LAKERS-GIGANT: Kobe Bryant tar avskjed med LA Lakers-fansen 13. april 2016. Han scoret 60 poeng mot Utah Jazz i avskjedskampen. Bryant døde søndag, ifølge amerikanske medier. (Photo by FREDERIC J. BROWN / AFP)
LAKERS-GIGANT: Kobe Bryant tar avskjed med LA Lakers-fansen 13. april 2016. Han scoret 60 poeng mot Utah Jazz i avskjedskampen. Bryant døde søndag, ifølge amerikanske medier. (Photo by FREDERIC J. BROWN / AFP)

Kobe Bryant død: «Dette kan ikke være sant»

Idrettsstjerner reagerer med sjokk på nyheten om at Kobe Bryant døde i en helikopterulykke søndag.

Bryant regnes som en av tidenes største basketspillere. Helt der oppe sammen med Bryant regnes også Michael Jordan og LeBron James. Begge er preget etter Bryants bortgang.

Jordan skriver i en uttalelse at han så på Bryant som en lillebror.

– Jeg er i sjokk over de tragiske nyhetene om at Kobe og Gianna har gått bort. Ord kan ikke beskrive smerten jeg føler. Jeg elsket Kobe – han var som en bror for meg, skriver Jordan.

LeBron James, som regnes som nåtidens beste basketspiller, ankom sammen med resten av LA Lakers Los Angeles etter å ha spilt kamp i Philadelphia natt til søndag.

En video fra NBC viser en tydelig preget James ved ankomst Los Angeles. Superstjernen går med en hette over hodet og tørker noen tårer, mens han stopper opp for å klemme flere personer på vei fra flyet.

Hylles av Messi og Ronaldo

Bryant var svært interessert i fotball, og har opp gjennom årene møtt flere av verdens største fotballspillere.

– Så trist å høre om de hjerteknusende nyhetene om Kobe og hans datter Gianna. Kobe var en ekte legende og en inspirasjon for så mange, skriver Cristiano Ronaldo på Twitter, og sender sine tanker til venner og familie til de ni som mistet livet i ulykken.

– Jeg har ikke ord. Mine tanker går til Kobes familie og venner. Det var en glede å møte deg og tilbringe tid med deg. Du var et geni som få andre, skriver Lionel Messi på Instagram.

Neymar fikk vite om Bryants dødsfall i pausen av søndagens kamp mot Lille, og PSG-stjernen feiret sin scoring i andreomgang med å vise tallet 24, Bryants draktnummer, med fingrene. Brasilianeren har også skrevet en hyllest til Bryant på Twitter.

Også flere av verdens største fotballklubber har skrevet hyllester til Bryant i sosiale medier, deriblant AC Milan som har lagt ut et bilde av basketlegenden i Milan-drakt.

Også legender fra andre idretter, som Usain Bolt og Mike Tyson, har kommet med hyllester på sosiale medier.

– Visste ikke hva som hadde skjedd

Mens nyheten om Bryants bortgang ble kjent gikk Tiger Woods den avgjørende runden i turneringen Farmers Insurance Open. Caddie Joe LaCava lot være å fortelle Woods, som var venn av Bryant, om dødsfallet før han var ferdig med runden sin.

Tilskuerne begynte etterhvert å rope «Gjør det for Mamba», en referanse til Bryants kallenavn «The Black Mamba».

– Jeg visste det ikke før Joey fortalte meg det etter det 18. hullet. Jeg forstod ikke hvorfor folk ropte «gjør det for Mamba», men det gjør jeg nå. Det er et sjokk for alle. Jeg er utrolig trist, og dette er en tragisk dag. Realiteten er i ferd meg å synke inn siden det kun er fem minutter siden jeg fikk høre det, sier Woods til CBS.

–Det kan ikke være sant

– Det kan ikke være sant. Det kan bare ikke være det. Virkelig, virkelig grusomt, skriver Justin James Watt på Twitter.

Watt, fotballspiller for Houston Texans, er en av mange som sørger over Bryants bortgang.

Også president Trump tok til Twitter etter at dødsfallet ble kjent.

– Dette er fryktelige nyheter, skriver presidenten.

Helikopterkrasj

Det var TMZ som først meldte at Bryants helikopter hadde styrtet i Calabasas i California.

