Kommentar

Soccer Football - Premier League - Burnley v Aston Villa - Turf Moor, Burnley, Britain - January 1, 2020 General view inside the stadium before the match Action Images via Reuters/Jason Cairnduff EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or "live" services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Please contact your account representative for further details.
Soccer Football - Premier League - Burnley v Aston Villa - Turf Moor, Burnley, Britain - January 1, 2020 General view inside the stadium before the match Action Images via Reuters/Jason Cairnduff EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or "live" services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Please contact your account representative for further details. Foto: Jason Cairnduff

Turf Moor – kontrastenes arena

TV 2s fotballekspert Erik Huseklepp blogger om motsetningene i Premier League forut for Burnley-Arsenal søndag.

Se Premier League på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Det har aldri vært mer penger i spill enn det er i Premier League akkurat nå. Lag henter spillere for uttallige millioner og mange klubber spiller på flotte moderne arenaer.

Da er det befriende at vi fortsatt har Burnley i Premier League.

Det at de biter godt fra seg sesong etter sesong, uten de store stjernene som har kostet masse penger, er faktisk noe jeg synes er utrolig kult.

Hele klubben og laget som er ledet av Sean Dyche er bygget opp på enkle prinsipper som ser ut til å fungere år etter år. Det er ikke noe veldig avansert det Burnley holder på med. Det er et stramt, kollektiv og defensivt lag som går inn i hver eneste kamp med livet som innsats.

Det er måten de gjør det på som gir laget en X-faktor. Måten de går inn i hver eneste duell, hver eneste løpsduell og måten de ofrer seg på både foran egen boks og motstanders boks gjør dette Burnley-eventyret mulig. 1-0-målet på Old Trafford mot Manchester United er et prakteksempel på hva Burnley står for. Frispark fra midtbanen, Burnley flytter folk fram, sikter på Ben Mee som vinner første duell og Chris Wood timer løpet sitt godt. Og vips: 1-0 til Burnley på Old Trafford var et faktum.

Det var en enkel oppskrift som er perfeksjonert til de grader fra dette unike laget. Manchester United vet hva som kommer når Burnley får frispark på midtbanen, men på grunn av en slik enorm perfeksjon i slike situasjoner så klarte de ikke å stoppe det. Selv om de sikkert hadde sett lignende frispark på videogjennomgang utallige ganger i uken før oppgjøret ...

Så har vi arenaen Turf Moor. Den forteller alt om den lille klubben med det store hjertet.

Her er det ikke glamorøst og nyoppusset som man ser på mange av de andre stadionene i Premier League. Her er det snakk om et gammeldags stadion av mur – med gamle seter – som ikke akkurat bidrar til at motstanderne hopper i taket over at de skal spille der. Jeg har selv vært på Turf Moor to ganger og spilt bortekamp. Det som møter deg da er stort sett et grått og trist vær og et stadion som gir deg grei beskjed med en gang du kommer om at dette blir vondt.

Det er murvegger og tette ganger på veien inn til garderobene. Selve garderoben, som vi som TV-seere blant annet fikk sett litt av da Liverpool møtte Burnley tidligere denne sesongen, er egentlig bare et veldig lite rom med noen harde trebenker fordelt litt rundt om i rommet. Det er ingen varm velkomst å spore fra Burnley, og et tydelig signal på hva som venter i løpet av de 90 minuttene med fotball som venter.

OLD FASHIONED: En Burnley-supporter fotografert foran murveggene på Turf Moor forut for oppgjøret mot Aston Villa 1. nyttårsdag.
OLD FASHIONED: En Burnley-supporter fotografert foran murveggene på Turf Moor forut for oppgjøret mot Aston Villa 1. nyttårsdag. Foto: Phil Noble/Reuters

Det er langt hjem til de varme og behagelige Recaro-setene som de aller fleste stjernene fra Premier League er vant med på sin hjemmearena. Og dette er noe jeg synes er helt innenfor av Burnley. Hvorfor skal de bruke ressurser på at bortegarderoben er topp moderne? De kjører sin stil, og med den garderoben gir de et kraftig signal til alle klubbene som kommer til Turf Moor: Dette blir vondt.

Jeg synes det er veldig gledelig at i en tid der Premier League oversvømmes av penger og ekstremt mange spillere er opptatt av dyre sekker, vesker, klokker, sko og lignende, så overlever dette Burnley-laget år etter år ved å kjøre sin ekstremt lite glamorøse stil. Det gjennomføres også gjennom den gode gamle arenaen som de bevarer i stedet for å bygge en ny stadion.

Søndag er det Arsenal sin tur til å komme på besøk til Turf Moor. Unai Emerys Arsenal hadde jeg levnet få sjanser mot et lag som Burnley, med den innsatsen og det enorme trykket de spiller fotball med om dagen. Men det som nå er Mikel Artetas Arsenal, har jeg større tro på at skal klare å få med seg noe fra det som må være det minst glamorøse stadionanlegget i Premier League for øyeblikket. Arteta har fått sine mange stjerner til å innse at det kreves et enormt hardt arbeid fra samtlige spillere ute på banen for å få med seg poeng, som Arsenal sårt trenger.

Så hvis Arteta får spillerne til å legge igjen alle sine dyre klokker, sko og vesker, og i stedet stiller på Turf Moor i grilldress og med en fandenivoldsk innstilling, så har Arsenal et bedre lag på papiret enn det Burnley har.

Men du får ingenting med deg fra Turf Moor uten at du virkelig har gått i kjelleren og du virkelig kjenner at du har spilt kamp.

Se Premier League på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Lik på Facebook