Den norske EM-drømmen knust

Norge tapte dramatisk EM-semifinale mot Kroatia. – Drømmen er knust, sier Sander Sagosen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge - Kroatia 23-23 (28-29 etter ekstraomganger)

Se intervjuer og høydepunkter i Sportsnyhetene øverst!

De norske håndballgutta har for mange seilt opp som de største favorittene til å vinne EM, men de ble slått i en dramatisk semifinale mot Kroatia fredag kveld.

Det ble en thriller av en semifinale i Tele2 Arena, der kampen måtte avgjøres med ekstraomganger etter 23-23 ved full tid.

29-28-scoringen kom fem sekunder før slutt.

Like før hadde Gøran Johannessen truffet stolpe og ut for Norge.

– Jeg stod på at det var en god mulighet å ta, sa han om skuddet som gikk stolpe og ut i sluttsekundene.

– Den verste måten å tape på, konstaterte Harald Reinkind om det å tape i omtrent aller siste sekund av kampen.

Kaptein Kristian Bjørnsen mener Norge først og fremst var uheldige.

– Dette er først og fremst skuffende. Det var en krig fra start til slutt. Jeg synes Kroatia gjør det bra og får kampen i sitt tempo, og spilte et forsvar vi slet med. I tillegg hadde de en keeper som hadde dagen, som jeg aldri har sett før. Det begynner å bli en vits. Keepere som aldri tar noe ellers, har plutselig sin livs kamp mot oss, sukket han.

Trener Christian Berge synes synd på spillerne.

– Det er tungt. Det er vanskelig å si så mye. Gutta kjempet alt de hadde. Vi spilte ikke den beste første omgangen. De ble slitne, vi ble slitne. Så ble det litt overmot. Vi visste det marginalt. Men Gøran skulle skutt det skuddet mot slutten. Når den sjansen dukket opp, så skal du ta den. Det er så marginalt og så bittesmå marginer. Dessverre, for vi hadde så vanvittig lyst til å vinne, sa Christian Berge til TV 2.

– Det var bare snakk om marginer. Det er ikke noe annet. Vi har jobbet hardt for dette, så jeg synes synd på gutta. Det blir en skuffelse å spille bronsefinalen. Vi hadde ønsket å stå øverst, sa han.

– Vi har fått drømmen vår knust
Norges store stjerne, Sander Sagosen, var langt nede etter semifinaletapet.

– Vi fikk en sjanse mot slutten, det var et bra skudd. Dessverre er det sånn håndballen er. Vi fikk en i sekken i mot. Jeg er litt tom akkurat nå. Vi sliter og kriger i 80 minutter. Sånn er idrett. Av og til vinner du, og av og til får du en i trynet og taper. Jeg er tom og skuffet, dette var en hard dag på jobb, sa Sagosen til TV 2 etter kampslutt, og slo fast:

– Nå må vi bare prøve å snu og komme oss opp på hesten igjen. Men selvfølgelig er vi skuffet, vi har fått drømmen vår knust.

Gøran Johannessen var nedslått etter semifinaletapet.

– Det er tungt. Det var for hektisk og tungt i den andre ekstraomgangen. Det er selvfølgelig dumt at vi ikke klarer å vinne den siste semifinalen. Nå har jeg en tom følelse. Det er helt jævlig, sa Johannessen, som hadde sjansen til å avgjøre for Norge sekunder før slutt.

– Det er det tøffeste tapet jeg har hatt, mente han.

Det mener også Christian O’Sullivan.

– Ja, fordi det det var jevnere, svarte Christian O’Sullivan på spørsmål om det var mer bittert enn de to finalenederlagene i VM.

– Det er tøft. Det var ikke dette vi håpet på. Det var noen tilfeldigheter og noen miss og noen scoringer de fikk. Det var små ting som avgjorde kampen. Vi ble ikke akkurat rundtspilt. Det er tøft å stå her å spille bronsekampen på lørdag. Vi hadde så lyst til å spille den finalen, mente keeper Torbjørn Bergerud.

I den andre semifinalen senere fredag kveld møtes Spania og Slovenia.

Kroatisk overtak før pause

I de første ti minuttene av semifinalen fulgte lagene hverandre som skygger til 5-5, men da koblet Kroatia grepet om kampen og gikk opp til en 7-5-ledelse. Derfra og resten av omgangen ledet kroatene semifinalen.

På det meste var Kroatias ledelse tre mål på stillingen 9-6. Da pausesignalet gikk i Tele2 Arena, lå Norge under 10-12.

– Kroatia var ekstremt flinke til å trekke tempo ut av kampen. De løp når de fikk en en ren lang kontring, men ellers spaserer de for å trekke mest mulig tempo ut av kampen. De hadde solide returløp og Domagoj Duvnjak var har vært fantastisk. Norge har slitt med å finne rytmen men, for Duvnjak lå og stoppet mye av det, sier Bent Svele.

– I tillegg har Norge bommet på for mange sjanser. Defensivt Norge slet mye med at de var for lite kompakte rundt linjespillet, fortsetter TV 2s håndballekspert Bent Svele i sin oppsummering av den første halvtimen.

Thriller i andre omgang

Tidlig i andre omgang hadde Kroatia et par tremålsledelser, men de norske håndballgutta kriget seg tilbake. Da Eivind Tangen dundret inn 15-15-målet ti minutter etter pause, fikk det den kroatiske benken til å ta timeout.

Et par minutter senere var kampen snudd, for med Sander Sagosen 17-16-mål på straffe var Norge i ledelsen for første gang siden åpningsminuttene, men det var ikke nok til å riste av Kroatia, som svarte med en 19-17-ledelse.

To norske scoringer på rappen sørget for 19-19 med drøyt ti minutter igjen. Avslutningen av kampen skulle bli en thriller. Lagene fulgte hverandre tett, og med fem minutter igjen av kampen kunne Norge gått opp i en tomålsledelse, men Sagosen bommet på straffekastet. I det påfølgende angrepet scoret Kroatia og sørget for at det sto 22-22.

Nervedrama i ekstraomgangene

Kroatia tok igjen ledelsen på 23-22. Magnus Jøndal kunne utlignet, men bommet på straffekastet. Med et halvminutt igjen kom imidlertid Jøndals utligning til 23-23. Det reddet ekstraomganger for Norge.

Ekstraomgangene ble et nytt nervedrama, og det sto 24-24 etter den første. I andre ekstraomgang løp Kristian Bjørnsen inn 26-25, men Kroatia reddet flere ekstraomganger med scoring på straffekast i siste sekund.

Det sto likt med 28-28 etter den tredje ekstraomgangen. Zeljko Musa satte inn det avgjørende 29-28-målt fem sekunder i fjerde ekstraomgang.