KAMPKLAR: Sylvi Listhaug (Frp) er kampklar og lover tøffe tak på Stortinget fremover.
KAMPKLAR: Sylvi Listhaug (Frp) er kampklar og lover tøffe tak på Stortinget fremover. Foto: Elin Sørsdahl / TV 2

Sylvi Listhaug: – Raja og Hareide er en provokasjon

Sylvi Listhaug er kampklar og lover tøffe tak på Stortinget, etter at Erna Solberg presenterte sin nye regjeringskabal fredag.

Den nye regjeringskabalen ble offentliggjort fredag, etter at Frp bestemte seg for å forlate regjeringen.

Sylvi Listhaug, Frps nestleder, forteller at hun nå ser frem til å stå i opposisjon.

– Jeg har aldri vært opposisjonspolitiker før, så det blir en ny erfaring. Jeg gleder meg til å virkelig jobbe for Fremskrittspartiets sitt partiprogram. Vi har levd med masse kompromisser over langt tid og en regjering som har blitt stadig mer upopulær, så nå tenker jeg at veldig mange er klare for å slippe originalen løs igjen, sier hun.

Nestelederen er derimot klar på at hun ikke er enig i alle statsrådpostene som Solberg har valgt til regjering.

– Mange i vårt parti vil oppfatte det som en provokasjon at man har hentet inn personer som har uttalt seg forholdsvis kraftig mot Fremskrittspartiet. Så vi registrerer det, og er i utgangspunktet positive til et nytt samarbeid, også er det opp til regjeringen å velge hva de leverer til Stortinget. Vi kommer til å legge Frps program i bordet nå, sier hun.

– For deg, er valget av Abid Raja og Hareide en provokasjon?

– Ja, og for mange i Fremskrittspartiet, så dette tar vi som en provokasjon, sier hun.

Kritisk til valget av Hareide

GJENNOMSLAG: Hans Andreas Limi (Frp) mener partiet bør få mer gjennomslag etter de forlot regjeringen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GJENNOMSLAG: Hans Andreas Limi (Frp) mener partiet bør få mer gjennomslag etter de forlot regjeringen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Knut Arild Hareide (KrF) tar over etter Jon Georg Dale (Frp) og blir samferdselsminister. Ideen om Hareide i regjering har utløst protester innad i Høyre, og flere truer med å melde seg ut av partiet.

Også parlamentarisk leder Hans Andreas Limi (Frp) er kritisk til at Solberg valgte Hareide som statsråd.

– Det er ikke akkurat en stor samarbeidsinvitasjon. Det er relativt kort siden han ville felle Erna Solberg som statsminister, og innsette Jonas Gahr Støre. Nå skal han være med i en regjering han egentlig var imot og styre på en regjeringsplattform han også var imot, sier Hans Andreas Limi (FrP).

– Jeg ønsker han lykke til, men det blir ikke lett, legger han til.

– Ikke sure

Hans Andreas Limi sier også det er knyttet spenning til hvordan den nye regjeringen vil møte partiet.

– Vi må bare registrere at Erna har tatt sine valg, og jeg vil gratulere alle. Så kommer hverdagen fort, og det gjenstår å se hvordan regjeringspartiene vil møte Frp nå, sier Limi.

– Hva er den generelle holdninger etter dere har forlatt regjeringen? Er dere sure?

– Vi er ikke sure, men det som betyr noe for oss fremover er at vi får politisk gjennomslag. Vi ønsker å trekke politikken mer i vår retning. Så er det opp til regjeringspartiene hvor de ønsker å møte oss, sier han.

– Piske en død hest

Audun Lysbakken (SV) mener derimot at til tross for at Fremskrittspartiet nå er i opposisjon, så vil den nye regjeringen fortsatt styre på et grunnlag av Frp-politikk.

– Den nye regjeringen er fortsatt en blå, grå og borgerlig regjering som skal styre på en plattform med mye Frp-politikk. Det blir som å piske en død hest, og ikke et nytt politisk prosjekt, sier partilederen.

Han lover regjeringen tøff opposisjon.

– Vi ønsker de nye statsrådene lykke til, men lover dem tøff opposisjon, og vil utfordre regjeringen om ulikhet og klima hver eneste dag, sier partilederleder Audun Lysbakken i SV.