NBA sendte søndag ettermiddag ut en bekreftelse til alle lagene i ligaen om at både Kobe Bryant og hans datter Gianna er blant de som døde i ulykken, skriver New York Times.

– Kobe var en legende på banen, skriver tidligere president Barack Obama.

– Å miste Gianna er enda mer hjerteskjærende for oss som foreldre. Michelle og jeg sender tanker og kjærlighet til Vanessa og hele Bryant-familien på denne ufattelige dagen.

Stig Omland, tidligere NBA-kommentator for TV 2, omtaler Kobe Bryant som hans første idol.

– Ikke bare var Kobe Bryant en enorm idrettsmann, han var far til fire små døtre. Det er en stor tragedie, skriver Omland på Twitter.

Hockeylegenden Wayne Gretzky skriver at han og kona mangler ord for å uttrykke deres sjokk og sorg.

– Vi ber for ham og hans familie, skriver Gretzky.

Markeringer i NBA-kamper

Ved oppstart i flere NBA-kamper søndag, lot begge lagene de 24 sekundene på skuddklokka løpe ut med vilje, selv om det førte til at de mistet ballen til det andre laget.

Det ble gjort for å markere Bryants bortgang. I sin tid hos Los Angeles Lakers brukte han nummer 8 og 24 på ryggen.

I en uttalelse fra NBA-sjef Adam Silver heter det at «Kobe gjennom 20 år viste oss hva som er mulig, om man blander bemerkelsesverdig talent med en enorm vilje til å vinne».

Videre beskrives han som en av de mest ekstraordinære spillerne sporten har sett, med sine fem NBA-seire, en MVP-pris for ligaens mest verdifulle spiller, 18 All-Star-utvelgelser og to OL-gull.

– Men han vil huskes mest for å ha inspirert mennesker verden rundt til å spille basket og konkurrere etter beste evne. Han var sjenerøs med visdommen han tilegnet seg, og så det som sitt oppdrag å dele det med fremtidige generasjoner basketspillere. Han fikk spesielt mye glede av å dele sin kjærlighet til basket med datteren Gianna, heter det i Silvers uttalelse.

– Ber for familien

Programleder Piers Morgan kaller nyheten forferdelig trist.

– Få større ikoner i idrettshistorien, skriver han.

Også den tidligere basketstjernen Dennis Rodman uttrykker sin sorg på Twitter.

– Knust over å høre nyheten om at min venn Kobe Bryant er død. Jeg ber for hans kone Vanessa og hans barn og Lakers-familien, skriver Rodman.

Realitykjendis Khloe Kardashian, som bor i nærheten av Bryant, reagerer med sorg på meldingen om dødsfallet.

– Vær så snill og si at dette ikke er sant. Jeg skjelver, skriver hun.

Skuespiller Reese Witherspoon minnes Bryant som en usedvanlig idrettsmann og en fantastisk mann.

Pastor Jesse Jackson skriver at han ikke klarer å slutte å gråte.

– Jeg twitrer gjennom tårer, jeg er så lei meg, skriver han.

– En av våre største helter

Også den demokratiske politikeren Alexandria Ocasio-Cortez uttrykker sin medfølelse med de etterlatte.

Los Angeles' ordfører Eric Garcetti sier i en uttalelse at Bryant for alltid vil bli husket som en av byens største helter.

– Kobe Bryant var en kjempe som inspirerte, forbløffet og grep folk overalt med sine enestående egenskaper på banen – og inspirerte oss med sitt intellekt og sin ydmykhet som far, ektemann, kreativt geni og ambassadør for sporten han elsket, uttaler Garcetti.

Basket-legende

Bryant vant NBA-sluttspillet fem ganger med Los Angeles Lakers og tok OL-gull med USA to ganger før han la opp i 2016. 18 ganger fikk han plass på allstar-laget, og i tillegg høstet basketballikonet utallige andre utmerkelser for sitt strålende spill.

41-åringen spilte for Lakers gjennom hele den 20 år lange karrieren. Da han i 1996 gikk rett fra high school til spill i NBA ble det ansett for å ha vært et kontroversielt valg. I ettertid viste det seg å være en innertier.

Kobe Bryant og kona Vanessa fikk fire døtre – Gianna, Natalia, Bianca og lille Capri.