80 døde av viruset:

Ordfører innrømmer at de informerte innbyggerne for sent

Mandag steg dødsfallene ytterligere i Kina. Nå innrømmer ordføreren i episenteret for viruset at myndighetene var for trege med å informere innbyggerne.

VIRUS: På toget i Bangkok, Thailand, bruker alle maske. Det er åtte bekreftede smittetilfeller i landet. Foto: Mladen Antonov / AFP
VIRUS: På toget i Bangkok, Thailand, bruker alle maske. Det er åtte bekreftede smittetilfeller i landet. Foto: Mladen Antonov / AFP

Ytterligere 24 personer har dødd av coronaviruset i Kina, opplyser helsemyndigheter. Dermed er antallet døde oppe i 80.

Samtidig opplyser helsemyndighetene i Hubei-provinsen opplyser at ytterligere 371 har blitt smittet. Dermed er det totale antallet smittede i Kina oppe i over 2.300.

Nå innrømmer ordføreren i Wuhan at myndighetene var for trege med å informere befolkningen.

Ikke fornøyd

Ordfører Zhou Xianwang i episenteret Wuhan, forteller at innbyggerne i storbyen ikke er fornøyde med når myndighetene informerte om sykdommen.

Det skriver CNN.

– Jeg håper alle kan forstå at dette er en smittsom sykdom, hvor visse kanaler skal informeres i henhold til loven, sa ordføreren.

Han forklarer at de kinesiske lovene for smittsomme sykdommer krever at de lokale myndighetene først informerer det statlige helsedepartementet. Så må de få godkjennelse før de kan informere innbyggerne.

Xianwang legger også til at han tar det fulle ansvaret for avgjørelsen om å stenge grensene til byen.

Forlenger ferie

Nå forlenger myndighetene feiringen av kinesisk nyttår, som er den viktigste av de tradisjonelle kinesiske helligdagene.

Et nytt coronavirus-utbrudd ble oppdaget like før starten av den kinesiske nyttårsfeiringen.

Under feiringen reiser flere hundre millioner kinesere til andre deler av Kina, og utlandet, gjerne via tettpakkede busser og tog.

Selve feiringen, og ferien, tar egentlig slutt 30. januar. Nå har derimot myndighetene forlenget feiringen med tre dager, skriver AFP.

Forlengelsen skjer for å forhindre millioner av reisende kinesere. Håpet er å kunne begrense smitten av viruset.

57 millioner

WUHAN: 1.200 helsepersonell er sendt for å bistå i Wuhan, sammen med 135 soldater i Folkets frigjøringshær. Foto: Li Yun / AP
WUHAN: 1.200 helsepersonell er sendt for å bistå i Wuhan, sammen med 135 soldater i Folkets frigjøringshær. Foto: Li Yun / AP

De aller fleste smittetilfellene er registrert i Hubei.

Smittekilden er så langt ikke kjent, men en teori går ut på at viruset kan ha spredt seg fra via ville dyr til salgs på et marked i provinshovedstaden Wuhan, en by med elleve millioner innbyggere.

Søndag ble det lagt inn et forbud mot å kjøpe eller selge varer med kjøtt fra ville dyr i Kina.

Hele Wuhan har blitt satt i karantene, med all transport og kollektivtrafikk enten stengt eller høyt bevoktet.

Totalt har 15 byer i landet, som rommer en befolkning på 57 millioner mennesker, delvis eller fullstendig «lock down». Det er bekreftet tilfeller av smitten over store deler av Kina. 70 tilfeller er bekreftet i Bejing, skriver CNN.

Dråpesmitte

Mandag kom Kinas statsminister Li Keqiang til episenteret Wuhan for å besøke smittede og helsepersonell. Han informerte også folket om smitten, skriver South China Morning Post.

– Dere gjør alt dere kan for å redde liv. Når dere legger inn all denne innsatsen i å redde liv, må dere også beskytte dere selv, sa Li til helsepersonell.

Mandag uttalte kinesiske helsemyndigheter at spredningen av viruset akselererer, og at coronaviruset smitter via dråpesmitte. Ifølge myndighetene må man ha nær kontakt med en bærer av viruset for å selv bli smittet.

Fem tilfeller i USA

Smitten er bekreftet i Australia, Malaysia, Nepal, Vietnam, Singapore, Japan, Sør-Korea, Taiwan, Hongkong, Thailand, Frankrike, Canada og USA i tillegg til Kina.

I Sverige er to personer med luftveisplager i Malmø testet for coronavirus. Svaret på testene vil komme mandag, skriver Sydsvenskan.

Både Frankrike og Spania samarbeider med kinesiske myndigheter for å hente hjem franske og spanske statsborgere som for tiden er i Wuhan.

Mongolia har ingen bekreftede smittetilfeller, men har likevel besluttet å stenge grensen mot Kina for biler og fotgjengere, og holder barnehager, skoler og universiteter stengt ut uken, melder nyhetsbyrået Montsame.

Mongolia grenser til Kina, og det er ansett som en høy risiko for smitte til landet.

Fem smittet i USA

Mandag informerte Centers for Disease Control and Prevention (CDC) at tre nye tilfeller av smitten er bekreftet i USA. Totalt er fem personer bekreftet smittet i landet. Samtlige har nylig vært i Wuhan.

Tilfellene er spredt over landet, med ett tilfelle i Arizona, ett i Illinois, ett i Washington og to i California.

Også myndighetene i Australia informerer mandag om at landet har fem bekreftede tilfeller av viruset.