  • Geir-Inge Sivertsen (H) blir fiskeri- og sjømatminister. Han var statssekretær i nærings- og fiskeridepartementet da Torbjørn Røe Isaksen (H) var statsråd i departementet.
  • Dag Inge Ulstein (KrF) fortsetter som utviklingsminister.
  • Frank Bakke-Jensen (H) beholder jobben som forsvarsminister. Bakke-Jensen tok over etter partikollega Ine Eriksen Søreide i 2017.
  • Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister.
  • Tidligere leder i KrF, Knut Arild Hareide, tar over etter Jon Georg Dale (Frp) og bli samferdselsminister. Ideen om Hareide i regjering har utløst protester innad i Høyre, og flere truer med å melde seg ut av partiet.
  • Ine Eriksen Søreide (H) fortsetter som utenriksminister.
  • Linda Hofstad Helleland (H) blir ny distrikts- og digitaliseringsminister.
  • Nåværende kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) blir ny justis- og beredskapsminister. Hun tar over etter Jøran Kallmyr (Frp).
  • Olaug Bollestad (KrF) fortsetter som landsbruk- og matminister.
  • Nikolai Astrup (H) blir ny kommunal- og moderniseringsminister.
  • Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) blir ny arbeids- og sosialminister. Han erstatter dermed Anniken Hauglie, som har hatt det øverste ansvaret i den såkalte NAV-skandalen.
  • Kjell Ingolf Ropstad (KrF) fortsetter som barne- og familieminister.
  • Bent Høie (H) fortsetter som helseminister.
  • Henrik Asheim (H) blir ny forsknings- og høyere utdanningsminister. Han erstatter Venstres Iselin Nybø.
  • Trine Skei Grande (V) blir ny kunnskaps- og integreringsminister.
  • Abid Raja (V) blir ny kultur- og likestillingsminister.
  • Sveinung Rotevatn (V) blir ny klima- og miljøminister.
  • Iselin Nybø (V) blir ny næringsminister.
  • Jan Tore Sanner (H) tar over som ny finansminister etter Siv Jensen (Frp)
NYE STATSRÅDER: Abid Raja (V), som er ny kulturminister, blir gratulert etter at de nye statsrådene ble presentert på slottsplassen i Oslo fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NYE STATSRÅDER: Abid Raja (V), som er ny kulturminister, blir gratulert etter at de nye statsrådene ble presentert på slottsplassen i Oslo fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Ikke godt nok

Espen Barth Eide (Ap), som er første nestleder i Energi- og klimakomiteen, mener regjeringen ikke har markert seg godt nok i klimakampen.

– Vi er midt oppi en klimakrise, og vi lever i en tid hvor vi er nødt til å få til en skikkelig omstilling i den sirkulære økonomien og i fornybarsamfunnet. Vi ønsker at regjeringen setter mer trykk, sier han.

Til tross for nye ansikter, mener også han at den nye regjeringen vil styre på det samme politiske grunnlaget som tidligere.

– Og det var ikke godt nok. Vi går ikke fort nok i retning av klimaomstilling, sier Barth Eide.

Møtte opp med fiskesuppe

FISKESUPPE: Natur og Ungdom ville overrekke en oppskrift på fiskesuppe til den nye fiskeri- og sjømatminister Geir Inge Sivertsen (H). Foto: TV 2
FISKESUPPE: Natur og Ungdom ville overrekke en oppskrift på fiskesuppe til den nye fiskeri- og sjømatminister Geir Inge Sivertsen (H). Foto: TV 2

Klokken 11 møtte statsminister Erna Solberg med nytt regjeringsmannskap til statsråd på Slottet.

Etter statsråd kom Solberg og de øvrige regjeringsmedlemmene ut på Slottsplassen til det ventende pressekorpset og andre som hadde møtt opp for å få med seg begivenheten.

At det kommer nye mennesker inn i klimapostene i regjering gir ikke ny politikk, mener Natur og Ungdom, som var blant de fremmøtte.

Organisasjonen vil stille harde krav til Sveinung Rotevatn (V) som blir ny klima- og miljøminister, Tina Bru (H) som blir ny olje- og energiminister og til Hareide (KrF) som blir samferdselsminister.

– Erna Solberg sa at 2020 skal bli året for klimaet, så vi har lagd oppdrag som de må oppfylle i sine nye poster, sier leder Therese Voie.

Natur og Ungdom kom derfor ikke med blomster, men med plakater med konkrete krav til den nye regjeringen.

– Til olje- og energiministeren ber vi om en nasjonal rammeplan for oljeindustrien. Vi må ikke bore i de mest sårbare områdene i Arktis og heller ikke dele ut nye oljelinser, sier lederen.

Den nye fiskeri- og sjømatministeren Geir Inge Sivertsen (H) fikk også overrakt krav i form av oppskriften på en fiskesuppe. Den inneholder alle ingrediensene som må til for en miljøvennlig oppdrettsnæring.

SELVKRITIKK: Audun Lysbakken mener Erna Solberg må ta selvkritikk for at regjeringen ikke tidsnok grep inn for å hindre Nav-skandalen.
SELVKRITIKK: Audun Lysbakken mener Erna Solberg må ta selvkritikk for at regjeringen ikke tidsnok grep inn for å hindre Nav-skandalen. Foto: Terje Pedersen

Krever Hauglie-ansvar

En av de mest betente sakene regjeringen står overfor er avgjørelsen om at Anniken Hauglie går av som statsråd. Audun Lysbakken mener avgjørelsen viser ansvarsfraskrivelse.

– Det er ingen tvil om at dette skjer på grunn av NAV-skandalen, som har rammet mange mennesker hardt, og på grunn av den voksende støtten til mistillit. Det er en tydelig innrømmelse at regjeringspartiene har gitt opp forsøket på å si at arbeids- og sosialministeren kunne ta ansvar ved å bli sittende, sier han.

Lysbakken lover derimot at det «å ofre Hauglie» vil ikke bli en lettvint løsning for statsministeren.

– Regjeringen må erkjenner politisk ansvar for den dårlige håndteringen av skandalen. Vårt krav vil nå rettes mot statsministeren, som må ta tydelig selvkritikk for at regjeringen ikke tidsnok grep inn for å hindre justismord, sier Lysbakken.