Håndballgutta tok historisk EM-medalje med kalasseier

Norge reiste seg etter skuffelsen mot Kroatia og tok EM-bronse.

Slovenia - Norge 20-28 (9-12)

Se høydepunkter og intervjuer i Sportsnyhetene øverst!

De norske håndballgutta avsluttet EM med å knuse Slovenia 28-20 i bronsefinalen i Tele2 Arena i Stockholm lørdag kveld.

Det var en jevn åpning, men Norge skaffet seg en tremålsledelse til pause. I andre omgang var det enveiskjøring fra Norge.

Dermed tok Norge sin første medalje i EM.

– Dette ble en kjekkere dag enn om vi ikke hadde vunnet. Vi hadde selvfølgelig tenkt oss å stå igjen i finalen, men dette er det beste mesterskapet vi har spilt. Kroatia-kampen var jevn, men i de åtte siste kampene har vi spilt fantastisk, sa Gøran Johannessen til TV 2 etter kampslutt.

Han var mannen bak stolpeskuddet i siste ekstraomgang mot Kroatia.

– Det var selvfølgelig kjempetungt i går. Jeg følte at jeg sviktet meg selv og laget og hele nasjonen. Men det er ikke så mye å gjør med. I dag var en liten revansje fra min side, mente han.

– Ville byttet bort alt med en medalje med en litt annen farge
Fjerdeplassen fra mesterskapet i Polen for fire år siden var den forrige bestenoteringen. Sander Sagosen var fornøyd med bronsen og måten Norge kapret den tredje beste medaljen på.

– Jeg mener det står fint. I går fikk vi den store drømmen knust. Men i dag kom en ny kamp og vi hadde nye mål. Jeg er stolt over gutta og prestasjonen vi gjorde. Vi tok vår første EM-medalje noensinne, så så ille kan det ikke være, konstaterte Sagosen til TV 2.

– Vi var deppa i går. Så kan vi deppe litt i noen dager etterpå. Det var nesten ett perfekt mesterskap. Vi tapte en ekstraomgang etter 80 minutter. Neste gang er det kanskje vi som vinner en slik kamp. Vi var med helt til døra lukkes. Det var små marginer. At vi hever oss i dag viser hvilken moral og klasse vi har i laget, fortsatte han.

Sagosen ble historisk som den mestscorende spilleren i et EM noensinne med 65 scoringer totalt. Den gamle hadde Kiril Lazarov fra nåværende Nord-Makedonia med 61 mål i 2012-EM.

– Ja, jeg har hørt det var noen historiske greier, men den gir jeg like mye til gutta og laget. For meg var det et mesterskap jeg kom perfekt forberedt til. Men jeg ville byttet bort alt om jeg stod igjen med en medalje. Jeg kunne scoret null mål om jeg stod igjen med medalje med en litt annen farge, innrømmet han.

Lagkameratene var fornøyd med å slå tilbake etter tapet mot Kroatia.

– Det var gøy i dag og få en sånn avslutning på mesterskapet. Vi var veldig skuffet i går. Men vi jobbet med oss selv i løpet av går kveld og natten, og var klar til kamp i dag tidlig. Det var denne kampen vi skulle vinne, sa Magnus Jøndal til TV 2.

Christian Berge bekrefter at landslagsledelsen hadde en jobb å gjøre med tanke på det mentale etter Kroatia-tapet.

– Vi jobbet i natt med tanke på det å snu hodet. Jeg er vanvittig stolt over spillerne, det er det beste mesterskapet vi har spilt. Det var fantastisk. Jeg synes vi har vært mer stabile enn vi har vært tidligere. Vi har tatt steg. Det var marginer mot oss mot Kroatia. Det var tungt, men nå er jeg fornøyd med bronse, sa landslagstrener Christian Berge til TV 2.

Keeper Torbjørn Bergerud ble kåret til Norges beste spiller etter flere praktredninger i bronsefinalen.

– Det har fungert bra, jeg synes det har vært et bra mesterskap. Men jeg må gi ros til spillerne foran meg. De har virkelig kjempet, sa en beskjeden Bergerud til TV 2.

Bronsevinneren er også direkte kvalifisert for neste års VM i Egypt.

Kampen kom allerede dagen etter at Norge og Slovenia tapte for henholdsvis Kroatia og Spania i sine respektive semifinaler fredag.

– Når dette ender med bronse, viser det at Norge har klart å riste av seg skuffelsen bedre enn Slovenia. Det har stått bedre opp, og det liker jeg. Det er fint, for det er så mye i potten, sier TV 2s håndballekspert Bent Svele.

TV 2s ekspert: – To slitne lag

Det var en jevn åpning på bronsefinalen, og lagene fulgte hverandre tett frem til det sto 5-5. Da skaffet Norge seg et overtak.

Christian Berges menn ledet på det meste med 10-6 når seks minutter gjenstod av første omgang. Da pausesignalet gikk i Tele2 Arena, var Norges ledelse på 12-9.

– Du så at det var to slitne lag med mye feil og skuddmiss i starten. Torbjørn Bergerud har vært god og reddet åtte av sytten. Norge var flinke til å få med kantene. Sju av scoringene kom fra kantene ved Magnus Jøndal og Kristian Bjørnsen. Norge har klart å bruke bredden, og det har vært viktig, men bak i banen har de slitt med å få ballen i mål, oppsummerer Bent Svele i pausen.

Pangstart på andre omgang

I andre omgang ble Slovenia feid av banen fra start. Bakerst leverte Torbjørn Bergerud en rekke strålende redninger.

Det tok åtte minutter før slovenerne scoret sitt første mål etter pause. Da hadde Norge allerede scoret fem og skaffet seg en solid ledelse.

Norge hadde god kontroll resten av kampen, og det ble aldri spennende i andre omgang. I stedet cruiset Norge inn til sin første EM-medalje.

Søndag ettermiddag møtes Kroatia og Spania i EM-finalen.