GRÅTT: Det blir grått vær på Østlandet de neste dagene, og temperaturene kan komme til å falle. Arkivfoto: Sara Johannessen / SCANPIX
GRÅTT: Det blir grått vær på Østlandet de neste dagene, og temperaturene kan komme til å falle. Arkivfoto: Sara Johannessen / SCANPIX

Ingen gladmelding fra meteorologene:

– Blir mye gråvær

Det blir litt kaldere, men den skikkelige vinteren lar foreløpig vente på seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Temperaturene har vært høyere enn normalt – og snøen har glimret med sitt fravær – flere steder i landet i 2020.

Faktisk har det fortsatt ikke snødd i hovedstaden i januar. Dermed er det mulig at årets første måned kan passere uten at det har snødd en eneste dag.

Men denne uken kan været komme til å bli litt likere det som tradisjonelt er normalt for årstiden, ifølge Storm-meteorolog Isak Slettebø.

– Det er ikke slik at det plutselig blir veldig kaldt, men vi ser ganske sterke tegn på at det verste mildværet er forbi, sier han til TV 2.

– Fuktig dag

Han forteller at lavtrykk vil preget landet og gi nedbør flere stedet de neste dagene, og at snøgrensen kan bli lavere enn vi har sett til nå.

– Det kan bli påfyll av snø i Nordmarka i morgen og i overmorgen, fortsetter han. Det er imidlertid usikkert om snøen finner veien til Oslo sentrum.

– På Østlandet blir det en fuktig dag med mye dis og tåke, legger han til.

Ifølge meteorologen vil også Vestlandet oppleve skiftende temperaturer.

– Men skydekket blir lettere, og det blir kanskje gløtt av sol, men også litt nedbør.

I Nord-Norge kan befolkningen forvente at det blir kaldt med sur fralandsvind, men også perioder med sol.

– I dag er det østlig stiv kuling og tre minusgrader i Bodø. Det er ganske typisk, og mye av det samme gjelder Troms og Finnmark, sier Slettebø og legger til at det blir få endringer de neste dagene.

– Ingen gladmelding

Onsdag vil gi mye av det samme været som tirsdag, men torsdag vil et nytt nedbørsområde begynne i Agder og fortsette nordover.

– Det vil gi litt regn, men det blir litt mildere enn i morgen, sier han.

Ifølge meteorologen vil Østlandet få mest nedbør de kommende dagene.

– På kort sikt er det ikke en gladmelding for Østlandet sin del, for det blir mye gråvær.

Tidlig pollensesong

Mildvær i deler av landet gir tidlig pollensesong. Mandag startet den daglige pollenvarseltjenesten, rundt én måned tidligere enn vanlig.

Det varme været driver modningen av rakler fra or og hassel fremover, og allergikere som bor i berørte områder, bør starte medisinering nå, lyder rådet fra Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) – som står bak pollenvarselet.

– På grunn av den milde vinteren ligger blomstringen foran skjema. Vi har mye mer ustabilt og mildere vær enn før, som følge av klimaendringene, og dette påvirker pollensesongen, sier pollenanalytiker Hallvard Ramfjord.

Først i vest

Først ut er pollen fra or på Vestlandet, ifølge NAAF.

Som normalt er det ventet at sesongen starter med spredning av or og hassel ved kysten i vest, tett fulgt av spredning på Sørlandet og i Midt-Norge. Pollenspredningen fra or og hassel varer normalt tre til fire uker.

– I innlandet og nord for Trøndelag er nok pollensesongen fremdeles et stykke fram i tid, sier pollenanalytiker Ramfjord.