Første dag som samferdselsminister:

Var på vei til slottet – havnet midt i ulykke

På vei til sin første dag som samferdselsminister, ble en syklende Knut Arild Hareide vitne til at en syklist ble påkjørt.

Fredag ble en stor dag for tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide. Som en overraskelse i regjeringskabalen, ble han utnevnt til samferdselsminister.

Men veien til utnevnelsen og nøkkeloverrekkelsen ble mer begivenhetsrik enn han ønsket.

Like før klokken ni fredag morgen tredde han sykkelhjelmen utenpå sin blå lue, og satte kursen mot statsråd på slottet.

Preget

Men Hareide kom ikke lenger enn til Storo-krysset i Oslo før han ble vitne til en stygg ulykke.

Syklisten like bak ham ble påkjørt av en bilist, som svingte ut fra bensinstasjonen.

HOPPET AV: Knut Arild Hareide hoppet raskt av sykkelen for å se hvordan den gikk med syklisten. Foto: Sveinung Kyte/ TV 2
HOPPET AV: Knut Arild Hareide hoppet raskt av sykkelen for å se hvordan den gikk med syklisten. Foto: Sveinung Kyte/ TV 2

Det var en tydelig preget Hareide som hoppet av sykkelen og sprang bort til den skadde syklisten, for å sjekke hvordan det gikk.

Syklisten, en mann i 40-årene, ble lettere skadet i påkjørselen og fraktet til legevakten.

– Syklisten mistet pusten, men var oppegående da patruljen kom til stedet. Han ble tatt med til legevakten for sjekk etter hendelsen, sier operasjonsleder Line Scott ved Oslo politidistrikt.

Føreren av bilen, en mann i midten av 30-årene, fikk førerkortet beslaglagt.

Aldri sett noe ligende

TV 2 syklet med Hareide denne morgenen, på vei til første dag som samferdselsminister, og ble vitne til det hele.

– Du tør å sykle i byen?

– Ja, jeg gjør det, men jeg er forsiktig. Og jeg har ikke sett mange ulykker, sier Hareide.

– Men det skjedde nettopp en?

– Det jeg opplevde i dag har jeg ikke sett før. Og det skjer typisk når du minst venter det. Mine tanker var helt andre steder. Men det så ut som det gikk bra med syklisten som ble påkjørt, sier han.

– En del av min identitet

Den ferske samferdselsministeren har vært tydelig på at han drømmer om å gjøre Norge til et enda mer sykkelvennlig land. Det kommer til å være en av flere ting han vil fokusere på som samferdselsminister.

– Så du kommer til å fortsette å sykle etter dette?

– Ja, det gjør jeg. Det har blitt en del av min identitet. Jeg liker frihetsfølelsen og at tankene vandrer når man sitter på sykkelen. Man tenker godt, sier Hareide.

Overraskelse

Hareide tapte kampen om KrFs retningsvalg og gikk av som partileder høsten 2018.

Han ønsket å samarbeide med Arbeiderpartiet og stemte mot regjeringserklæringen. Derfor kom utnevnelsen av ham som samferdselsminister som en av overraskelsene i regjeringskabalen.

– Jeg vet det er overraskende for mange at Knut Arild Hareide blir samferdselsminister, etter KrFs retningsvalg. Men jeg er glad for at Knut Arild vil bidra i regjeringen, og jeg tror det vil være med på å styrke oppslutningen om prosjektet i de tre regjeringspartiene, sa statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse fredag.

– Knut Arild og jeg har jobbet tett sammen i veldig mange år. Han kommer til å gjøre en god jobb for å bygge vei, bane og kollektivtilbud over hele landet, sa Solberg.