Håndballgutta freser: – Det sier sitt om udugeligheten

Spillere, trenere og TV 2s ekspert krever endring etter EM.

Fredag kveld ble den norske EM-drømmen knust etter 80 minutter mot Kroatia i Tele2 Arena i Stockholm, men allerede lørdag kveld ble bronsefinalen mot Slovenia spilt.

Med bronsemedaljer hengende rundt halsen, tordner det fra den norske leiren over EM-oppsettet. Tidligere har kampen om bronsen blitt spilt før finalen søndag med én hviledag etter semifinalen.

– Det er forkastelig, rett og slett. Jeg vet ikke hva argumentet er for å legge bronsefinalen til i dag, bortsett fra det økonomiske. Det er grunnen ene og alene, sier landslagssjef Christian Berge.

På slutten av hovedrunden i Malmö spilte også Norge kamp to dager på rad. Dermed har Norge spilt fire kamper på de fem siste dagene.

Kampdagen stemples som håpløs

Spillerne protesterte mot det knallharde kampprogrammet med kampanjen «Don't play the players» i fjor, men de føler seg ikke hørt.

– Det har ikke skjedd så mye etter å ha sagt det ene eller andre. Vi spilte semifinale den ene dagen, og så bronsefinale 22 timer senere. Det sier sitt om udugeligheten, sier Sander Sagosen.

– Å spille én dag etter kamp er håpløst, både for sportens del og spillernes helse. Det ble en fantastisk håndballkamp, men det ble flere feil og vi bommet på flere skudd fordi vi ikke hadde det samme overskuddet vi ville hatt, sier Gøran Johannessen.

– Vi merker påkjenningen er stor, og det er mindre enn ett døgn mellom kampene, så jeg er sliten, for å si det sånn. Det er mange som har den følelsen, men det blir godt å reise hjem med bronse, sier Christian O'Sullivan.

NRK har fått opplyst av Det europeiske håndballforbundet (EHF) at det var arrangøren som ville fremskynde bronsefinalen én dag. Ønsket ble akseptert.

Frykt for B-preget mesterskap

Spillerne og Berge er ikke alene om å reagere. TV 2s håndballekspert Bent Svele mener ord som «udugelighet» og «håpløst» er for mildt.

– Jeg er redd for at det går så langt at konsekvensen blir at sirkushestene – altså spillerne – ikke gidder og mesterskapet får et B-preg. Får du det, ramler hele produktet og grunnlaget for å tjene pengene de ønsker. De leger melkekuer og en utgiftsside som må dra inn pengene for at det skal gå rundt. Det er forkastelig, fælt, vondt, trist, leit og hodeløst, sier sier Bent Svele.

Christian Berge snakker også om at de beste spillerne kan komme til å stå over fremtidige håndballmesterskap.

– Vi snakker om at dommerne skal beskytte spillerne mot farlige situasjoner, men det er belastningsskader som er farligst av alt. Det er irriterende. Fortsetter det, kommer mesterskapene til å gå uten de beste spillerne, sier Berge, som mener oppsettet har konsekvenser for både spillernes helse og nivået på det som skal skje på håndballbanen.

– Pengene kan ikke gå på bekostning av sikkerheten til spillerne. Da blir de brukt som en vare, og sånn kan det ikke være, mener Berge.

– Helt jævlig. Helt forferdelig

Svele mener kampen bar preg av at det var to lag lag med slitne spillere. Fra det norske laget bekreftes det også at det var tungt å spille kampen.

– Det var helt jævlig. Helt forferdelig, i hvert fall i første omgang. Jeg hadde bestemt meg for å gå ut i hundre, for vi visste at slovenerne var slitne. Så vi skulle møre dem og få ut syre, men dessverre ble jeg tatt av den planen selv. De første sju minuttene var veldig tunge, forteller Johannessen, som haltet av tidlig i kampen, før han kom innpå senere og var med å sikre bronsen.

– Det var tungt. Jeg hadde krampe etter oppvarming, så det var tungt å motivere seg for 60 minutter, men sånn er håndball. Vi må bare spille når vi kan og ha opprop når belastningen er for stor. Vi blir ikke akkurat hørt, men noe må skje, sier Sagosen.

Nå venter evaluering av mesterskapet, forteller landslagssjef Berge. Så forventer han at Norges Håndballforbund vil ta det videre.

– Så gjenstår det å se hva vi får til. Spillerne har hatt «Don' play the players», men det har ikke endret seg så mye siden den gang, sier Berge, som kan glede seg over at Norge ikke trenger å spille kvalifisering til VM etter å ha fått en direktebillett til neste års mesterskap i Egypt med bronse.

Kroatia og Spania møtes i EM-finalen på Tele2 Arena søndag ettermiddag.