Lag kongekrabbe som det norske kokkelandslaget

Hørt om «Singapore Pepper Crab»? Det er en skikkelig digg snacksrett som biter fra seg med både chili, ingefær og brent pepper. Her får du oppskriften signert Christer Rødseth, kaptein for det norske kokkelandslaget som i disse dager er i hardtrening før kokke-OL i Stuttgart.

Oppskrift på kongekrabbe med singaporsk peppersaus.
(Forrett til 4 personer)

Tips: Kongekrabbe kan ev. byttes ut med terninger (ca 2x2 cm) av for eksempel skrei eller laks/ørret.

Du trenger:

• 2 stk kongekrabbe-«ben» (frosne ben tines best i kjøleskapet)
• solsikkeolje til steking
• 2 vårløk

Tilbehør:

• sprøstekt løk (kjøp den som er ferdigstekt!) ev. erstatt med noen flak sprø potetchips
• ev. spiselige blomster til pynt, limesaft

Singaporsk peppersaus

Tips: Sausen kan lages dagen i forveien. Sil før servering.

• ½ dl nøytral olje, for eksempel solsikkeolje
• 6-8 hele pepperkorn
• 1 fedd hvitløk
• ½ rød chili
• 5-6 cm sitrongress (hvis det ikke er å få tak i, riv det gule skallet av ½ sitron)
• ½ dl ingefærjuice, ev. 1 ts finhakket frisk ingefær
• 125 g sukker
• 1 ss srirachasaus (sterk chilisaus, kan sløyfes eller reduseres hvis du ikke er glad i sterk mat)
• 1 ¼ dl hvitvinseddik
• 1 dl soyasaus
• sprøstekt løk eller noen sprø flak potetchips

Sjekk den krabba! En fargerik forrett med et rikt smaksbilde. Foto: TV 2
Sjekk den krabba! En fargerik forrett med et rikt smaksbilde. Foto: TV 2

Slik gjør du:

Rens kongekrabbebena, bruk en saks og klipp opp «skallet» på langs. Vær forsiktig slik at du ikke klipper i kjøttet. Brett ut skallet og «dra» kjøttet forsiktig ut av skallet.

«Rist»/stek hel pepper i en liten kasserolle eller en panne med litt kant.

Tilsett knust hvitløksfedd og knust sitrongress (bruk bredsiden på en kniv og knus sitrongresset for å få ut smaken). La surre i 1-2 min.

Senk temperaturen før soyasaus, hvitvinseddik , srirachasaus og ingefærjuice eller fersk ingefær tilsettes. Kok opp og la trekke (rett under kokepunktet) i ca. 30 min.

Tørk lett av kongekrabben og stek i litt olje i ca. 30 sekunder på hver side.

Sil sausen over kongekrabben og server med sprøstekt løk, urter og ev. spiselige blomster.