Klopps avgjørelse har skapt storm i England

– Jürgen Klopp er en skam, tordner klubbeier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Liverpool klarte bare 2-2 mot Shrewsbury søndag.

Dermed må de røde fra Merseyside ut i omkamp i FA-cupen.

Datoen er ikke fastsatt ennå, men kampen vil uansett spilles i tidsrommet Liverpool skal ha vinterpause – mellom 1. og 15. februar.

På pressekonferansen etter kampen bekreftet Klopp at verken han eller noen av seniorspillerne kommer til å møte opp.

I stedet skal U23-treneren Neil Critchley lede et lag utelukkende bestående av unggutter, slik han gjorde mot Aston Villa i ligacupen da seniorene spilte klubb-VM.

– Liverpool og Jürgen Klopp har planer for denne perioden som skal hjelpe laget å vinne Premier League og kanskje forsvare Champions League-trofeet. Disse planene ønsker ikke Klopp å rokke ved. Enkelte vil kalle det respektløst, men dette illustrerer bare at det rett og slett ikke går opp. Da må noe vike, og Klopp og Liverpool er klare i sine prioriteringer, sier TV 2s kommentator Øyvind Alsaker.

– Klopp burde lede laget

Tidligere Liverpool-spiller Jamie Carragher jobber nå som TV-ekspert for Sky Sports.
Tidligere Liverpool-spiller Jamie Carragher jobber nå som TV-ekspert for Sky Sports. Foto: Jon Super

Avgjørelsen har fått debatten til å rase i Fotball-England. Jamie Carragher, tidligere Liverpool-spiller og nå TV-ekspert, er delt i synet.

– At seniorspillerne får vinterpausen, er rett. Du kan ikke innføre en og så spille omkamp i pausen. Det er det samme for alle Premier League-klubber. Men Klopp burde lede laget. De unge spillerne hans ville vært strålende fornøyde, skriver den tidligere midtstopperen på Twitter.

The Times-skribenten Henry Winter er enig. Han mener at Klopp er i sin fulle rett til å hvile nøkkelspillerne, men er skuffet over at tyskeren tar ferie selv.

– Han burde virkelig være der for å vise interesse og tro på talenter som (Curtis) Jones og (Harvey) Elliott. I tillegg: Lovren, Matip, Fabinho og Minamino kunne også hatt godt av en kamp heller enn en pause, skriver Winter.

– Klopp er en skam

Dem som er mest kritiske til Liverpools avgjørelse, tar til orde for at det er respektløst – både overfor Shrewsbury og FA-cupen. En av dem er Andy Holt. Han eier League One-klubben Accrington Stanley, i samme divisjon som Liverpools cupmotstander.

– Dette er en kamp FA (Det engelske fotballforbundet) er nødt til å vinne. Hvis ikke ender flaggskipturneringen deres opp med å bli fullstendig undergravet. Liverpool må irettesettes og bøtelegges. Dette er ikke deres fotball. Det er vår, raser Holt, som er langt fra ferdig:

– Han (Jürgen Klopp, journ. anm.) er en skam. Dette er ren egoisme. Jeg hadde dratt meg selv ut av sengen for å spille omkampen.

Å få en ny mulighet mot storklubbene i Premier League er svært viktig for mindre klubber i England. Ikke bare er det et stort øyeblikk for spillerne og supporterne, det drypper også sårt tiltrengte pund i klubbkassen.

– Jürgen, Liverpool, dette er pinlig for dere. Dere ødelegger ryktet deres. Dere dreper FA-cupen. Det ropes om å drepe ligacupen. Dere dreper oss, skriver Accrington Stanley-eieren.

– I en umulig situasjon

Alsaker forstår reaksjonene.

– Det er jo trist for cupens anseelse, selvfølgelig. Statusen til en så tradisjonsrik turnering som FA-cupen lider under dette, slår TV 2s kommentator fast.

– Når det er sagt, har Premier League bestemt at endelig skal England få sin vinterpause. De har bedt klubbene om å unngå å arrangere kamper i denne perioden. Når da FA legger omkamper i sin turnering i denne pausen, kommer klubbene i en umulig situasjon. Her er det lett å skjønne hvorfor Jürgen Klopp og Liverpool velger som de gjør. FA-cupen kommer langt ned på listen over trofeer de ønsker å slåss om, påpeker Alsaker.

Shrewsbury stod på hodet etter uavgjortresultatet mot Liverpool. Tomålsscorer Jason Cummings feiret på dette viset etter kampen blant supportere som stormet banen.
Shrewsbury stod på hodet etter uavgjortresultatet mot Liverpool. Tomålsscorer Jason Cummings feiret på dette viset etter kampen blant supportere som stormet banen. Foto: Carl Recine

Shrewsbury-kaptein Dave Edwards medgir at det er skuffende å møte et svekket Liverpool-mannskap. Samtidig forstår han avgjørelsen, og mener at engelske lag har hatt et stort behov for en vinterpause i lang tid.

– At de vet datoene for omkampene og legger vinterpausen da, fremstår bisart. Jeg mener at det undergraver FA-cupen litt. Hvis det måtte gjøres, kunne dette vært et engangstilfelle der vi spilte ekstraomganger, sier Edwards i et videointervju.

– Et dilemma

Alsaker understreker at det er et problem med Shrewsbury-kapteinens forslag: At nettopp de små klubbene mister muligheten til å tjene mer penger og oppleve en tur til Anfield.

– Dette er et dilemma, men først og fremst et økonomisk spørsmål. Og rovdriften på de beste spillerne i Premier League er allerede ganske drøy. Da må klubbene sette foten ned på et aller annet tidspunkt, slår TV 2s kommentator fast.

– Jeg synes det er vanskelig å kritisere det for sterkt. Vinterpausen er innført, og det er understreket fra Premier League at den skal respekteres. Da må engelske fotballmyndigheter snakke sammen slik at omkamper i FA-cupen ikke havner i perioder der det er vedtatt at spillerne skal ha fri, mener han.

Fikk skriv i mars

Klopp hevdet etter Shrewsbury-kampen at Liverpool, i likhet med alle andre Premier League-klubber, hadde mottatt et skriv der de ble bedt om å unngå å spille treningskamper i vinterpausen.

Skrivet blir omtalt av Daily Mail. Den britiske avisen hevder at viktigheten av å beskytte spillernes både fysiske og mentale helse ble understreket av FA. Skrivet skal ha blitt sendt ut til 29. mars i fjor.

Samtidig skal FA ha advart klubbene før sesongstart om at omkampene i den fjerde runden kunne kollidere med pausen. I en fersk uttalelse forklarer FA at de strakk seg langt for å imøtekomme vedtaket. Grepet om å flytte den femte runden fra til midtuken brukes som et argument, ifølge Press Association-journalisten Jamie Gardner.