pastasalat med kylling og ost. Denne inneholder bare ti prosent grønnsaker. Det tilsvarer ca 34 gram.

– Her får man det man ser og det som står på pakningen. Det er fersk pastasalat med kylling og ost, og man ser veldig godt også hva den inneholder, så jeg tror nok de færreste vil bli overrasket over det, sier Gulbrandsen.

Syv av salatene Bama lager inngår ikke som en av fem om dagen. Gulbrandsen sier at det ikke er noe krav til salatmengden i ferdiglaget salater.

– Vi har mange varianter å velge mellom. De som ønsker mer grønnsaker, velger nok en annen variant enn akkurat denne, sier hun.

Lite grønnsaker

Fersk&Ferdig Kremet pastasalat med kylling, vårløk, sopp, bacon og hvitløk produsert av Unil inneholder bare syv prosent grønnsaker.

– Det er ikke en salat. Den burde hete kremet pasta. Den er litt i grenseland på hva jeg tenker er egentlig er lov, sier Cathrine Borchsenius.

Eldorado sin pastasalat med salatost og pinjekjerner, produsert av Unil, har også minimalt med grønnsaker og belgfrukter.

KAN DISSE KALLES SALAT?: Klinisk ernæringsfysiolog, Cathrine Borchsenius, synes ikke det. Foto: Renold T. Chrstiopher.
KAN DISSE KALLES SALAT?: Klinisk ernæringsfysiolog, Cathrine Borchsenius, synes ikke det. Foto: Renold T. Chrstiopher.

Kine Søyland, kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, skriver i en epost til Matkontrollen at produktene har eksistert i sortiment i lang tid og har blitt utviklet med fokus på smak.

– Det har ikke vært noen strategi rundt at disse produktene skal ha nøkkelhull. De oppfyller derfor heller ikke kravene til innhold av grønnsaker og fullkorn som stilles til nøkkelhullmerkede produkter, skriver hun til Matkontrollen.

Hun skriver videre at de er ærlige i merkingen og beskrivelsen av innholdet og ikke fronter «sunnhet» med disse produktene.

– Når det gjelder bruk av ordet salat, så oppfatter vi det sånn at dette er en gjengs betegnelse på denne typen produkter, uten at det nødvendigvis forbindes med sunnhet. Andre eksempler er jo rekesalat og andre majonesbaserte salater. Skulle det imidlertid komme et krav om endring av denne ordbruken, så vil vi selvfølgelig vurdere det, skriver Kine Søyland.