Norway's goalkeeper Torbjorn Bergerud (L) celebrates after saving a penalty from Croatia's right back Zlatko Horvat (R) during the 25th IHF Men's World Championship 2017 semi-final handball match Croatia vs Norway on January 27, 2017 at the Accorhotels Arena in Paris. / AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Norway's goalkeeper Torbjorn Bergerud (L) celebrates after saving a penalty from Croatia's right back Zlatko Horvat (R) during the 25th IHF Men's World Championship 2017 semi-final handball match Croatia vs Norway on January 27, 2017 at the Accorhotels Arena in Paris. / AFP PHOTO / FRANCK FIFE Foto: Franck Fife
Kommentar

Kor e alle helter hen?

Semifinaler avler helter. Får vi en ny norsk helt mot Kroatia?

Håndballherrene skal spille sin fjerde semifinale på fem år.

Motstander er Kroatia, akkurat som i VM-semifinalen for tre år siden. Første gang Norge gikk seirende ut av en semifinale.

Den gangen var det Torbjørn Bergerud som ble den store helten. Strafferedningen hans fra Zlatko Horvat er kanskje blitt det mest ikoniske øyeblikket i norsk herrehåndball.

Da han stoppet forsøket fra Horvat, så sørget han for at det ble ekstraomganger, hvor Norge var best.

Det var altså første gang de norske håndballherrene tok seg til en mesterskapsfinale.

I fjor ble det en ny finale. Da var det Magnus Abelvik Rød som inntok helterollen. Det var han som skjøt i stykker Tyskland da de yppet seg utover i andreomgang i VM-semifinalen i Hamburg.

Semifinaler har en tendens til å skape helter og syndebukker. De blir ofte jevne, og da er avstanden mellom suksess og fiasko liten.

Det er da man trenger dem som virkelig vil bli helten. Den som tar sjansen og vil avgjøre kampen. Men som ikke tenker konsekvens av handlingen sin. For blir frykten for å mislykkes større enn ønsket om å lykkes, så blir valget ofte at man overlater til andre å ta det avgjørende skuddet.

I 1999-2000-sesongen var jeg assistenttrener i Tertnes. Den sesongen spilte vi oss frem til finalen i EHF-cupen, hvor vi møtte spanske El Ferrobus Mislata.

Etter å ha tapt 22-24 i Valencia, så ble returkampen en målfattig affære. I sluttminuttet ledet vi 19-18. Vi trengte bare ett eneste mål for å vinne på bortemålsregelen.

Vi var to spillere mer på banen og skulle bare rulle opp, og sette inn det avgjørende målet.

Ballen havnet hos Kjersti Grini, som bare kunne slippe den videre til Mia Hundvin på venstrevingen. Mia var verdens beste ving på det tidspunktet, så det ville helt sikkert blitt mål. Det får vi aldri vite.

Men Grini valgte i stedet å gå selv. Den spanske kantspilleren hadde kommet oppunder og klarte å fremprovosere en brøyt på Grini. Dermed gikk tiden ut og det ble spansk jubel i Haukelandshallen.

Der og da var det irritasjon over at Grini ikke spilte ballen videre. Men i ettertid så kan en ikke annet enn å beundre henne. For Grini ville bli helt. Hun tok sjansen og ville score målet som tok gullet hem, men feilet. You win some and you lose some.

Men det var det instinktet som gjorde Grini til en av verdens beste spillere. Det var det instinktet som gjorde at hun avgjorde VM-finalen mot Frankrike noen måneder tidligere. Det var det som gjorde at hun er den eneste norske håndballspiller som har scoret over 1000 landslagsmål.

For skal du bli helt, så må du være forberedt på at du også kan havne i fokus med negativt fortegn.

Derfor skal Gøran Johannessen hylles dersom han bommer på det siste skuddet hvis Kroatia leder med ett mål.

Det er to nøkler til norsk suksess i semifinalen;

  • Hvordan takler Norge det kroatiske forsvaret?
  • Vinner vi målvaktskampen?

For å ta det siste først. Torbjørn Bergerud har vært fantastisk så langt i EM. Spesielt i kampene mot Frankrike og Sverige var han strålende.

Men han har vært veldig ustabil for Flensburg-Handewitt denne sesongen, derfor klarer jeg ikke helt å stole på at han vil prestere på toppnivå gjennom hele EM.

Men om Bergerud er ustabil, så er Kroatias målvakt Marin Sego en prestasjonsmessig berg- og dalbane. Han er ikke bare ustabil fra kamp til kamp. Han er ustabil i en og samme kamp. Det er bare å se Kroatias kamp mot Tyskland. Der var han direkte dårlig i store deler av oppgjøret, men da det skulle avgjøres stengte han helt.

Vi krysser fingrene og satser på at det er Bergerud som går seirende ut av kampens kanskje viktigste duell.

Men det jeg tror blir mest avgjørende er hvordan Norge takler Kroatias forsvarsspill.

For veteranen Domagoj Duvnjak har stått opp, kanskje ikke fra de døde, men fra en tilværelse der karrieren så ut til å gå i racerfart mot slutten. THW Kiel-spilleren har vært EMs suverent beste forsvarsspiller der han har ligget foran i Kroatias 5:1-forsvar.

Han er ekstremt håndballklok, og bryter opp motstandernes spill bare med plasseringen sin. Han er veldig flink til å avskjære spillepunkter og sette motstandere i vanskelige situasjoner.

Norge har fantastiske duellspillere i Sander Sagosen og Gøran Johannessen. Spørsmålet er hvordan Kroatia møter dem. De kan overraske og komme i 6:0, men om Duvnjak ligger foran, så tror jeg det er en fordel for Norge om han har Sagosen som spesialoppgave. Jeg frykter at kroatene lar Sagosen ta de store satsingene, som pleier å starte Norges angrepsspill, før Duvnjak tar ut både Johannessen og Harald Reinkind som alternativer for Sagosen.

Da kan det bli mange dueller mellom Sagosen og kroatenes forsvarssjef Zeljko Musa. Sagosen er verdens beste spiller, men han kan ikke vinne alene.

Det blir veldig spennende å se hvilken taktikk Kroatias landslagssjef Lino Cervar har lagt. Om den fungerer eller om det blir mytteri.

For det har skjedd før at Cervar er blitt styrtet av spillergruppen.

Legenden Ivano Balic hadde ikke all verdens respekt for Cervar, og under en kamp mot Island under EM i 2006, så tok Balic over regien.

Etter at Kroatia ikke hadde scoret på over fem minutter, og Island hadde kommet opp på 20-20, ba en småskadet Balic om timeout. Cervar gjorde som stjernen ba om.

Cervar stilte seg som vanlig midt i ringen av spillere for å gi sine instrukser, men på tegn fra Balic gikk forsvarskjempen Davor Dominikovic inn og bar Cervar bort fra spillergruppen. I stedet tok Balic styringen og la en slagplan for sluttminuttene.

Hvis ikke jeg husker feil, scoret Balic sju av Kroatias ni siste mål i en kamp de vant 29-28. Han skaffet også straffekastet som Mirza Dzomba avgjorde kampen med.

Vi får neppe sånne scener i denne kampen, men det er jo lov til å håpe at spillerne mister troen på Cervar igjen fordi han bommer med kampplanen sin. Da vet vi at Norge er på vei mot EM-finale.

Så blir det spennende å se hvem som står frem som helten denne gangen. Magefølelsen min sier at det blir Gøran Johannessens som skyter Norge til sin første EM-finale.